Wednesday, January 27, 2010

Ειδήσεις από το Die Linke (η Αριστερά) της Γερμανίας


Από τη Γερμανία και το Die Linke έρχονται οι παρακάτω ειδήσεις:

1) Εν όψει και του Συνεδρίου του Die Linke, ο Όσκαρ Λαφοντέν ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη Συμπροεδρία του Κόμματος και τη θέση του Επικεφαλής της Κ.Ο. στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, λόγω ασθένειας (ανακοίνωσε ότι πάσχει από καρκίνο). Θα διατηρήσει μόνο την ευθύνη του Επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος στο Κοινοβούλιο του Κρατιδίου του Ζάαρλαντ (τόπος καταγωγής του Λαφοντέν).

2) Την Τρίτη, ο Γκρέγκορ Γκύζι (Επικεφαλής της Κ.Ο. στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο) ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ότι η πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής και των Περιφερειακών Προέδρων (Προέδρων, δηλαδή, των Οργανώσεων του Κόμματος σε κάθε Κρατίδιο) για τη νέα ηγεσία του κόμματος περιλαμβάνει (διατηρώντας το μοντέλο διαρχίας που ίσχυε μέχρι τώρα) τη Gesine LÖTZSCH (49 ετών, Βουλευτή, ανατολικογερμανίδα και προερχόμενη από το παλιό PDS) και τον Klaus ERNST (56 ετών, Βουλευτή, δυτικογερμανό και προερχόμενο από το συνδικαλιστικό κίνημα και τη WASG-διαγραφέντα από το SPD το 2004).

Πληροφορίες για τους δύο στα Αγγλικά: http://en.wikipedia.org/wiki/Gesine_L%C3%B6tzsch
http://en.wikipedia.org/wiki/Klaus_Ernst

Για τις δύο θέσεις των "Εκτελεστικών Διευθυντών" (Executive Director, το Νο2 στην κομματική δομή), προτείνονται η Caren LAY (38 ετών, Βουλευτή στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και προερχόμενη από την Ανατολική Γερμανία και το PDS) και ο Werner DREIBUS (63 ετών, επίσης Βουλευτή στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, προερχόμενο από τη Δυτική Γερμανία και τη WASG).

Πληροφορίες για τους δύο στα Γερμανικά: http://carenlay.linkeblogs.de/
http://de.wikipedia.org/wiki/Werner_Dreibus

Η νέα ηγεσία του Κόμματος θα εκλεγεί στο επερχόμενο Εθνικό Συνέδριο, που θα γίνει στο Ροστόκ, στις 15-16 Μαίου 2010.

3) Στο μεταξύ, στις 23 Ιανουαρίου, 3 νέα στελέχη του Die Linke, ο Jan Korte (Βουλευτής), o Stefan Liebich και η Halina Wawzyniak (Βουλευτής), και οι τρεις με πολιτικές αναφορές στην τάση "Φόρουμ Δημοκρατικού Σοσιαλισμού" ("ανανεωτικής πτέρυγας" του κόμματος), συνυπέγραψαν άρθρο στην μεγάλης κυκλοφορίας Frankfurter Allgemeine Zeitung, μαζί με νέα στελέχη των Πρασίνων και του SPD, με το οποίο στηρίζουν την ιδέα του "κόκκινο-κοκκινο-πράσινου" κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ SPD, Die Linke και Πρασίνων, στις Ομοσπονδιακές Εκλογές του 2013 .

Σχόλιο Πιπεριάς: Θέλω πρώτα απ' όλα να εκφράσω την συμπάθεια μου στον σύντροφο Οσκαρ Λαφοντέν. Εύχομαι να ξεπεράσει το πρόβλημα με την υγεία του. Οσο αφορά την τρίτη είδηση δεν έχω μάθει μέχρι στιγμής αν κάποια μέλη από την... γραμματεία του Die Linke συλλέγουν υπογραφές για να καταγγείλουν τους τρεις συντρόφους που συνυπόγραψαν μαζί με Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους πρόταση για κυβέρνηση συνασπισμού! Επειδή διάφοροι μέσα και έξω από τον ΣΥΝ και τον Σύριζα επικαλούνται το Die Linke ας δουν πως λειτουργούν οι Γερμανοί σύντροφοι...


No comments: