Friday, November 20, 2009

Οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος...

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009: Η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου δέχεται επίθεση με αυγά από νεαρούς που δήλωσαν «αντιεξουσιαστές» στον πολυχώρο «Φλοράλ» των Εξαρχείων κατά την παρουσίαση του βιβλίου της με τίτλο «Ο χρόνος πάλι». Μία ομάδα επτά νεαρών εισέβαλε στον χώρο και πέταξε αυγά εναντίον της κυρίας Τριανταφύλλου. Στη συνέχεια, έφθασαν στο σημείο να απαιτήσουν την... αποχώρησή της από την αίθουσα και την κάλεσαν να παρουσιάζει στο εξής τα βιβλία της στο Κολωνάκι. Σημειώνεται ότι η κ. Τριανταφύλλου είναι μόνιμη κάτοικος Εξαρχείων...
Η Σώτη Τριανταφύλλου δήλωσε μετά την επίεθση: «Ορισμένοι αισθάνονται κατατρεγμένοι, εγώ δεν είμαι. Η ενέργεια δείχνει το κοινωνικό μίσος που θεωρείται επαναστατικό, ενώ είναι συντηρητικό. Όλη η ενέργεια, ακόμα και η συμπεριφορά τους, δείχνει φονταμενταλιστική νοοτροπία. Δεν είναι τα αυγά αυτά καθαυτά, που είναι μία παλιά ιστορία, που συνήθως χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο διαδηλώσεων. Εδώ αισθάνθηκα ότι μου επιτέθηκαν θέλοντας να με πλήξουν ως άνθρωπο».


Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009: Πολυμελής ομάδα ακροδεξιών που δήλωσαν "πατριώτες" επιτέθηκε στη Στοά του Βιβλίου, διαλύοντας την παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Γκουρογιάννη «Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή» για το Κυπριακό. Η επίθεση των περίπου 60 ατόμων πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου, όπου γινόταν η παρουσίαση, λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ της Πέμπτης. Ορισμένοι άρπαξαν επιδεικτικά αντίτυπα του βιβλίου του κ. Γκουρογιάννη, τα οποία και έσκισαν, διέλυσαν και πέταξαν κάτω, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ελλάς - Ένωση - ΕΟΚΑ Β'», εκδιώκοντας από το χώρο της εκδήλωσης τους ομιλητές και τον συγγραφέα. Μεταξύ των ομιλητών συγκαταλέγονταν και δύο βετεράνοι της ΕΛΔΥΚ: Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Πολεμιστών ΕΛΔΥΚ'74, Δημ.Σπανογιάννης και ο Γ.Βουρλιόγκας.

11 comments:

Μάρκος said...

http://www.youtube.com/watch?v=GaGmMrHj9AQ&feature=player_embedded

Νομίζω ότι παρασύρθηκες, εκτός αν θεωρείς αρκοδεξιούς τη χήρα του Στρατηγού Κουρούπη...

Κόκκινη Πιπεριά said...

Δεν παρασύρθηκα Μάρκο μου. Οταν κάποιος διακοπτεί την παρουσίαση ενός βιβλίου είναι φασίστας. είτε "μαύρος", είτε "κόκκινος", είτε "κοκκινομαυρος". Η χήρα του Στρατηγού Κουρούπη δεν έχει καμία δουλειά να σταματά την παρουσίαση ενός βιβλίου.

Δεν είναι δυνατόν όταν τα φρικία καίνε το βιβλιοπωλείο του γεωργιάδη να λέμε ότι είναι τραμπούκοι και όταν "εθνικόφρονες" προπηλακίζουν συγγραφείς να λέμε.. δεν πειράζει!

Σκαντζόχοιρος said...

Τι να παρασύρθηκε.... Αυτοί που πήγαν εκεί το έχουν διαβάσει το βιβλίο, γνωρίζουν την ελληνική; Και αν ναι καταλαβαίνουν;;;

Πανάθλιοι

Μάρκος said...

@κοκκινη πιπεριά, μπορείς να καταγγείλεις την πράξη τους. Εννοείται ότι ουδείς συμφωνεί με αυτήν. Το να χαρακτηρίζεις "ομάδα ακροδεξιών" τους συγγενείς των θυμμάτων όμως, είναι απαράδεκτο.
@σκαντζόχοιρε, αυτοί που πήγαν εκεί ήταν αγωνιστές της ΕΛΔΥΚ του 74. Άρα, σίγουρα είναι περισσότερο Έλληνες απ' όλους μας.
Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι αυτούς που επιτέθηκαν στην Τριανταφύλλου, ενώ ήταν όντως "αναρχοαριστεροί", τους χαρακτηρίζετε "νεαρούς που δήλωσαν αντιεξουσαστές", ενώ τους συγγενείς των θυμμάτων της ΕΛΔΥΚ τους χαρακτηρίζετε αβίαστα "ομάδα ακροδεξιών". Τι άλλο χρειάζεται από αυτό;

Σκαντζόχοιρος said...

@Μάρκο

Εννοείς αυτούς που έγραψαν: 'Στον Βασίλη Γκουρογιάννη, ρουφιάνο της Νέας Τάξης', με την υπογραφή 'Αυτόνομοι';

http://www.ediktyo.gr/2009/11/blog-post_7531.html

Ας γελάσω

Μάρκος said...
This comment has been removed by the author.
Μάρκος said...

@Σκαντζόχοιρε, εννοώ αυτούς που πήγαν στην εκδήλωση να διαμαρτυρηθούν, τους συγγενείς των θυμμάτων της ΕΛΔΥΚ. Μην αναφέρεσαι σε ό,τι σε συμφέρει να προβάλεις μόνο. Μπροστά σε ανθρώπους που έχουν νεκρούς θα περίμενα περισσότερη ευαισθησία. Από την άλλη, μου κάνει κατάπληξη η...ευαισθησία σου. Σε μια Δημοκρατία ακόμη και αυτοί που έγραψαν αυτό, δεν έχουν το δικαίωμα να το κάνουν; Ο συγγραφέας έχει το δικαίωμα να αναφέρει απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, όσοι διαμαρτύρονται δεν το έχουν; Ή εδώ ισχύει η "αριστερή" ασυλία;

Κόκκινη Πιπεριά said...

@ Μάρκο θα διαφωνήσω μαζί σου. Δεν είναι δυνατόν να κόβουμε και ράβουμε τη δημοκρατία στα μέτρα μας. Αν πήγαιναν Αναρχικοί και έκαναν διαμαρτυρία σε ένα βιβλίο δεξιών απόψωεων θα έλγεςςβ τα ίδια; Οχι βέβαια. θα μίλαγες για τραμπούκους.

Στις παρουσιασεις των βιβλίων πάνε αυτοί που θέλουν να ακούσουν τι έγραψε ο συγγραφέας. Δεν παμε για να διμαρτυρηθούμε. Εχουμε χάσει τη μπάλα στην ελλάδα. ΅Ελεος.

Ασε που διμαρτυρία με υβρεις και τραμπουκισμούς δεν γίνεται!

Ο σκοταδισμός είναι πολύ κοτνά μας Μαρκο. και πολύ φοβάμαι ότι στο όνομα μιας θολής πατριώτικης άποψης θυσιάζουμε πολλά πράγματα...

Ασε που πρόκειται για ένα μυθιστόρημα.

Unknown said...

O φαασισμός φιλε Μάκη είτε είναι Ακροδεξιός είτε προέρχεται απο την Αριστερά είναι το ίδιο...
Απλά οι χρυσαυγίτες μαχαιρώνουν ενώ οι λεγόμενοι αντιεξουσιαστές πετάνε καμία μολότωφ ή αυγό...
Να είσαι καλά α και ξέχασα πόσο ήρθε η Μάνστεστερ με την Μπεσίκτας?

Anef_Oriwn said...

ΚοκκινοΠίπερε,
Σε χαιρετώ!

Τι βιβλίο του Γκουρογιάννη “Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή” ξεκίνησα να το διαβάζω το καλοκαίρι, το παράτησα όμως για να διαβάσω κάτι που με τράβηξε πιο πολύ [το “Μπλε καστόρινα παπούτσια” του Θανάση Σκρουμπέλου] και το ξανάρχισα τώρα [μετά τα πρόσφατα γεγονότα – της ματαίωσης της εκδήλωσης παρουσίασης του βιβλίου του Γκουρογιάννη από ακροδεξιούς κι άλλους τύπους]. Μόλις τελειώσω το διάβασμα του θα εκφράσω και πιο ολοκληρωμένα τις απόψεις μου ...
Κάποιες σκέψεις μου θα εκφράσω και στην επόμενη μου ανάρτηση [στο Blog μου – link: http://aneforiwn.blogspot.com/]
Παράλληλα οφείλω να πω ότι [όλως παραδόξως] συμφωνώ με την προσέγγιση σου που κάνεις στο κείμενο της ανάρτησης σου καταδικάζοντας τις επιθέσεις που οδήγησαν στη ματαίωση της παρουσίασης του βιβλίου ...
Με την ευκαιρία αυτής της παρέμβασης μου θα ήθελα να καταθέσω και ως απαντητικό σχόλιο σ’ αυτά που λέει ο σχολιογραφος Μάρκος, θα ‘θελα να σημειώσω ότι ΔΕΝ πρέπει να παραβλέπουμε τη συμμετοχή των ΕΛΔΥΚάριων [έστω και κάτω από διαταγές] στο χουντοφασιστικό πραξικόπημα που οδήγησε στην τουρκική εισβολή!

Υ.Γ.1: Για όσους ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν και το κριτικό κείμενο τη Κωνσταντίνας Ζάνου στο Blog της – link: http://czanou.blogspot.com/2009/11/blog-post_25.html].

Υ.Γ.2: ΚοκκινοΠίπερε,
Αν έχεις χρόνο πέρασε από το Blog μου ... Εκεί στο τελευταίο μου post [link: http://aneforiwn.blogspot.com/2009/11/702009.html], έχω αναρτήσει ένα από τα τελευταία κείμενα του Σενέρ Λεβέντ [από τον “Πολίτη” και θα ‘θελα τη άποψη σου – μια και δηλώνεις και θαυμαστής του!

Anef_Oriwn
Πέμπτη 26/11/2009 – 11:09 μ.μ.

Μάρκος said...

@Κόκκινη πιπεριά, δεν διαφωνώ στην αντίθεσή σου στους τραμπουκισμούς, διαφωνώ στον αφορισμό σου για όσους διαμαρτυρήθηκαν και ήταν συγγενείς θυμάτων και στο "τσουβάλιασμα".
Καλά, το σχόλιο του "Παιδιού της πλατείας" ότι "ΔΕΝ πρέπει να παραβλέπουμε τη συμμετοχή των ΕΛΔΥΚάριων [έστω και κάτω από διαταγές] στο χουντοφασιστικό πραξικόπημα που οδήγησε στην τουρκική εισβολή!", δεν νομίζω να χρειάζεται να ασχοληθώ. Μήπως το ίδιο ισχύει και για τους στρατιώτες που μπήκαν στο Πολυτεχνείο, να τους πούμε κι αυτούς φασίστες; Όντως, έχουμε χάσει το μέτρο. Μερικοί ξεχνούν ότι αν έμεινε η μισή Κύπρος Ελληνική, από την ΕΛΔΥΚ έμεινε...