Saturday, January 9, 2010

Πρόταση 5 σημείων του Δ. Παπαδημούλη στην ΠΓ του ΣΥΝ(7/1/2010)

Η κρίση (κομματική, ιδεολογική & πολιτική) στον ΣΥΝασπισμό μεγαλώνει. Η ηγεσία (και η πλειοψηφία....) με έναν αυτιστικό σχεδόν διαλυτικό τρόπο αδιαφορώντας για την πορεία του κόμματος συνεχίζει την λανθασμένη πορεία. Στη τελευταία συενδρίαση της πολιτικής γραμματείας ο Δημήτρης Παπαδημούλης κατέθεσε πρόταση πέντε σημείων σε μια προπσάθεια να "ξεκολλήσει" ο ΣΥΝ από τον βάλτο που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια. Η πρόταση αναφέρει:

1. Να σταματήσει αμέσως η πορεία διάχυσης και διάλυσης του ΣΥΝ μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Να επανεξεταστούν όσα μέτρα (πχ ενιαίο υποχρεωτικό μητρώο μελών) τροφοδοτούν αυτή την αρνητική δυναμική.

2. Άμεσες διαδικασίες ανασύνταξης και ενίσχυσης του ΣΥΝ ως στρατηγικής επιλογής «μακράς πνοής». Επαναβεβαίωση των ιδρυτικών φυσιογνωμικών του χαρακτηριστικών (δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό, ευρωπαϊκός προσανατολισμός, οικολογική εγρήγορση, εσωκομματική δημοκρατία). Ενίσχυση της αυτόνομης πολιτικής παρουσίας και δράσης του ΣΥΝ.

3. Επανασχεδιασμός και νέα πολιτική συμφωνία για την πολιτική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ, με παράλληλο άνοιγμα στον οικολογικό και τον αριστερό σοσιαλιστικό χώρο.

4. Διεκδίκηση ισχυρής αιρετής περιφέρειας και ισχυρών, σε πόρους και αρμοδιότητες, δήμων. Αποκεντρωμένη ευέλικτη εκλογική τακτική στην Αυτοδιοίκηση, χωρίς κεντρικές κομματικές συμφωνίες, με στόχο την ισχυροποίηση της παρουσίας μας στο θεσμό. Ειδικό άνοιγμα για κοινή παρουσία με τους Οικολόγους Πράσινους.

5. Εμβάθυνση της πολιτικής μας για «αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση». Αξιοποίηση, βελτίωση και εξειδίκευση του Προγράμματος που εγκρίθηκε το Φεβρουάριο από το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ.

Για την επίτευξη των παραπάνω, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ να λειτουργήσει συνθετικά, πέρα από κάθετους τασικούς διαχωρισμούς και ομηρίες, προωθώντας διαδικασίες σύνθεσης απόψεων και ευρύτερου δημοκρατικού διαλόγου, με ουσιαστική συμμετοχή των μελών και φίλων του κόμματος.

Η συνεννόηση και η εξασφάλιση ευρύτατης Συνασπιστικής συναίνεσης είναι απολύτως εφικτή. Αν υπάρξει η σχετική βούληση, τότε ο ακριβής χρόνος διεξαγωγής του Συνεδρίου είναι δευτερεύον ζήτημα. Αν αντίθετα επιλεγεί ο δρόμος της εσωστρέφειας και των κάθετων αντιπαραθέσεων, τότε το ισοζύγιο από ένα βεβιασμένο συνέδριο θα είναι αρνητικό για τον ΣΥΝ.

Φυσικά η πλειοψηφία της Π.Γ. που έχει την ευθύνη για το σημερινό "βάλτωμα απέρριψε τη πρόταση και αποφάσισε να προχωρήσει σε...περιφερειακές συνδιασκέψεις προκειμένου όπως υποστηρίζει: "... να ακουστεί η φωνή της βάσης". Ωραία σύντροφοι θα ακουστεί η φωνή της βάσης. Γιατί όμως εμένα κάτι μου λεει ότι αν δεν σας... αρέσει η φωνή της θα κάνετε ότι δεν την ακούσατε;

Υ.Γ. Η πλειοψηφία του ΣΥΝ (και η πλειοψηφία των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ) "κατηγορούν" πολλές φορές την Ανανεωτική Πτέρυγα ότι με απόψεις και προτάσεις απαξιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ και θέτουν σε κίνδυνο (sic) την ενότητά του. Διάβασα σήμερα στην ΑΥΓΗ ότι στη Νέα Σμύρνη δημιουργήθηκε νέα δημοτική κίνηση (στην οποία μετέχει και το μέλος της Κ.Π.Ε. του ΣΥΝ Παναγιώτης Πάντος) με πρωτοβουλία ενεργών πολιτών από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ & Ανένταχτων πολιτών. Αν δεν κάνω λάθος (που δεν κάνω βέβαια...) στο Δήμο της Νέας Σμύρνης ο δήμαρχος Γιώργος Κουτελάκης είναι ιστορικός στέλχος της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος και του ΚΚΕ Εσωτερικού, ενώ μέχρι σήμερα ανήκει στον χώρο του ΣΥΝασπισμού και της Ανανεωτικής Αριστεράς. Υπάρχει απόφαση του ΣΥΝασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ να μην υποστηριχθεί ο συνδιασμός του Γ. Κουτελάκη "Νέα Σμύρνη - Ποιότητα Ζωής" στις επερχόμενες εκλογές;
Πόσο ενωτικό είναι μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ & συνιστωσών του συμμαχικού (υποτίθεται...) σχήματος να δημιουργούν νέα, διασπαστική, κίνηση σε έναν δήμο όπου ο Δήμαρχος ανήκει στον πολιτικό χώρο του ΣΥΝ;
Δεν θέλω να σκεφτώ τι θα είχαν πει και τι θα είχαν γράψει οι "δημοκράτες" του ΣΥΡΙΖΑ αν οι Ανανεωτικοί είχαν συγκροτήσει άλλη δημοτική κίνηση σε Δήμο όπου Δήμαρχος θα ήταν από τον ΣΥΡΙΖΑ...

3 comments:

giorgos papaspiropoulos γιώργος παπασπυρόπουλος said...

Ο Παν. Πάντος είναι στενός συνεργάτης του Α.Τσίπρα και κεντρικό "στέλεχος" της ομάδας των προεδρικών (Α.Καρίτζης, Α.Μπίστης, Μ.Τσιμιτάκης, Τ.Κορωνάκης, Μ.Διονέλλης κλπ).
Άρα αυτά που λένε για συνέδρια και συσκέψεις είναι μπούρδες εφόσον προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα με τον ΡΙΖΑ δηλαδή την μεταφορά ανθρώπινων και υλικών πόρων από τον ΣΥΝ στο νέο κόμμα τους του απολύτου ελέγχου τους.
Ας ξυπνήσουμε κι εμείς που τους αντιμετωπίζουμε με το γάντι την ώρα που κατεδαφίζουν τον Συνασπισμό...

Κόκκινη Πιπεριά said...

Γιώργο το γνωρίζω. Εκανα ένα σχόλιο και στο δικό σου μπλογκ. Επανέρχομαι στη πρόταση για συντονισμό των μπλογκ της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Το εχει πει ο Διονύσης: "Ερχεται βροχή, έρχται μπόρα..."

Μάκης

Left Liberal Synthesis said...

Ωραια
Να δουμε και την Ανανεωτική Αριστερά ως ΚΚΕ,δηλαδη εκούσια με διάφορα προσχήματα να αποσυρθει από την τοπικη αυτοδιοίκηση.
Δηλαδή απόσυρση εκει από οπου μπορουν να δοκιμαστουν μερικές ιδέες,δηλαδή απόσυρση απο εκει οπου η Αριστερά ήταν πρωτη δύναμη από τον καιρό της ΕΔΑ!!
Τα είδαμε ολα.....