Friday, June 25, 2010

"Αιχμάλωτος" του Αλαβάνου ο Τσίπρας

Οταν στο τελευταίο συνέδριο του ΣΥΝ υποστήριξα ότι η αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας (με την συναίνεση του Τσίπρα και της ηγετικής ομάδας) θα κάνει "αιχμάλωτο" τον Τσίπρα (κατ΄επέκταση τον Συνασπισμό) του Αλαβάνου κάποιοι πρώην (πλέον...) σύντροφοι έλεγαν ότι είμαι υπερβολικός. Πριν... αλέκτωρ (και όχι Αλέκος) λαλήσει οι εκπρόσωποι του Αλαβανικού "Μετώπου" στη γραμματεία του Σύριζα άρχισαν να θέτουν ζητήμα ακόμα και για συλλογική προεδρία στην κοινοβουλευτική ομάδα (σας θυμίζει κάτι αυτό;).

Διαβάστε το αναλυτικότατο ρεπορτάζ του Θωμά Τσάτση στην "Ελευθεροτυπία": "Μπαρούτι μυρίζει από χθες στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς η πρώτη συνεδρίαση της Γραμματείας μετά το συνέδριο του ΣΥΝ κόντεψε να τιναχτεί στον αέρα. Πέντε μέλη της Γραμματείας, που στηρίζουν το λεγόμενο «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής» του οποίου άτυπα ηγείται ο Αλέκος Αλαβάνος, παρουσίασαν κείμενο δέκα σημείων προτείνοντας μεταξύ άλλων συλλογική ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ, μεταξύ των οποίων ήταν οι Αλέξης Τσίπρας και Δημήτρης Βίτσας, εμφανίστηκαν αμήχανοι καθώς το κείμενο των δέκα σημείων έθετε σειρά ζητημάτων, αλλάζοντας επί της ουσίας, όπως έλεγαν στελέχη του ΣΥΝ, όσα είχαν συμφωνηθεί όταν δημιουργήθηκε η συμμαχία της Αριστεράς.
Τα μέλη της Γραμματείας που υπογράφουν το κείμενο προτείνουν κατάργηση «της μονοπρόσωπης κεντρικής εκφώνησης (πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας) και θέσπιση συλλογικής ηγεσίας». Ζητούν, δηλαδή, ο εκάστοτε πρόεδρος του ΣΥΝ, που ηγείται στη Βουλή του σχήματος, να αντικατασταθεί από ένα είδος συλλογικής ηγεσίας. Οι πέντε που υπέγραψαν το κείμενο είναι οι Νίκος Γαλάνης (ΚΟΕ), Γιάννης Θεωνάς (ΚΕΔΑ), Αντώνης Νταβανέλος (ΔΕΑ), Γιώργος Σαπουνάς (ΑΠΟ) και Δήμος Τσακνιάς. Πρόκειται, δηλαδή, για εκπροσώπους συνιστωσών που συμμετέχουν στο «Μέτωπο».

«Δεν είναι ταμπού Ε.Ε., ευρώ» (...)

Είναι ενδεικτικό ότι στις προτάσεις τους οι «πέντε», αναφερόμενοι στο χρέος και τονίζοντας ότι «δεν είναι του λαού», επαναφέρουν την πρόταση για «επαναδιαπραγμάτευση».
Θεωρούν ότι πρέπει να γίνει «επανεθνικοποίηση των τραπεζών που ξεπουλήθηκαν και επιβολή δημόσιου ελέγχου σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα».
Αναφέρουν ότι «η συζήτηση για το ζήτημα της παραμονής ή όχι στη ζώνη του ευρώ, ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν μπορεί να είναι ταμπού» και προσθέτουν ότι για την Αριστερά το θέμα δεν είναι οι όροι της κερδοφορίας του ελληνικού κεφαλαίου - με ευρώ ή με υποτιμημένη δραχμή! Οι εκπρόσωποι των συνιστωσών ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη εβδομάδα. Τότε θα προσπαθήσουν να «συνθέσουν», εάν αυτό είναι εφικτό, τις απόψεις τους και να χαράξουν κοινή πορεία.

Οπως γίνεται αντιληπτό από το ρεπορτάζ η ηγετική ομάδα του Συνασπισμού και ο Α. Τσίπρας βρίσκονται αντιμέτωποι με το... "τέρας" που εξέθρεψαν. Τόσο καιρό οι ενστάσεις (αντιρρήσεις...) της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ έδινε (ουσιαστικά...) άλλοθι (θα έλεγα ότι ακόμα και "ξελάσπωνε"...) στον Τσίπρα προκειμένου να αντιστέκεται στην αριστερίστικη παπαρολογία του Αλαβάνου και των υπολοίπων συνιστωσών. Τώρα όμως που δεν υπάρχουν οι "κακοί δεξιοί" τα ψέμματα τελείωσαν. Ο Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΝ έχει δυο δρόμους (είχε και έναν τρίτο, αλλά τον απώλεσε στο έκτακτο συνέδριο όταν απέρριψε την πρόταση της Α.Π. για επανακαθορισμό της σχέσης του ΣΥΝ με τον Σύριζα. Ας πρόσεχε....). Ο ένας στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης ενότητας να συνεχίσουν στον Σύριζα ανεχόμενοι την ουσιαστική & οριστική μετάλλαξη σε ένα αριστερίστικο πολιτικό μόρφωμα που θα έχει έναν βερμπαλιστικό, αδιέξοδο, καταγγελτικό λόγο και θα καθοδηγείται ιδεολγικά από τον Αλαβάνο. Ο άλλος να οδηγήσουν την κατάσταση στα άκρα και να "σπάσουν" τον Σύριζα. Τότε βέβαια ο Α. Τσίπρας θα έχει καταφέρει κάτι μοναδικό στον χώρο της ελληνικής αριστεράς. Θα είναι ο πρώτος αριστερός ηγέτης που θα έχει προκαλέσει διαδοχικές διασπάσεις. Ομως ο σοφός λαός έχει πει γι΄αυτές τις περιπτώσεις: "Οπως στρώνεις θα κοιμηθείς...".

8 comments:

Leo Kastanas said...

Μάκη καλά που φύγαμε, και μάλλον φύγαμε την κατάλληλη στιγμή. Τώρα άντε να καθαρίσουνε με το Ρούντι και την παρέα του

Κόκκινη Πιπεριά said...

Ετσι ακριβώς είναι Leo. φαντάζομαι θα τα πούμε από κοντά τη Κυριακή...

Unknown said...

Συμφωνώ με τον φίλο Leo! Εύχομαι καλή δουλειά την Κυριακή - δεν θα μπορέσω να έρθω - και δίνουμε ραντεβού στο ιδρυτικό...

Κόκκινη Πιπεριά said...

ΟΚ Αντώνη, αλλά στο ιδρυτικό θα έρθεις...

Leo Kastanas said...

Mάκη θα κατέβουμε όλοι και θα τα πούμε. Αντώνη την Τετάρτη. Να πιάσουμε επαφή

οδυσεας said...

ΑΝ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΔΟΥΜΕ "ΤΑΞΙΚΕΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ -ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ " ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΟΥΜΕ ΤΟΤΕ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ ...ΑΛΛΟΙΩΣ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ...

bouuu said...

Καλές οι προτιμήσεις, φιλτάτη όμως η αλήθεια και κυρίως η λογική.
Τις διασπάσεις τις κάνουν όσοι φεύγουΝ.Εν προκειμένω διασπαστές είναι οι ανανεωτικοί και οι "γύρω-γύρω Αλαβάνου" αν φύγουν.
Μην βαφτίζουμε το ψάρι κρέας.
Όποιος παίρνει απόφαση να διασπάσει να έχει την παλικαριά να σηκώσει και το βάρος της έννοιας.

Μάγειρας said...

Διάβασα προσεκτικά ό,τι δημοσιεύτηκε από την ίδρυση της
(Ε)ΔΑ. Συγχωρήστε με εάν έχασα επεισόδια αλλά για την συγκυρία και την αντιμετώπιση των μέτρων ΔΝΤ/τρόικας είδα μόνο κάτι σαν "διαφωνούμε".
Οπότε; Πού είναι η "αριστερή απάντηση" και οι άλλες μεγαλοστομίες; και γιατί ένας αριιστερός πολίτης να ακολουθήσει κάποιους στον... ελληνικό δρόμο αντιγραφής του Οκέτο όταν όλοι γνωρίζουμε πού κατέληξε το ιταλικό (μεταξελιγμένο!) κόμμα.

Α,και κάτι ακόμη: για τα εθνικά ζητήματα στα οποία (σωστά) έχει επανειλλημμένα αναφερθεί η Κόκκινη Πιπεριά, ποιες είναι οι πρώτες έστω τοποθετήσεις της (Ε)ΔΑ;