Sunday, March 7, 2010

Οι Ισλανδοί είπαν το μεγάλο ΟΧΙ! Τώρα η σειρά μας!

Η Ισλανδική τράπεζα-καζίνο Landsbanki, μέσω internet καλούσε Βρετανούς και Oλλανδούς πολίτες να αποταμιεύσουν σε λογαριασμούς με το όνομα «Icesave» και με τεράστιο τόκο κέρδος για του καταθέτες. Καμία κυβέρνηση δεν έβαλε φρένο στην καθαρή φούσκα μέχρι που η τράπεζα "πτώχευσε", δηλαδή εξαφάνισε τα χρήματα τους.

Η "Κεντροαριστερή" κυβέρνηση της Ισλανδίας ψήφισε νομοσχέδιο τον περασμένο Δεκέμβρη που μετά από πιέσεις από Βρετανία και Ολλανδία -που ήδη είχαν αποζημιώσει τους καταθέτες- καλούσε κάθε Ισλανδό πολίτη να χρεωθεί με 12.000 ευρώ για να ξεπληρώσει η Ισλανδία την φούσκα της τράπεζας στις δύο αυτές χώρες.

Οι Ισλανδοί όμως δεν λύγισαν στις πιέσεις και συγκέντρωσαν υπογραφές για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, κάνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να ασκήσει βέτο στην εφαρμογή του νόμου που επέβαλε τη σκληρή λιτότητα.
Σήμερα έγινε το δημοψήφισμα και πάνω από το 90% των Ισλανδών ψήφισαν ενάντια στην συμφωνία. Αρνήθηκαν να πληρώσουν αυτοί γιά τους τραπεζίτες κερδοσκόπους. Και όλα αυτά παρά τις απειλές ότι δεν θα δοθούν δάνεια στη χώρα, ή θα ανέβουν τα επιτόκια δανεισμών ή θα σταματήσει η πορεία ένταξης της χώρας στη Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι όμως ήδη με τα πρώτα αποτελέσματα οι τεχνοκράτες της Ε.Ε. άρχισαν να αποσύρουν τις απειλές τους. Διαβάστε σχετικά από ΕΡΤ και Eλευθεροτυπία

Και εκεί όπως και εδώ οι πολιτικές εξόντωσης των εργαζομένων παρουσιάζονται ως μονόδρομος. Αλλά οι Ισλανδοί είναι ο πρώτος λαός της Ευρώπης που είπε ΟΧΙ και όσο περισσότεροι μπουν σε αυτό το στρατόπεδο τόσο πιο γρήγορά θα ανατραπεί το κλίμα τρομοκρατίας των κερδοσκόπων και των αγορών κατά των εργαζόμενων της Ευρώπης. Από τη βόρεια γωνιά της Ευρώπης μέχρι τη νότια της. Την Ελλάδα.

Τώρα είναι η ώρα!

8 comments:

Yannis Zabetakis said...

http://environmentfood.blogspot.com/2010/03/blog-post_07.html

S G said...

τι σχεση εχει το ισλανδικο προβλημα με το ελληνικο ενας θεος το ξερει.

Ο ιδιος θεος φανταζομαι μπορει να εξηγησει και πως ολοι οι Ευρωπαιοι πολιτες θα οφεληθουν αν ολοι αποφασισουν να αθετησουν τις υποσχεσεις προς τους δανειστες τους. γιατι ειχα την εντυπωση οτι ο πρωτος χαμενος απο τυχον αθετηση των ισλανδικων υποσχεσεων θα ειναι ας πουμε οι βρεταννοι καταθετες.

redteam said...

Μάκη, τι έγινε, πέρασες σε θέσεις Αλαβάνου; Με εκπλήσσει.

Κόκκινη Πιπεριά said...

Θέσεις Αλαβάνου; Ποιος είναι αυτός; Ο... πρέοδρος του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής; Ασε ρε Γιωργάκη έγινε και ο πάμπλουτος Αλαβάνος επαναστάτης. λίγο αργά το θυμήθηκε!

Κόκκινη Πιπεριά said...

Και κάτι άλλο. Οταν ενωμένος ο Σύριζα δίνει μάχες ο Αλαβάνος ως συνήθως απουσιάζει... Αντε να κάνει κανένα χάπενιγκ, γιατί τόσα χρόνια καταπίεσης στη ΚΝΕ και το ΚΚΕ πρέπει κάπως να βγουν από πάνω του. Ομως τα γεγονόταν τον έχουν ξεπεράσει τον... ώριμο αριστεριστή...

redteam said...

Μάκη μου εγώ ανακοίνωση του ΣΥΝ για το θέμα της Ισλανδίας δεν είδα. Το έκαναν γαργάρα και το επέβαλαν αυτό και στον ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο ο Αλαβάνος είχε θέσει θέμα δημοψηφίσματος για το πρόγραμμα σταθερότητας εδώ και δύο μήνες. Μόνο ο Αλαβάνος χαιρέτησε το αποτέλεσμα της Ισλανδίας χτες με ανακοίνωση. Τώρα τα υπόλοιπα που λες είναι απλώς... κορώνες.

Κόκκινη Πιπεριά said...

Μα τι σχέση έχει αυτό; Ο Αλαβάνος προσπαθεί να διαφοροποιηθεί. Ψάχνει ακροατήριο. Εδώ ανακάλυψε και την αντιεξουσιαστική νεολαία.

Σου επαναλαμβάνω. Για ανακοινώσεις και χάπενιγκ καλός είναι ο Αλαβάνος. Από τις μάχες απουσιαζει. Οπως πρόσφατα στις ευρωβουλευτικές και βουλευτικές εκλογές...

Γιώργο οι αριστεροί δεν αναζητούν αρχηγό να στοιχηθούν από πίσω...

admin said...

Από: www.kokkino.org

7 ερωτήματα και απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο της Αριστεράς

Η κατάσταση θυμίζει επιβολή καθεστώτος έκτακτης ανάγκης αν όχι δικτατορίας: με συνοπτικές διαδικασίες, καταργούνται δικαιώματα και κατακτήσεις ενός αιώνα και επιβάλλεται καθεστώς στυγνής εκμετάλλευσης της εργασίας που θυμίζει εργασιακή απολυταρχία του 19ου αιώνα. Κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει να λένε φωναχτά αυτό που σκέφτονται πολλοί περισσότεροι: μήπως σ’ αυτή την εργασιακή απολυταρχία, αυτό το κοινωνικό-εργασιακό καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» απαιτεί και το πολιτικό του αντίστοιχο, δηλαδή μια κατάσταση ανοιχτής πολιτικής απολυταρχίας με άρση της ισχύος άρθρων του Συντάγματος κ.λπ. Η κατάσταση δεν είναι ποιητική αδεία «ιστορική»· αυτά που συμβαίνουν συνιστούν μια ιστορική διαδικασία λεηλασίας και οπισθοδρόμησης που συνήθως επιβάλλεται σε συνθήκες πραγματικά και όχι μεταφορικά πολεμικές.
....
....
1.Είναι η κρίση …πραγματική ή κατασκευή για να μας αφαιρέσουν δικαιώματα;
Διατυπώνουμε το ερώτημα προκλητικά, όχι για να επιτεθούμε σ’ αυτούς που το θέτουν με τον άλφα ή βήτα τρόπο, αλλά γιατί είναι το πιο αδιανόητο απ’ όσα ακούγονται. Είναι εκπληκτικό, αλλά για ένα κομμάτι της ελληνικής Αριστεράς ο ελληνικός καπιταλισμός έχει -κατ’ εξαίρεση, γιατί φαίνεται είναι …μοναδικός και «ανάδελφος» σαν το έθνος- την ιδιότητα να εξαιρείται της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, που κατά τα άλλα όλοι στην Αριστερά συμφωνούν ότι είναι δομική, η μεγαλύτερη μετά το ’29 κλπ κλπ. Ότι η κρίση είναι …πραγματική κι όχι κατασκευή, έχει σημασία να ειπωθεί. Αν δεν ήταν πραγματική, θα υπήρχαν κάποιες ελπίδες ότι όλη αυτή η …«εκτροπή από την πραγματικότητα» θα ανακοπτόταν και ο κατήφορος θα σταματούσε. Επειδή όμως είναι πραγματική, βαθιά και προβλέπεται μακροχρόνια, και η Αριστερά πρέπει να ετοιμάζεται γ’ αυτό, κι όχι για έναν επικοινωνιακό πόλεμο που θα αποκαταστήσει …την αλήθεια. Επειδή η κρίση είναι πραγματική, έχει να χάσει απ’ αυτήν και η αστική τάξη και ο ελληνικός καπιταλισμός, γι’ αυτό πρέπει να περιμένουμε ότι θα γίνουν ανελέητοι προς τους «υπηκόους» τους! Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, πρέπει να καταπολεμηθεί αποφασιστικά η πολιτική ψυχολογία «άρνησης» που διακατέχει τμήματά της τα οποία αρνούνται πεισματικά να αλλάξουν συνήθειες και να καταλάβουν ότι «οι καιροί άλλαξαν» για τα καλά και ότι η ραστώνη στην οποία είχαν συνηθίσει να επιβιώνουν και να δρουν έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Περισσότερα...
http://www.kokkino.org/index.php?option=com_content&view=article&id=1745:2010-05-02-20-21-44&catid=15&Itemid=37