Wednesday, April 1, 2009

ΕΟΚΑ αέναων συλλογισμών…

ΑΠΕΡΑΝΤΑ μεγάλη η τιμή και η περηφάνια του κυπριακού Ελληνισμού για την αδιάλειπτη και έμπρακτη συμμετοχή των Κυπρίων, με ένοπλους εθελοντές και κάθε άλλη δυνατή μορφή, σε όλους ανεξαιρέτως τους αγώνες του έθνους. Από την Παλιγγενεσία του 1821, στις Κρητικές Επαναστάσεις, τον Ατυχή Πόλεμο του 1897, τους Απελευθερωτικούς Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13, τη Μικρασιατική Εκστρατεία του 1919-1922, το Έπος του Σαράντα, την Εθνική Αντίσταση του 1940-45…

ΥΨΙΣΤΗ όμως, τιμή και περηφάνια για τον κυπριακό Ελληνισμό, αποτελεί, σε αιώνια διαβάθμιση, η ΕΟΚΑ. Ο ένοπλος εθνικοαπελευθερωτικός αντιαποικιακός αγώνας του 1955-1959. Το σπουδαιότερο παράσημο που έχει στο στήθος της η Κύπρος. Κι ο ισχυρότερος εθνεγέρτης της. Που αδιάκοπα υπενθυμίζει, υποκινεί και φρονηματίζει, τους κληρονόμους της: Στο απελευθερωτικό καθήκον. Γονυκλινής σήμερα η Κύπρος αποθέτει, ευγνωμονούσα, τα πιο αμάραντα άνθη, εξ όλης της καρδιάς και εξ όλης της διανοίας της, στα μνήματα των Αθανάτων Ηρώων της ΕΟΚΑ.

ΚΑΘΕ ΜΙΑ εθνική επέτειος, πέρα από το πρώτιστο της ευγνωμοσύνης προς Εκείνους που θυσιάστηκαν για την ελευθερία, πέρα από τον φρονηματισμό που οφείλει να μεταλαμπαδεύει αέναα σε κάθε νέα γενιά, από των πατέρων και παππούδων το επίζηλο κλέος («ους νυν υμείς [και ημείς] ζηλώσαντες» καθώς είπε κι ο Περικλής), σημαντικό είναι άλλο ένα: Ο ζωτικότατα αναγκαίος, για το παρόν και το μέλλον, συλλογισμός. Γύρω από τα πεπραγμένα και, ιδίως, τα μη πεπραγμένα του παρελθόντος. Ακόμα και του ηρωικότερου της συλλογικής μας ταυτότητας που ονομάζεται ΕΟΚΑ:

ΔΕΝ ΗΤΑΝ λ.χ., η ένοπλη οργάνωση ΕΟΚΑ, προϊόν ενός κάποιου επιτελικού σχεδιασμού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του ελλαδικού κράτους. Δεν έστειλε, π.χ., με κυβερνητική απόφαση το Γ.Ε.Σ. της Αθήνας, μυστικά στην Κύπρο, τον ανθό των ειδικά εκπαιδευμένων και ήδη εμπειροπόλεμων αξιωματικών και στελεχών του, για ν’ αναλάβουν τη διεξαγωγή του κυπριακού αγώνα, εναντίον της βρετανικής (συμμαχικής… πάντα!) αποικιοκρατίας, επιστρατεύοντας τον φλεγόμενα πρόθυμο, για κορυφαίες αυτοθυσίες, κυπριακό Ελληνισμό! Δεν σχεδίασε η Αθήνα του Αλ. Παπάγου, του Στ. Στεφανόπουλου, του Π. Κανελλόπουλου, του Κ. Καραμανλή, έναν αγώνα του έθνους (ολόκληρου) για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον αγγλικό ζυγό και την ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα! Ούτε κάποιο «βαθύ» ούτε κάποιο «ξέβαθο» ελλαδικό κράτος, σχεδίασε κάτι τέτοιο. Μόνος, φευ, στην πράξη, ο κυπριακός Ελληνισμός το 1955-1959…
Χ Ρ Ω Σ Τ Α Μ Ε , λοιπόν και τούτα να συλλογιζόμαστε. Ακόμα και τώρα. Ιδίως τώρα…

ΕΡΩΤΗΣΗ

Όταν είναι αποδεδειγμένο ότι στην εφταετία του, 2002-2009, ο Ερντογάν, χωρίς ν’ αποσύρει ούτ’ ένα μεχμετζίκ, χωρίς να δώσει ούτε σπιθαμή εδάφους, πέτυχε στο Κυπριακό, ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ, πολύ περισσότερα από όσα όλοι μαζί οι διαδοχικοί, μετά τον Ετζεβίτ, πρωθυπουργοί του Αττίλα, δεν είναι ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΟ το ότι οι ηγεσίες μας, Χριστόφιας, Αναστασιάδης, ΔηΣυ, ΑΚΕΛ κ.ά. ανησυχούν μήπως χάσει εκλογικά στην Τουρκία ο… Ερντογάν και στο ψευδοκράτος ο… Ταλάτ;

3 comments:

Anonymous said...

Πολυ σωστο το σχολιο σας κυριε Διογο! Ως Κυπριος (το Ελληνας εννοειται, το να λεμε Ελληνοκυπριος ειναι σαν να λεμε για παραδειγμα Ελληνοκρητικος) νιωθω περηφανος για τον αγνο αγωνα του 55-59. Ωστοσο ειμαι και προβληματισμενος γιατι ολοι αυτοι οι ηρωες καθε χρονο γινονται αντικειμενο εκμεταλλευσης των πολιτικαντηδων ολων των κομματων της Κυπρου. Ολοι προσπαθουν να ξεχασουμε, κανουν τα παντα για να αλλαξουν την ιστορια μας ετσι οπως αρεσει στην τουρκικη κυβερνηση, οι πινακιδες με την επιγραφη 'ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ' σταδιακα εξαφανιζονται, αρκετοι πληρωνουν για να περασουν το οδοφραγμα για να κερδισουν τη 'μαχη' στο καζινο ενω αλλοι ψαχνουν για μια φτηνη ιεροδουλη! Ενω οσοι περνανε δεν νομιζω να βλεπουν ολους τους συγγενεις των αγνοουμενων που η πρασινη γραμμη εδω και χρονια εχει γινει το σπιτι τους! Ψαχνουν μια ελπιδα για τα αγαπημενα τους προσωπα ενω οι υπολοιποι μονο την ελπιδα για να δουν το χρωμα του χρηματος! Δυστυχώς ξεχάσαμε! Το μονο που δεν ξεχναμε ειναι το πως θα κερδισουμε περισσοτερα χρηματα και πως θα ξοδεψουμε οσο το δυνατον περισσοτερο απλα για να νιωσουμε οτι υπαρχουμε! Η φλογα δεν πρεπει να ζησει και ουτε θα σβησει οσο και αν προσπαθησουν! Ουτε αριστερος ειμαι ουτε δεξιος ουτε εθνικιστης ουτε αναρχικος... Ειμαι ενας Κυπριος που στην πατριδα που γεννηθηκα και συνεχιζω να μεγαλωνω βλεπει παντου ψευτικους ανθρωπους με ψευτικα ιδανικα και ονειρα και προσπαθει και ολους τους ΗΡΩΕΣ της να τους κανει σαν τους σημερινους της κατοικους! Γιωργος

Anonymous said...

Διορθωση:...Ειμαι ενας Κυπριος που στην πατριδα που γεννηθηκα και συνεχιζω να μεγαλωνω βλεπει παντου ψευτικους ανθρωπους με ψευτικα ιδανικα και ονειρα οι οποιοι προσπαθουν και ολους τους ΗΡΩΕΣ να τους κανουν σαν τους σημερινους κατοικους της Κυπρου!

Anef_Oriwn said...

ΚοκκινοΠίπερε,
Σε χαιρετώ!

Καιρό έχει να τα πούμε! Χαθήκαμε – ίσως γιατί είχαν περιοριστεί οι αναρτήσεις σου οι σχετιζόμενες με την Κύπρο (όμως τις έβαλες μαζεμένες τώρα – κάπου 5!).
Σκοπός της παρέμβασης μου αυτής δεν είναι να σχολιάσω οτιδήποτε έχει άμεση σχέση με τον αγώνα της ΕΟΚΑ, (που ήταν και το θέμα των τελευταίων αναρτήσεων σου για την Κύπρο – αν και οφείλω να πω ότι μου προκαλούνται απορίες για την τακτική σου να αναδημοσιεύεις – στο blog σου - κείμενα ακροδεξιών), αλλά κάτι που λεει (σ’ αυτό το post) ο πρώτος Anonymous.

Λαλεί λοιπόν ο Anonymous: “... Ως Κυπριος (το Ελληνας εννοειται, το να λεμε Ελληνοκυπριος ειναι σαν να λεμε για παραδειγμα Ελληνοκρητικος) …”. Προσωπικά θεωρώ ότι αυτή η τοποθέτηση είναι λανθασμένη, πολύ απλοϊκή κι μ’ όλο το σεβασμό κι ανιστόρητη. Φυσικά και το «Ελληνοκρητικος», δεν αποτελεί δόκιμο όρο (αν και υπήρξε ο όρος “τουρκοκρητικός” για να χαρακτηρίσει τους μουσουλμάνους κρητικούς που μεταφέρθηκαν κάποια στιγμή στην Τουρκία με βάση κάποιες συμφωνίες). Στην Κύπρο οι όροι “ελληνοκύπριοι” και “τουρκοκύπριοι” καθιερώθηκαν μετά την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ορίσουν (ή να ξεχωρίσουν) τα μέλη των δύο εθνικών κοινοτήτων της Κύπρου. Κατά την περίοδο της αγγλοκρατίας ήταν καθιερωμένοι οι ορισμοί “Γριστιανοί” (Χριστιανοί) και “Τούρκοι” (όχι όμως με την έννοια της εθνικής καταγωγής, αλλά με την έννοια της θρησκευτικής πίστης).

Anef_Oriwn
Δευτέρα 6/4/2009 – 00:07 π.μ.