Saturday, September 11, 2010

Εστω και αργά...

Οι εξελίξεις στον χώρο ΣΥΝ/Σύριζα είναι ραγδαίες. Η ύπαρξη δυο ψηφοδελτίων στην Περιφέρεια Αττικής (στην μεγαλύτερη & σημαντικότερη εκλογική μάχη του Νοεμβρίου) αποδεικνύει με τον πιο απλό τρόπο ότι οι επιλογές (με σταθερό τρόπο) της ηγεσίας του Συνασπισμού εχουν σαν αποτέλεσμα διχασμό και διασπάσεις.
Στο έκτακτο συνέδριο του Ιουνίου ακούσαμε τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει στο κλείσιμο του: "Από Δευτέρα, θα πάρουμε την υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια μας. Θα κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ δική μας υπόθεση, μαζί με τους χιλιάδες ανένταχτους αριστερούς, μαζί με τους συνιστώσες που επιμένουν να εμπνέονται από το ιδρυτικό τους συμβόλαιο, θα οικοδομήσουμε μια νέα στέρεη πολιτική συμφωνία, απομονώνοντας σχέδια ρήξεων και διασπάσεων". Μόλις τρεις μήνες μετά εκτός Συνασπισμού βρίσκεται το Ανανεωτικό κομμάτι και ο Σύριζα είναι τρια κομμάτια. Κοινό στοιχείο και στις δυο εξελίξεις οι λανθασμένες (το λιγότερο...) επιλογές της ηγετικής ομάδας του ΣΥΝ. Και αν στην αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας μπορούν να βρεθούν πολλές εξηγήσεις και δικαιολογίες, στην τριχοτόμηση του Σύριζα η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την ηγεσία του ΣΥΝ και τον Αλέξη Τσίπρα. Η εμμονή του σε ένα πολιτικό σχέδιο χωρίς περιεχόμνεο , αυτό του ανοόιγματος στον περιβόητο (και αόρατο...) σοσιαλιστικό χώρο, έφερε αρχικά τον διχασμό στην πολιτική συμμαχία και στη συνέχεια η στήριξη στον Μητρόπουλο την τριχοτόμηση της.
Εχω ξαναγράψει ότι ο Αλέκος Αλαβάνος είναι ο καταλληλότερος για να ηγηθεί ενός "αντι-μνημονιακού" ψηφοδελτίου. Είτε αρέσει στον ΣΥΝ, είτε όχι. Ομως οι προσωπικές εμπάθειες και κυρίως ο "φόβος" της ενίσχυσης του Αλαβάνου "γέννησε" το άνοιγμα στον αόρατο και ανύπαρκτο σοσιαλσιτικό χωρο και στην στήριξη ενός ατόμου που όπως γράφει και ο φίλος μου ο Πάνος (καθηγητής στο Κιάτο που ανήκει στον χώρο του Σύριζα):
"...Διότι είναι ο ευνοημένος του συστήματος, των μέσων, είναι από τους κυριότερους που επένδυσαν στον πόνο και την αγωνία χιλιάδων εργαζόμενων για να θησαυρίσουν(ιδίως τώρα με το τεράστιο κύμα συνταξιοδότησης, σύνεστησε ολόκληρη βιομηχανία παροχής ενημέρωσης και οδηγιών με το αζημίωτο φυσικά, χωρίς όμως απ’ ότι μάθαινα να παρέχεται ουσιαστική βοήθεια). Ο κύριος «καλέ μου φίλε, ευγενική μου κυρία», του οποίου ακόμη και οι Πανεπιστημιακοί τίτλοι θεωρούνται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, υποδεέστεροι σε σχέση μ’ αυτούς που κατέχουν άλλοι Πανεπιστημιακοί, χρησιμοποίησε τα μέσα ενημέρωσης και το είδος της δουλειάς του για να προβληθεί επαγγελματικά. Μα τι να τα έκανε αυτά, όταν ο ίδιος φρόντιζε να καλλιεργήσει ένα προφίλ, που του απέφερε τεράστια ποσά ως ιδιώτης;".
Οι εξελίξεις στον Σύριζα φέρνουν, όπως είναι φυσικό, εξελίξεις και στον ΣΥΝ. Αρχικά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, στη τελευταία ΚΠΕ του ΣΥΝ, αποδόμησε με επιχειρήματα τα φληναφήματα περί σοσιαλιστικού χώρου αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι υπάρχει ακόμα.. ζωή στον Συν. Στη συνέχεια με τον πιο επίσημο τρόπο το "Αριστερό Ρεύμα" τοποθετήθηκε δημόσια για τις εξελίξεις (εδω μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση του Α.Ρ.) στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα στην ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου για την επόμενη μέρα των εκλογών.
Εξελίξεις που πρέπει να παρακολουθήσει (και να συνδιαμορφώσει στο βαθμό που μπορεί...) και η Δημοκρατική Αριστερά. Η υπόθεση της Ανανεωτικής & Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ελλάδα μας αφορά.

