Tuesday, October 5, 2010

Σταλινικού τύπου προπαγάνδα από Χριστόφια

Tου Σταυρου Λυγερου

Δεν πρόκειται για άτυχη στιγμή. Ο Δημήτρης Χριστόφιας εννοούσε αυτό που είπε ενώπιον Αμερικανών εμπειρογνωμόνων για διεθνείς σχέσεις. Αντανακλά όχι κάποια τακτική σκοπιμότητα, αλλά τη στρατηγική του για το Κυπριακό. Γι' αυτό και δεν προέβη σε διορθωτική δήλωση. Καθένας, βεβαίως, δικαιούται να έχει τις απόψεις του. Κανείς, όμως, δεν δικαιούται να κατακρεουργεί την πραγματικότητα για να υπηρετήσει το ιδεολόγημά του.

Από τη δεκαετία 1950, οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν διαπράξει βαρύτατα πολιτικά σφάλματα στο Κυπριακό. Δυστυχώς, για την ΑΚΕΛική ηγεσία, όμως, η Ελλάδα δεν εισέβαλε ποτέ στην Κύπρο. Ο Γεώργιος Παπανδρέου έστειλε την ελληνική μεραρχία στη Μεγαλόνησο σε συμφωνία με τη νόμιμη κυβέρνηση Μακαρίου και για να αποτρέψει τουρκική εισβολή. Το ενδεχόμενο εισβολής δεν ήταν θεωρητικό. Υπενθυμίζουμε ότι στην κρίση του 1964, η εισβολή ματαιώθηκε όταν ο πρόεδρος Τζόνσον απείλησε ευθέως την Αγκυρα.

Το δικτατορικό καθεστώς διέπραξε εθνικό έγκλημα σε βάρος του κυπριακού Ελληνισμού σε δύο δόσεις: απέσυρε την ελληνική μεραρχία και μερικά χρόνια αργότερα, με το πραξικόπημα, έδωσε την αφορμή στους Τούρκους να εισβάλουν. Το έγκλημα διεπράχθη από μη νομιμοποιημένη δημοκρατικά ελληνική κυβέρνηση και ως εκ τούτου δεν μπορεί να χρεωθεί στην Ελλάδα, νοούμενη ως συντεταγμένη πολιτεία του ελληνικού λαού. Ακόμα όμως κι αν κάποιος ταυτίσει αυθαιρέτως τη δικτατορία με την Ελλάδα και πάλι δεν μπορεί να μιλήσει για εισβολή της Ελλάδας.

Ο Χριστόφιας γνωρίζει την πραγματικότητα. Τη διαστρέφει, όμως, για να καλλιεργήσει το ιδεολόγημα της κυπριακής ταυτότητας. Προϋπόθεση γι' αυτό, όμως, είναι η «αποελληνοποίηση» των Ελληνοκυπρίων. Γι' αυτό μίλησε για εισβολή της Ελλάδας, γι' αυτό εξαφανίζει τις ελληνικές σημαίες, γι' αυτό προσπαθεί να «αποελληνοποιήσει» τα ελληνοκυπριακά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Οι εθνικές ταυτότητες, όμως, είναι κάτι πολύ πιο βαθύ και ουσιαστικό από πολιτικές κατασκευές για να ακυρώνονται από έναν πρόεδρο. Γαλουχημένος στα νάματα του σταλινικού βολονταρισμού, ο Χριστόφιας νομίζει ότι η εθνική συνείδηση είναι μολυβιά για να τη σβήσει με τη γόμα της εξουσίας. Κι όλα αυτά, όταν έχει απέναντί του τον τουρκικό στρατό κατοχής, το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος του φανατικού εθνικιστή Ντερβίς Ερογλου και το πλήθος των Τούρκων εποίκων. Πώς τα αντιμετωπίζει; Αφήνει να εννοηθεί πως η λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα τουρκικά στρατηγικά συμφέροντα!

Αλλοτε, η «αγάπη» του ΑΚΕΛ για τους Τουρκοκύπριους «αδελφούς», υπαγορευόταν από τον κομμουνιστικό διεθνισμό. Σήμερα, υπαγορεύεται σε μεγάλο βαθμό από σκοπιμότητα. Μια λύση τύπου Ανάν, θα μετέτρεπε το ΑΚΕΛ σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη, αφού θα εισέπραττε τη μεγάλη πλειοψηφία των τουρκοκυπριακών ψήφων, που σύμφωνα με το Σύνταγμα πρέπει να δίνονται σε ελληνοκυπριακά κόμματα. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Ο άλλοτε φανατικός κομμουνιστής Χριστόφιας έχει συνειδητοποιήσει ότι μόνο εάν συνεχίσει να ευθυγραμμίζεται με τα γεωπολιτικά συμφέροντα των Αγγλοαμερικανών, θα παραμείνει «αγαπημένο παιδί» τους.

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή

9 comments:

Anonymous said...

δεν συμφωνώ...

όπως και έχω βαρεθεί τον εθνικισμό του Λυγερού...

Anef_Oriwn said...

Δύο απορίες [γενικά απευθύνομαι - υποθέτω πως ο κος Λυγερός δεν θα ‘χει χρόνο να κάνει γύρα στα blogs για να δει πως σχολιάζουν τα κείμενα του, αλλά ούτε είναι υπόχρεος ο blogοδεσπότης ΚοκκινοΠίπερος να απαντήσει εκ μέρους του κου Λυγερού, έστω κι αν φιλοξενεί το κείμενο του]:

Απορία 1η:
Τι είναι ο σταλινικός βολονταρισμός;

Απορία 2η:
Σε ποιο Σύνταγμα αναφέρεται ότι η «… μεγάλη πλειοψηφία των τουρκοκυπριακών ψήφων […] πρέπει να δίνονται σε ελληνοκυπριακά κόμματα.» Μήπως [διερωτούμαι τζιαι δκιαολίζομαι – διαλογίζομαι] ο κος Λυγερός αρλουμπολογεί;

Μάκης said...

@ Ανώνυμε δεν έχεις βαρεθεί τις αμερικανιοαγγλικες παπαριές του Χριστόφια;

@ Ανεφ Οριών δεν έχω κανένα πρόβλημα να σου απαντήσω:
1) Τι είναι Σταλινικός βολονταρισμός. Λοιπόν σ' αυτή εδω τη διευθυνση θα μάθεις πολλά. http://symvanta.blogspot.com/2010/05/blog-post_4051.html
Πάντως είναι μια έκφραση που χρησιμοποιεί και ο Σλοβένος φιλόσοφος Σ. Ζιζέκ που μόνο "εθνικιστής" δεν είναι.

2) Επειδή είσαι καλά μαθημένος στην προπαγανδα ο Λυγερός έγραψε: "Για λύση τύπου Ανάν, θα μετέτρεπε το ΑΚΕΛ σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη, αφού θα εισέπραττε τη μεγάλη πλειοψηφία των τουρκοκυπριακών ψήφων, που σύμφωνα με το Σύνταγμα πρέπει να δίνονται σε ελληνοκυπριακά κόμματα".

Δλδ σύνφωνα με το Αναν οι Τουρκοκύπριοι έπρπεε να ψηφ΄ζιουν κάποιο ελληνικό κυπριακό κόμμα. Ο Χριστόφια ςέχει την αφέλεια να πιστεύει ότι θα προτιμήσουν τηο Ακελ στη περίπτωση (θεός φυλάξοι...) γίνει δεκτό ένα νέο σχέδιο Αναν..

Αλλά θα σου πω και κάτι ακόμα. Ο Χριστόφιας γνωρίζει πολύ καλά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων της Κύρπου δεν θέλουν ομοσπονδιακή λύση στο νησί. Επειδή λοιπόν το γνωρίζει κάνει ότι μπορεί για να αποχωρήσει... ηρωϊκά. Δλδ κάνει όσες παραχωρήσεις μπορεί στους Τούρκους, έτσι ώστε όταν ο λαός απορρίψει το σχέδιο να πει "δεν φταίω εγώ, ο λαός δεν το ήθελε...".

Anef_Oriwn said...

Μάκη [ΚοκκινοΠίπερε],

1. Εγώ ζήτησα, από όποιον τυγχάνει να ξέρει έστω 5 πράματα παραπάνω από ‘ΜΕΝΑ, να ΜΟΥ εξηγήσει σε απλά ελληνικά [και όχι σε δυσνόητη γλώσσα και με ακαταλαβίστικους όρους κι ορισμούς] τι πάει να πει «σταλινικός βολονταρισμός» [κι όχι να ΜΕ παραπέμψει σε κάποιο διανοουμενίστικο κείμενο! Θέλω κάτι σε ψιλά, σε eurocents, ας πούμεν! Ειλικρινά διερωτούμαι πόσοι από τους αναγνώστες του κου Λυγερού κατάλαβαν τι ήθελε να πει [ο ποιητής] με τον συγκεκριμένο όρο. Ή μήπως τελικά το πέταξε για να συνάδει και με τον βαρύγδουπο τίτλο του άρθρου του για την «Σταλινικού τύπου προπαγάνδα από Χριστόφια»;

2. Αντιπαρέρχομαι το «είσαι καλά μαθημένος στην προπαγανδα» [με το οποίο με χρεώνεις] και προτείνω, μάλλον ΣΕ προκαλώ [για να μην αοριστολογείτε – ΕΣΥ κι κος Λυγερός], όπως ΜΑΣ υποδείξεις ποιες πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν ή σε ποια άλλη «λύση τύπου Ανάν» [που λέει ο κος Λυγερός] «...οι Τουρκοκύπριοι έπρπεε να ψηφ΄ζιουν κάποιο ελληνικό κυπριακό κόμμα ...» [όπως κι ΕΣΥ διατείνεσαι]. Α, και για να ΣΕ προλάβω, ΣΟΥ αναφέρω ότι στο Δημοψήφισμα του 2004 ΕΓΩ [για τους δικούς ΜΟΥ λόγους που δεν είναι του παρόντος] ψήφισα ΟΧΙ!!!

εξαποδώ said...

@ άνευ ορίων

Υποψιάζομαι ότι θα έχεις άκούσει για την εκ περιτροπής προεδρία και τη σταθμισμένη ψήφο που ο Χριστόφιας φέρεται να έχει αποδεχτεί στις τρέχουσες συνομιλίες. Εκεί βρίσκεται η απάντηση, κατά τη γνώμη μου, στην απορία που θέτεις στο κείμενο του Λυγερού (περί τουρκοκυπριακής ψήφου)

Anef_Oriwn said...

@ εξαποδώ,
Μ’ αυτό που λες [για την εκ περιτροπής προεδρία] είναι κάτι τελείως διαφορετικό ... Για την προεδρία [στην Κύπρο] ψηφίζουμε πρόσωπα κι όχι κόμματα. Κάπου υπάρχει σύγχυση [μπορεί και διαστρέβλωση] πάνω σ’ αυτό το θέμα, γι’ αυτό θα προσπαθήσω να επανέλθω αύριο [τώρα είναι ήδη αργά] ... Όμως καλό θα ήταν αν ΜΑΣ διευκρίνιζες πως «... βρίσκεται η απάντηση ...» [στην απορία μου] ... «στην εκ περιτροπής προεδρία και τη σταθμισμένη ψήφο ...»

Εθνικιστής????????? said...

Αφιερωμένο (από την εφημερίδα Σημερινή)στα φρούτα τύπου ‘’Anef_Oriwn’’

…Εθνικιστής, ο Σταύρος Λυγερός;

Παράκληση προς αγαπητούς συναδέλφους της ‘’Χαραυγής’’: Όταν επιχειρείτε να απαντάτε σε σημειώματα της ≪Σ≫ και δη του υπογράφοντος, να είστε ενήμεροι και τεκμηριωμένοι. Διαφορετικά εκτίθεσθε και εκθέτετε και την εφημερίδα σας, χώρια που
επιβεβαιώνετε ότι είστε ιδεολογικά μονοκόμματοι. Προχθές, ο υπογράφων αναδημοσίευσε, σε
ανάλυσή του για τον πρόεδρο Χριστόφια, και το φοβερό ατόπημά του περί ‘’εισβολή’’
και της Ελλάδας στην Κύπρο, εκτενές απόσπασμα από σχετικό κείμενο του γνωστού Έλληνα συναδέλφου, Σταύρου Λυγερού, που δημοσιεύτηκε στην ‘’Καθημερινή’’.
Τι τα θέλαμε… Έπεσε πάνω μας η ‘’Χ’’ για να μας κατηγορήσει ότι, ελλείψει… επιχειρημάτων, επιστρατεύουμε και Αθηναίους… εθνικιστές. Ώστε, λοιπόν, ο Στ. Λυγερός είναι ένας… άθλιος εθνικιστής, που αξιοποιείται από τον εξίσου… εθνικιστή, Σ.Ι., για να πλήξει τον Χριστόφια. Ποιος είναι ο Στ. Λυγερός; Αν η ≪Χ≫ ανατρέξει στον ιστότοπο των εκδόσεων Λιβάνη, θα διαβάσει τα παρακάτω: ≪Ο Σταύρος Λυγερός γεννήθηκε στην Αθήνα. Πτυχίο Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μεταπτυχιακά σεμινάρια διεθνών σχέσεων και διεθνούς οικονομίας στην Ecole des Hautes Etudes στο Παρίσι.

Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του
1973≫.

Τοις φρονίμοις, πολύ ολίγα.
Σ.Ι.

''Anef_Oriwn'' εσύ είσαι έμμισθος said...

''Anef_Oriwn'' εσύ είσαι έμμισθος του γραφείου επαγρύπνησης του ΑΚΕΛ για να παρεμβαίνεις στα διάφορα μπλοκ με σκοπό να υπερασπιστείς την πολιτική του Χριστόφια. Άρα είστε άχρηστος πολίτης που πληρώνεστε για να υπηρετήσεις μια πολιτική! Ρίχνεις και καμιά ''μαλα...ια'' οτι δήθεν ήσουν του ΟΧΙ και νομίζεις ότι σε πιστεύουμε. Χαιρετίσματα στα αφεντικά σου ( ειδικά στον Τσιελεπή)...

Anonymous said...

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΗΚΑΡΙ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ
ΑΣ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ
ΤΟ ΑΚΕΛ εκανε αντιαποικιακο αγωνα κατα των Αγγλων????????????????

παναγιωτης