Wednesday, January 27, 2010

Μήπως ήρθε η στιγμή σύντροφοι;

Ολα δείχνουν ότι ο ΣΥΝασπισμός οδηγείται σε έκτακτο συνέδριο. Ο πρόεδρος του κόμματος σ.Αλέξης Τσίπρας στην προσπάθεια του να δημιουργήσει μια νέα προεδρική τάση (κάποιοι κακεντρεχείς την αποκαλούν και προεδρική φρουρά....), με την οποία πιστεύει (αφελώς...) ότι θα ξεπεράσει τα μεγάλα πολιτικά & ιδεολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος μας και θα αντιμετωπίσει την πίεση που προκαλεί η παρουσία του Αλ. Αλαβάνου και η μόνιμη πλέον κρίση στον Σύριζα.

Είμαι πεπεισμένος ότι τα γεγονότα μας έχουν ξεπεράσει. Το πρόβλημα του ΣΥΝασπισμού δεν είναι η έλλειψη μιας νέας προεδρικής ("κεντροαριστερής"...) πλειοψηφίας. Φυσικά το πρόβλημα δεν είναι οι "δεξιοί" ανανεωτικοί. Το πρόβλημα του ΣΥΝασπισμού είναι η απόπειρα διάλυσης του, δια μέσω της ρευστοποίησης στον Σύριζα, στο όνομα μιας αέναης και χωρίς περιεχόμενο αριστερίστικης στροφής. Από πότε σύντροφοι της πλειοψηφίας μια εκλογική συμμαχία έχει όργανα, μέλη, κάρτες και παίρνει αποφάσεις που δεσμεύουν τα κόμματα που την απαρτίζουν;

Ισχύουν οι αποφάσεις του 5ου συνεδρίου;

Και επειδή πολλά έχουν ακουστεί για αποφάσεις συνεδρίων θυμίζω τη αναφέρει για τον Σύριζα η ειδική πολιτική απόφαση του 5ου συνεδρίου μας, διαβάστε: "Στρατηγική επιλογή για τον ΣΥΝ ήταν και παραμένει η κοινή δράση και η συνεργασία, πέρα από διαφορές, όλων των δυνάμεων της Αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας στη χώρα μας στη βάση των ώριμων μεγάλων κοινωνικών αιτημάτων και ενός κοινού σύγχρονου προοδευτικού προγράμματος με σοσιαλιστική κατεύθυνση.
Η επανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, ως συμμαχικού πλαισίου ισότιμης συνάντησης διαφορετικών δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς και της αριστεράς της οικολογίας, συνιστά ένα μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση της κοινής δράσης και συνεργασίας όλου του φάσματος αριστερών και ριζοσπαστικών οικολογικών κομμάτων, οργανώσεων και κινήσεων.
Το ενωτικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει ότι, παρά τις δυσκολίες, είναι δυνατόν δυνάμεις του χώρου της Αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογικής αντίληψης, οι οποίες έχουν σημαντικές διαφορές, να συνεργαστούν δημιουργικά και να συνδιαμορφώσουν προωθητικές πολιτικές και προγραμματικές συνθέσεις, χωρίς να χάνουν την αυτονομία και την αυτοτέλειά τους". Ισχύουν ή όχι οι αποφάσεις του 5ου συνεδρίου; Η απόφαση για μητρώο μελών και κάρτες παραβιάζει ή όχι τις αποφάσεις του 5ου συνεδρίου;

Και όμως η πλειοψηφία της ηγεσίας του ΣΥΝ πήγε στην τελευταία συνδιάσκεψη - σύσκεψη του Σύριζα και δεσμεύθηκε για θέματα που είναι αντίθετα με τις αποφάσεις του συνεδρίου, συμβάλλωντας έτσι στην τάση ρευστοποίησης του κόμματος μέσα σε έναν ενιαίο Σύριζα. Γι' αυτό πιστεύω ότι τα γεγονότα μας έχουν ξεπεράσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές οργανώσεις του ΣΥΝ δεν λειτουργούν πλέον, καθώς έχουν υποκατασταθεί από τοπικές οργανώσεις του Σύριζα.

Θα μιλήσει η βάση;

Εκτακτο συνέδριο λοιπόν. Σε άλλες εποχές θα πέταγα από τη χαρά μου. Καθότι πολιτικό όν τα συνέδρια ήταν ότι το καλύτερο. Ομως το συγκεκριμένο συνέδριο με φοβίζει. Ιδαίτερα όταν ακούω να λένε: "Να μιλήσει επιτέλους η βάση...". Στην Αριστερά τα μεγαλύτερα... εγκλήματα έγιναν στο όνομα της... βάσης και του προλεταριάτου. Θέλετε να σας θυμίσω τη Μεγάλη Πολιτιστική Προλεταριακή Επανάσταση όπου ο Πρόεδρος Μάο ζητούσε από τους ερυθροφρουρούς να "βομβαρδιστούν τα αρχηγεία...". Γνωρίζουμε όλοι που κατέληξε η... Πολιτιστική Επανάσταση!