5 comments:

bouuu said...

"Χθες ήταν νωρίς,αύριο θα είναι αργά.Τώρα είναι η ώρα."

ΚΥΑΝΕΡΥΘΡΑ ΝΕΑ said...

Για ποιο πράγμα είναι τώρα η ώρα; Οταν ορισμένοι λέγαμε ότι η ηγετική ομάδα ανάμεσα στον Συν και τον Σύριζα, διάλεξε την... διάλυση μας λέγατε "δεξιούς"...

Μάκης

bouuu said...

Πρώτον, δεν με απασχολεί και δε θεωρώ καν πολιτική άξια λόγου τις εσωκομματικές έριδες και τα παραμάγαζα.
Δεύτερον, δεν σας έλεγα ποτέ δεξιούς απλά πιστεύω ότι κάποιοι από τους ανανεωτικούς θέλουν να γίνουν νεο-σοσιαλδημοκράτες.Μιλάω για πολιτικές αξίες και πολιτικές δράσεις.Κατ τ αλλά δεν θεωρώ κακό να είναι κάποιος δεξιός.Ίσως να είναι λόγο αφελές...
Τρίτον, ΤΩΡΑ είναι η ωρα για την αριστερά και πιο συγκεκριμένα για όσους πιστεύουν σε μία ενωμένη αριστερά που να έχει ως άξονα της τον ριζοσπαστισμό.Για όσους πίστεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ μακριά απο βερμπαλιστικές γραφικότητες και νερόβραστους ανανεωτισμούς.
Ριζοσπαστισμό και ανατροπές.Όλα τ αλλα θα έρθουν.

Κόκκινη Πιπεριά said...

@ Buuuu μπορείς να μου πεις τι είναι αυτός ο περιβότηος ριζοσπαστισμός; Οι νεοαριστερίστικες, νεομαοϊκές απόψεις του Μπαντιού;

Συγγνώμη αλλά ο Αγγελος Ελεφάντης είναι πολύ πιο ριζοσπάστης...

bouuu said...

Όποιος έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως το παρόν σύστημα και μοντέλο "ανάπτυξης" έχει στομώσει και δεν μεταρρυθμίζεται ΚΑΙ σκέφτεται εκτός αυτού του πλαισίου είναι ριζοσπάστης.Είναι πολύ απλό και πολύπλοκο ταυτόχρονα.

ΥΓ. Ο Μπαντιού, ο Ζίζεκ και άλλοι, φιλόσοφοι είναι και με ιδέες ασχολούνται.Μην τους αποδίδουμε υπερφυσικές ιδιότητες.Άλλωστε δεν επηρεάζουν τόσο την περίφημη μεσαία τάξη.
"Το θέμα είναι τι κάνουν οι μικρομεσαίοι, οι πολλοί, όσοι δεν είναι πάνω από τη φτώχεια, αλλά μακριά από τον πλούτο· τι κάνουν για να σωθούν. Εκαναν το κουνέλι, λούφα και φυγή· μήπως και ωφεληθούν οι ίδιοι από την αδικία, την ανισότητα, την ανομία. Τώρα όμως απειλούνται με ισοπέδωση όλοι, κανείς δεν μπορεί να σωθεί μόνος του. Μόνο αν δράσουν συλλογικά, μόνο αν μεταβούν στο Εμείς, θα μπορέσουν να αποτρέψουν την εξολόθρευσή τους, υλική, ηθική, πνευματική. Μόνο αν αποφασίσουν να δράσουν για τον συλλογικό εαυτό, μόνο τότε υπάρχουν ελπίδες ανάσχεσης και αναστροφής τα χρόνια που έρχονται. Οποιος δεν καταλαβαίνει, όποιος δεν αντιλαμβάνεται την ιστορική θραύση, ας κάνει μια βόλτα on the wild side".
(Ξυδάκης,Καθημερινή_)

ΥΓ2. Υπάρχουν αρκετοί άλλοι διανοούμενοι που και πιο πρακτικοί είναι και πιο ριζοσπάστες(μακρία από "φιλοσοφίες").Όρεξη να έχεις να αναλύουμε.Το ζητούμενο είναι να μην είναι κάποιος οργανικός διανοούμενος.
Ο Ελεφάντης φυσικά και ήταν ριζοσπάστης.