μεταναστες

μεταναστες

Friday, March 27, 2009

Νέο τεύχος ΑΡΔΗΝ: 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009: Το ανολοκληρωτο ’21

Το 74ο τεύχος του περιοδικού Άρδην είναι αφιερωμένο στην 25η Μαρτίου και το 1821. Το 1821 είναι η επιτομή της ρωμιοσύνης. Η λεβεντιά, ο ηρωισμός, η έφοδος των ξυπόλητων προς τον ουρανό. Και ταυτόχρονα οι εμφύλιοι, η αδυναμία της σύνθεσης, η αδυναμία της ολοκλήρωσης. Ο καημός της ρωμιοσύνης.
Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως η διαμάχη για το ’21, που το κάνει τόσο ζωντανό ακόμα και στις μέρες μας, δεν γίνεται μόνο περί «τεθνεώτων» και «ζώντων», αλλά και υπέρ των «επερχομένων γενεών». Διότι το ’21 παραμένει όντως ανολοκλήρωτο. Διότι, δύο αιώνες μετά, όχι μόνο δεν έχουμε ξεπεράσει τον «καημό της ρωμιοσύνης», ώστε να γίνουμε πραγματικά αυτόνομοι, αλλά κινδυνεύουμε να επιστρέψουμε κάτω από το πέλμα του οθωμανισμού, στη σύγχρονη εκδοχή του, τον νεο-οθωμανισμό. Γι’ αυτό και παραμένουν τόσο επίκαιροι ο Κολοκοτρώνης, και ο Μακρυγιάννης. Γι’ αυτό και οι εθνομηδενιστές θέλουν να αμαυρώσουν την εικόνα τους, διότι αποτελούν σύμβολα αντίστασης για το σήμερα. Τα κείμενά τους δεν πρέπει να τα δει ο αναγνώστης «επετειακά», αλλά να σκύψει στην ουσία τους, το αίτημα της ελευθερίας, της αυτεξουσιότητας, και του θάρρους, αυτού του θάρρους που τόσο χρειαζόμαστε σήμερα.
Το αφιέρωμα αρχίζει με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Στρατηγό Μακρυγιάννη, τον Νικηταρά, τον αγωνιστή Δήμο Τσέλιο, που διηγούνται πώς άρχισαν όλα, για τη Φιλική Εταιρεία, την Επανάσταση και τη βαθειά απόφαση των Ελλήνων να λευτερωθούνε μόνοι τους. Ο π. Γεώργιος Μεταλληνός αναλύει τη διαλεκτική σχέση ανάμεσα στις δυνάμεις της συντήρησης του ελληνισμού και αυτές που ήθελαν την επαναστατική αλλαγή του. Ο Νίκος Σβορώνος και ο Κώστας Μοσκώφ περιγράφουν και αναλύουν εκτενώς την οικονομική και κοινωνική δομή του ελληνικού χώρου και τα οικονομικά αίτια της έκρηξης της επανάστασης του 1821. Ο Λεωνίδας Στρίγγος, από το παλιό ΚΚΕ, επισημαίνει τον πρωταρχικά εθνικοαπελευθερωτικό χαρακτήρα της επανάστασης, ενώ ο Γιώργος Καραμπελιάς, με ένα απόσπασμα από υπό έκδοσιν βιβλίο του, εξετάζει τη σχέση μεταξύ της διάσπαρτης ανάπτυξης και του Διαφωτισμού, μεταξύ των ανώτερων τάξεων, των λογίων και του λαού στα πλαίσια της επανάστασης. Και βέβαια αποσπάσματα από τον Ανδρέα Κάλβο, τον Διονύσιο Σολωμό και τον Ρήγα Φεραίο.

Το 74ο τεύχος περιλαμβάνει επίσης κείμενα και αναλύσεις για την εγχώρια και τη διεθνή επικαιρότητα, καθώς και τον πολιτισμό. Ο Θεόδωρος Ντρίνιας γράφει για τον εθισμό των κοινωνικών χώρων στη ανεξέλεγκτη βία και τις ευθύνες της Αριστεράς σε αυτή την εξέλιξη, ενώ ο Θανάσης Μπούνταλης αναφέρεται στον «Ιό της Ελευθεροτυπίας» και την ιδεολογική του συγγένεια με βουλγάρικες εθνικιστικές προπαγανδιστικές ιστοσελίδες σε σχέση με το Μακεδονικό· ο Γιώργος Καπαρός αναφέρεται στην παγκόσμια πολιτική και κοινωνική κρίση και ο Σωτήρης Γουνελάς στην σχέση της «οικονομοκρατικής λογικής» με την ανθρώπινη φύση. Ο καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής, Π. Καρανικόλας σε μελέτη του αναλύει το σύγχρονο αγροτικό ζήτημα, ενώ ο φοιτητής Κωσταντής Σεβρής αναφέρεται στη γραφειοκρατικοποίηση του δημοσίου πανεπιστημίου. Ο Θ. Ντρίνιας και ο Λάζαρος Μαύρος γράφουν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και η «Porta Aurea» επιχειρεί μια σφαιρική ανάλυση του μεταναστευτικού ζητήματος στην Ελλάδα. Ο Τάσος Χατζηαναστασίου γράφει για την διδασκαλία της ελληνικής ιστορίας στην Β΄βάθμια εκπαίδευση, ο δε Βλάσης Αγτζίδης δημοσιεύει το δεύτερο μέρος της εκτενούς μελέτης του για το προσφυγικό ζήτημα, και για τον αντιπροσφυγικό ρατσισμό μιας ορισμένης ακροδεξιάς. Ο Γάλλος αντισιωνιστής Εβραίος Πιέρ Σταμπούλ, σε ένα κείμενο με αφετηρία τις σφαγές της Γάζας ανατέμνει τον σύγχρονο σιωνισμό, ενώ παρουσιάζονται νέες εκδόσεις και βιβλία.

Το νέο τεύχος του Άρδην κυκλοφορεί την Τρίτη 31 Μαρτίου.

3 comments:

Anonymous said...

Αν δεν θέλουμε σχόλιο πώς επικοινωνούμε μαζί σου;

Κόκκινη Πιπεριά said...

Υπάρχει μέιλ στη σελίδα...

R5 said...

Πάντως δεν είναι σωστό το "παλιό ΚΚΕ" για το Στρίγγο. Αυτή είναι η θέση του ΚΚΕ για το '21 και τότε και σήμερα