Πιστεύω ότι το έκτακτο συνέδριο θα είναι έκτακτο... ανανεωτοδικείο! Η Ανανεωτική Πτέρυγα θα αναδειχθεί ως η αιτία των κακών του κόμματος (και του Σύριζα), το Αριστερό Ρεύμα θα εμφανιστεί διασπασμένο αφού ένα (μεγάλο;) κομμάτι του θα αποτελέσει την βάση για τη νέα προεδρική τάση και το αποτέλεσμα του σύνεδρίου θα είναι η επιβεβαίωση της περιβόητης αριστερής στροφής με μια νέα πιο αριστερή στροφή.... Ασχετο αλλά πηγαίνοντας συνεχώς αριστερά καταλήγεις... δεξιά!

Ολοκληρωτική ιδεολογική αντιπαράθεση...

Η Ανανεωτική Πτέρυγα και όλοι όσοι πιστεύουμε ότι η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από την ύπαρξη ενός σύγχρονου κόμματος της Ανανεωτικής & Οικολογικής Αριστεράς θα πρέπει να πάμε στη μάχη του συνεδρίου με ξεκάθαρες θέσεις για όλα τα θέματα. Μπορεί σωστά να αποχώρησαν οι 4 σύντροφοι από την συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας, όμως από τη στιγμή που η ΚΠΕ αποφασίσει την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου θα πρέπει να δώσουμε τη μάχη ακόμα και αν είναι η τελευταία στον ΣΥΝασπισμό.

Σ' αυτό το συνέδριο θα πρέπει να πάμε με όλα μας τα "όπλα". Θα πρέπει να καταθέσουμε ολοκληρωμένη πολιτική πλατφόρμα για την ανασυγκρότηση του ΣΥΝασπισμού και την αναγέννηση της Ανανεωτικής Αριστεράς. Να πούμε στα μέλη του κόμματος πως ο ΣΥΝ θα ξαναγίνει το κόμμα της Ανανεωτικής Αριστεράς. Παράλληλα θα πρέπει να έχουμε ΞΕΚΑΘΑΡΗ θέση για το ζήτημα του Σύριζα. Οχι μισόλογα, όχι υπεκφυγές. Είναι εκλογική συμμαχία με μια συντονιστική γραμματεία η οποία συνεργάζεται με την Κοινοβουλευτική ομάδα. Μέχρι εκεί. Ούτε μητρώα, ούτε κάρτες, ούτε όργανα. Επίσης ολοκληρωμένη πρόταση για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου θα τονίζεται ότι ο ΣΥΝασπισμός θα εργαστεί για τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες έτσι ώτσε οι τοπικές κοινωνίες να αποκτήσουν προοδευτικές αρχές.

Με λίγα λόγια η Ανανεωτική Πτέρυγα πρέπει να ετοιμαστεί (και μαζί της όλοι εμείς...) για μια ολοκληρωτική, σκληρή και πάνω απ' όλα ιδεολογική αντιπαράθεση στην οποία θα γίνεται σαφές (από τις συνελεύσεις των Πολιτικών Κινήσεων μέχρι το τελικό σώμα του συνεδρίου...) ότι δεν είμαστε δεδομένοι. Οπως αρκετοί συντροφοι μας διατηρούν το δικαίωμα να επιδιώκουν τη διάλυση του ΣΥΝασπισμού και την συγκρότηση του κόμματος της αντι-συστημικής (...) αριστεράς, έτσι και εμείς έχουμε το δικαίωμα αφενός να μην θέλουν την διάχυση του ΣΥΝασπισμού στον Σύριζα, αφετέρου αν αυτό αποφασιστεί (με τον έναν ή άλλο τρόπο...) στο έκτακτο συνέδριο να προχωρήσουμε στις δικές μας πολιτικές επιλογές που δεν μπορεί παρα να είναι η επανίδρυση του κόμματος της Ανανεωτικής Αριστεράς. Του κόμματος της Αριστεράς, της Οικολογίας & της Ελευθερίας...

2 comments:

Left Liberal Synthesis said...

Red Pepper
Συμφωνω απόλυτα με την ουσία της αναρτησης που για μενα είναι
Η ανανεωτικη αριστερά (με την συμβολικη αξια του όρου) πρέπει να αυτοκαθορισθεί ιδεολογικά άμεσα.
Ο ρεαλισμός χωρίς ιδεολογικούς άξονες οδηγει στελεχη απ'ευθειας στο Πασοκ.
Η ιδεολογία χωρίς λύσεις σήμερα, στέλνει ψηφοφορους στο Πασοκ.
Οποιος μου πει το πραγματικο ιδειλογικό πολιτικό διακυβευμα σημερα μεταξύ ολων των ρευμάτων θα με βοηθήσει.
Ιδεολογικη πολιτική ανασύνταξη τωρα.Αλλιώς θα λεμε τα ίδια και σε 100 χρόνια.

Κόκκινη Πιπεριά said...

@ L.L/S.

Ετσι ακριβώς. Πρέπει να επανακαθοριστεί ιδεολογικά και πολιτικά ο χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Εξάλλου στο Πασοκ πάμε και μόνοι μας..