Tuesday, April 14, 2009

Αδιαφορία για τις ευρωεκλογές

Ο κίνδυνος μαζικής αποχής από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου διαγράφεται ολοένα και πιο ξεκάθαρα, καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου μόνο το 34% των Ευρωπαίων δείχνουν αποφασισμένοι να προσέλθουν στις κάλπες για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην ίδια δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από τα μέσα Ιανουαρίου ως τα μέσα Φεβρουαρίου σε δείγμα 27.218 ψηφοφόρων από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ερωτηθέντες δήλωσαν σε ποσοστό 53% ότι «δεν ενδιαφέρονται» για τις ευρωεκλογές.

Ένα ποσοστό περίπου 62% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ψήφος τους δεν θα αλλάξει τίποτα, ενώ το 55% εκτιμά ότι «το Ευρωκοινοβούλιο δεν ασχολείται με αρκετά από τα προβλήματα που με αφορούν».

Η αδιαφορία για τις ευρωεκλογές φαίνεται να διαγράφει ανοδική πορεία, καθώς σε προηγούμενη ανάλογη δημοσκόπηση στα τέλη του 2007, οι Ευρωπαίοι είχαν δηλώσει αποφασισμένοι να προσέλθουν στις κάλπες σε ποσοστό 37% των ερωτηθέντων.

Η οικονομική κρίση και η ανεργία αναδύονται ως καθοριστικοί παράγοντες αυτής της αδιαφορίας.

Ενώ η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών προς τους θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο βρίσκεται σε πτώση, 57% των ερωτηθέντων στην τελευταία αυτή δημοσκόπηση (+10%) τοποθετούν την ανεργία στην πρώτη θέση των προβλημάτων τους.

Ακολουθεί ο πληθωρισμός και η πτώση της αγοραστικής δύναμης (+7%).

No comments: