Saturday, October 24, 2009

"Ρόζα Λούξεμπουργκ - Γράμματα από τη φυλακή"


Βερολίνο. 19 Δεκέμβρη του 1919. Ενενήντα χρόνια από τη δολοφονία της Ρόζας…
κι ακόμα δεν είναι σίγουρος ο κόσμος, αν το σώμα που βρίσκεται στον τάφο με το όνομά της είναι το δικό της…

Η παράσταση, ακολουθεί από φυλακή σε φυλακή τη γυναίκα, τη ζωή, τις ιδέες, τις μύχιες σκέψεις και το έργο της κατά τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής της, από το 1917 έως το 1919.

Αγγίζει την προσωπικότητα, την ξεκάθαρη και τίμια πολιτική σκέψη, αλλά, την ίδια στιγμή, και τη λυρική ψυχή ενός μοναδικού, πραγματικά ελεύθερου, πραγματικά δυνατού και πραγματικά αδούλωτου ανθρώπου που έβαλε τη σφραγίδα του στον αιώνα που πέρασε, αλλά και σε αυτούς που θα έρθουν. Που διαμόρφωσε πολιτικές και πολιτικούς, στοχαστές και διανοητές και που συνεχίζει να απασχολεί το ίδιο ή και περισσότερο έντονα ακόμα και σήμερα.

Η Ρόζα μάς αποκαλύπτεται μέσα από τα γράμματά της κυρίως προς τη νεαρή φίλη της Σόνια, σύζυγο του στενού συνεργάτη της Καρλ Λίμπκνεχτ, που ήταν τον ίδιο καιρό κρατούμενος και που δολοφονήθηκε μαζί της. Αλλά και μέσα από τα γράμματά της προς συνεργάτες της στη Γερμανία και τη Ρωσία.

Συντελεστές

Γράμματα - Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα - Καλογήρου
Σύνθεση κειμένων: Μαρία Κατσανδρή
Σκηνοθεσία - Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου
Μουσική για την παράσταση: Θάνος Μικρούτσικος

Το ρόλο της Ρόζας Λούξεμπουργκ ενσαρκώνει η Μαρία Κατσανδρή. Στη σκηνή, ένας βιολιστής συνοδεύει τη Ρόζα.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ
Σατωβριάνδου 36 ΟΜΟΝΟΙΑ, ΑΘΗΝΑ από 13 Οκτωβρίου 2009 κάθε Δευτέρα και Τρίτη 9:15 μ.μ. Γενική Είσοδος: 20 € Φοιτητικό: 15 € Διάρκεια: 60 λεπτά



No comments: