Tuesday, January 5, 2010

Η οικονομική κρίση και η αριστερή κυβέρνηση της Κύπρου

Η οικονομική κρίση και τα μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας "μπαίνουν" με ρυθμούς πολυβόλου πλέον στο σπίτι μας κάθε μέρα (κυρίως από τα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης) και αν μη τι άλλο δείχνουν ότι οι εποχές που το ελληνικό δημόσιο (κυρίως...) "έτρωγε και έπινε" εις υγεία των κοροϊδων Φραγκολεβαντίνων των Βρυξελλών πέρασε ανεπιστρεπτί. Οι "κουτόφραγκοι" ξύπνησαν και απαιτούν λογαριασμό για το ελληνικό φαγοπότι.
Ο Καραμανλής κάτι είχε πει προεκλογικά, ο Γιώργος προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός έλεγε ότι χρήματα υπάρχουν (προφανώς τα είχε δει εκεί που τα είδε και η προηγούμενη κυβέρνηση, στις τσέπες των ταλαίπωρων Ελλήνων φορολογουμένων). Ηδη η κυβέρνηση ρίχνει (με στυλ αντιεροπορικού πυροβολικού) διάφορες σκέψεις γύρω από τα οικονομικά μέτρα που θα πάρει... Η αντιπολίτευση δηλώνει ότι θα στηρίξει τα μέτρα, αρκεί να περιέχουν και αναπτυξιακό πρόταγμα.
Η αριστερή αντιπολίτευση (ΚΚΕ, ΣΥΝ/Σύριζα) τρεις λαλούν και οκτώ χορεύουν! Λειτουργώντας ως αριστερίστικες γκρούπες δεν συμμετέχουν στον διάλογο για το ασφαλιστικό και την οικονομική κρίση, λύνοντας ουσιαστικά τα χέρια κυβέρνησης & εργοδοτών να κάνουν ότι θέλουν χωρίς την άποψη της Αριστεράς. Θλιβερό. Αν για το ΚΚΕ το έχουμε πάρει απόφαση ότι όλα θα λυθούν με την έλευση (φτου, φτου, Θεός φυλάξοι...) του "καλού" σοσιαλισμού και αν για ορισμένες συνιστώσες του Σύριζα (και τον νεόκοπο αριστεριστή Αλαβάνο) η οικονομική κρίση είναι προάγγελος επαναστατικής - προλεταριακής διαδικασίας (ναι, ναι όπως και ο περασμένος Δεκέμβρης ήταν εξέγερση...) από τον ΣΥΝασπισμό περίμενα περισσότερη σοβαρότητα, λιγότερο λαϊκισμό. Η αφορμή να γράψω αυτό το κείμενο είναι ότι διάβασα την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η Κυπριακή κυβέρνηση. Αν δεν το θυμάστε στην ηρωϊκή μεγαλόνησσο κυβερνά το ΑΚΕΛ, η Κυπριακή αριστερά με την συνεργασία των Σοσιαλδημοκρατών της ΕΔΕΚ και των Κεντρώων του ΔΗ.ΚΟ. Το ΑΚΕΛ είναι αδελφό κόμμα με τον Συνασπισμό (αλλά και το ΚΚΕ), ενώ ο Δημήτρης Χριστόφιας θεωρείται ηγέτης πρώτυπο για αρκετούς ελλαδίτες αριστερούς, κυρίως για την επιδίωξη του να λυθεί (επιτέλους...) το Κυπριακό και να επανενωθεί το νησί. Στα οικονομικά όμως οι σύντροφοι μου συμφωνούν με τον σ. Χριστόφια και την οικονομική ΄πολιτική της κυβέρνησής του;

Διαβάστε το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Φιλελεύθερος" για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης Χριστόφια: "Πρόταση για μηδενικές αυξήσεις στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, προωθεί ο Υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης προκειμένου να βελτιωθούν τα δημόσια οικονομικά και να καλυφθούν μεγάλα κενά, τα οποία προκαλεί η παγκόσμια οικονομική κρίση. Προωθεί επίσης πρόταση για μείωση των προσλήψεων δημοσίων υπαλλήλων την επόμενη τριετία έτσι ώστε με τη λήξη της διακυβέρνησης Χριστόφια ο αριθμός τους να είναι μειωμένος κατά χίλιους.

Σε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων, ο Χαρίλαος Σταυράκης παρουσίασε τα στοιχεία της κυπριακής οικονομίας και κυρίως τις προτάσεις της κυβέρνησης για αποτελεσματική και διαχρονική αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σταυράκης έθεσε θέμα φορολόγησης του πλούτου και για πρώτη φορά ήγειρε ζήτημα μείωσης της συνεισφοράς του κράτους στις συντάξεις από 35% σε 20%.

Κόμματα και κοινωνικοί εταίροι αναμένεται να υποβάλουν τις θέσεις τους στον Υπουργό Οικονομικών αφού μελετήσουν τις προτάσεις που υποβλήθηκαν σήμερα.

Είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση, κόμματα, συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις συμμετείχαν σε κοινή συνάντηση και συζήτησαν τρόπους αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και τόνωσης της κυπριακής οικονομίας". Προσέξατε την τελευταία παράγραφο του ρεπορτάζ; Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις (στην Κύπρο κάθε κόμμα έχει τη δική του εργατική ομοσπονδία...) μετέχουν στον διάλογο και μάλιστα αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης για να τονωθεί η κυπριακή οικονομία. Μπορείτε να σκεφτείτε την Ελλαδίτικη αριστερά, εκτός από τις εξαιρετικές παρεμβάσεις του Γιάννη Δραγασάκη (διαβάστε εδώ συνέντευξή του στην ΑΥΓΗ), οι οποίες όμως "χάνονται" στον πολιτικό κυκεώνα που λέγεται Σύριζα να λειτουργεί έτσι; Δηλαδή να προσπαθεί να καταθέσει προτάσεις και λύσεις που να αφορούν τη ζωή των πολιτών σήμερα και όχι σε κάποιο αβέβαιο, δήθεν σοσιαλιστικό, μέλλον;

* Επίσης για το ζήτημα της οικονομικής κρίσης και των προτάσεων της Αριστεράς διαβάστε από το εξαιρετικό μπλογκ του σ. Γιάννη Left Liberal Synthesis το κείμενο του Βραζιλιάνου Roberto Unger με τίτλο: "Τι πρέπει να προτείνει η Αριστερά"


**Ο υπουργός Οικονομικών της Αριστερής κυβέρνησης της Κύπρου, Χαρίλαος Σταυράκης είναι οικονομολογός απόφοιτος του Χάρβαρντ και πριν αναλάβει το κρίσιμο κυβερνητικό πόστο ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της (ιδιωτικής) Τράπεζας Κύπρου. Διαβάστε το βιογραφικό του.



No comments: