μεταναστες

μεταναστες

Friday, June 25, 2010

Μην φοβάσαι!

Never turn your back on fear. It should always be in front of you, like a thing that might have to be killed Hunter S. Thompson

Της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Ακούγοντας τις δηλώσεις του κυρίου Παπακωνσταντίνου τρόμαξα. Δάκρυσα όταν άκουσα τον κύριο Λοβέρδου. Ένιωσα μία αφόρητη ένοχη. Ότι μεγάλωσα και τόλμησα να πλησιάσω την στιγμή που πρέπει να εισπράξω αυτά που χρόνια τώρα μου κρατούσαν ,από το μισθό μου, χωρίς να με ρωτήσουν αν συμφωνώ. Χωρίς να έχω το δικαίωμα να αρνηθώ ότι σε ότι αφορά το σύνολο των κρατήσεων και ούτε σε ότι αφορά στο πώς θα τα χρησιμοποιήσει το ασφαλιστικού μου ταμείο. Κυρίως δεν ερωτήθηκαν αν συμφωνώ με τις επιλογές της κάθε κυβέρνησης σε ότι αφορά στο " νοικοκύρεμα" του ταμείου μου.

Στα νιάτα μου διάβαζα τα πάντα ξεκινώντας από επιστημονική φαντασία και τελειώνοντας με τους ρώσους κλασσικούς. Διάβαζα πολύ και συγκέντρωνα διάφορα στοιχεία. Η μνήμη μου δούλευε ρολόι, μάθαινα εύκολα και χωρίς μεγάλη δυσκολία. Τώρα που γέρασα θυμάμαι την πλοκή και την ιστορία των βιβλίων αλλά ξεχνώ το όνομα του συγγραφέα. Τα τελευταία γεγονότα μου θύμισαν ένα διήγημα που είχα διαβάσει κάποτε. Η κοινωνία ήταν μία κοινωνία νέων που είχαν σαν μόνιμη απασχόληση το κυνήγι των γέρων. Τους πιάνανε και τους εξόντωναν. Με μίσος και κακία όλη κοινωνία ήταν στραμμένη ενάντια στους υπερήλικες. Τους σκότωναν για να εξυγιανθεί η κοινωνία. Στο διήγημα ένας νέος επιλέγει έναν γέρο. Τον κυνηγάει αλλά ο γέρος έχει φοβερές αντιστάσεις, πολεμάει για την ζωή του και αντέχει. Κρύβεται, του ξεφεύγει και τον κουράζει πάρα πολύ.Ο κόσμος ζητωκραυγάζει ενθαρρύνοντας τον νέο να συνεχίσει αλλά ο νέος αρχίζει να κουράζεται. Όπως είναι λογικό, ο γέρος εξαντλημένος, μετά από μήνες τρεξίματος, πεθαίνει.


Ο νέος που κουράστηκε τόσο πολύ ανακαλύπτει ότι γέρασε, μειώθηκαν οι αντοχές του και μέσα στο πλήθος των νέων ξεχωρίζει.Γέρασε! Ενστικτωδώς αρχίζει και τρέχει για να σωθεί. Διαβάζει ,μέσα στα μάτια του πλήθους, ότι αυτός είναι το επόμενο θύμα. Τρέχει για να σωθεί, βλέπει ότι από θήτη έφτασε θύμα. Συνταξιούχε μην φοβάσαι !Δεν φταις που γέρασες! Μην αφήνεις να σε τελειώσουνε. Τα πολλά όχι της κυβέρνησης(κομμένη σύνταξη, κομμένα τα δώρα, κομμένο εφάπαξ) και η ενοχοποίηση των συνταξιούχων σίγουρα σε προβληματίζουν. Μην μασάς! Δεν είσαι μόνος !

Η κοινωνίας μας δεν τρομοκρατείται εύκολα από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Πράγματι άλλαξε η αναλογία (2/1)εργαζόμενου /συνταξιούχου αλλά ποιός φταίει; Το 1975, η αναλογία ήταν 7 προς 1. Δούλευαν δηλαδή 7 άνθρωποι για να παίρνει 1 τη σύνταξή του, φροντίζοντας ταυτόχρονα για την νοσοκομειακή περίθαλψη όλων. Ποιες διευκολύνσεις πρόσφερε το κράτος για να μειωθεί η υπογεννητικότητα; (1931 πληθ.6.500.000 γεν.200.000/χρ ,το 1991 πληθ.10.000.000 γεν. 98.000/χρ.)
Ποιες συνθήκες εργασίας και μισθού προσφέρουν στους νέους.; Έχουν καταλάβει οι κυβερνόντες και οι βουλευτές που ψηφίζουν ορεξάτοι το ασφαλιστικό και το εργασιακό ότι αύριο από θήτες θα είναι αυτοί τα θύματα;

No comments: