Friday, February 20, 2009

Για την Κωνσταντίνα Κούνεβα

Η "ιδέα" να τεθεί η Κωνσταντίνα Κούνεβα επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, μου προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη καθώς την θεωρώ λαϊκίστικη και επικοινωνιακή. Γιατί τι άλλο εξυπηρετεί αυτή η πρόταση; Γιατί δεν πρότεινε η ΑΚΟΑ στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών του 2007 να είναι ένας εργάτης από την Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος ή ένας άνεργος από την Εύβοια; Γιατί εγώ δεν διάβασα καμία τέτοια πρόταση (αντίθετα μ' αυτά που υποστηρίζει η ΑΚΟΑ στην ανακοίνωση της...). Μα πολύ απλά γιατί για κανέναν δεν έχει δοθεί τόση δημοσιότητα, όσο για την δολοφονική επίθεση κατά της Κ. Κούνεβα. Η πρόταση της ΑΚΟΑ (της οποίας υπήρξα μέλος για πολλά χρόνια...) για την αγωνίστρια Βουλγάρα μετανάστρια ήταν πραγματικά απογοητευτική. Στη σημερινή ΑΥΓΗ δημοσιεύεται ανακοίνωση της ΑΚΟΑ με την οποία υποστηρίζεται η πρόταση. Διαβάστε τη:

"Να ακουστούν αυθεντικά οι "χωρίς φωνή"

Με αφορμή την πρόταση που έχει καταθέσει σχετικά με την υποψηφιότητα της Κ. Κούνεβα για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΚΟΑ με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι "οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής, κινηματικής αριστεράς δεν είναι χθεσινές στους αγώνες για την ανάδειξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των ανέργων, των 'χωρίς φωνή', των 'εκτός'. Δεν ανακαλύψαμε τις ελαστικές και επισφαλείς σχέσεις εργασίας, τη βαρβαρότητα της εργοδοσίας, τα 'ψυγεία', τις ουρές των ανέργων, τους άστεγους, το trafficking, σήμερα".
Στο πλαίσιο αυτό, αφού σημειώνει ότι "η αντίληψή μας δραπετεύει από τη λογική των 'κάτω' και των 'πάνω', της κορυφής' και της 'βάσης', της στείρας διαμεσολάβησης του 'κοινωνικού' από το 'πολιτικό", τονίζει ότι πρέπει "οι 'χωρίς φωνή', οι 'χωρίς χαρτιά', οι 'απ' έξω', οι 'από κάτω' να ακουστούν αυθεντικά".
Σε αυτό πλαίσιο, διευκρινίζει η ΑΚΟΑ, εντάσσεται και η πρότασή της για την Κ. Κούνεβα. Σημειώνει ότι "δεν έχουμε πρόθεση να προσθέσουμε μια ακόμη έδρα στην (ευρω)κοινοβουλευτική μας ομάδα", εκτιμώντας ότι "μια ιστορικός στην πατρίδα της και καθαρίστρια στην Ελλάδα θα είναι μια βόμβα, ένα αγκάθι στην καρδιά της Ευρώπης της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, μια βόμβα, επίσης, στα θεμέλια ενός κοινωνικού και πολιτικού συντηρητισμού, που θέλει το κόμμα, το όποιο κόμμα, να είναι αυτό που θα διαχειρίζεται αποκλειστικά σε αυτό το επίπεδο, τα ζητήματα των από κάτω'".
Υπενθυμίζει ότι η ΑΚΟΑ έχει κάνει αντίστοιχες προτάσεις, όπως αυτές στις εκλογές του 2007, δηλαδή να υπάρξουν υποψηφιότητες που να σηματοδοτούν την κοινωνική απελευθέρωση και να είναι συμβατές με τις υπαρκτές κοινωνικές και κινηματικές διεργασίες".

Ο Συνασπισμός από τη πλευρά του δια του Αντρέα Καρύτζη δηλώνει στα "Νέα" "Τα ζητήματα του εργασιακού μεσαίωνα αποτελούν κομβικό σημείο της παρέμβασής μας. Περιβάλλουμε με μεγάλο σεβασμό την κ. Κούνεβα και δεν θέλουμε να εμπλακεί το όνομά της σε σενάρια μικροπολιτικής".

Η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (Κ.Ο.Ε.), συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. τοποθετήθηκε για την πρόταση της ΑΚΟΑ με το παρακάτω κείμενο (που "ανέβηκε" και στο Indymedia):

Για ένα στενάχωρο ζήτημα… μικροπολιτικής, λαϊκισμού και τραυματισμού του ΣΥΡΙΖΑ

Τα όσα έγιναν γύρω από τις προτάσεις για συμμετοχή της Κ. Κούνεβα σε ευρωψηφοδέλτια δημιούργησαν μια άσχημη εικόνα και κατάσταση που δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη. Η ιδέα κυκλοφορούσε από καιρό σε διάφορους χώρους, αλλά κανείς δεν έβγαινε ή δεν είχε κάτι συγκεκριμένο επί της ουσίας αφού δεν ήταν γνωστά ούτε η πραγματική κατάσταση και πορεία της υγείας της ούτε το τι θέλει, ποια η γνώμη της κλπ. Και ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση πρώτα ερωτάται και συζητιέται μια πρόταση με τον ενδιαφερόμενο, στην περίπτωση αυτή τα πράγματα έγιναν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Για την ιστορία, ο Αλέκος Αλαβάνος με υπεύθυνο τρόπο έκφρασε έναν προβληματισμό και συνέστησε να μην γίνουν γνωστά δημόσια τα όσα πρότεινε, είπε πως μια τέτοια πρόταση θα την χρωστούσε η Ελλάδα, η αριστερά και το κίνημα στην Κ. Κούνεβα. Τόνισε ότι πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα μιας τέτοιας πρότασης, να ρωτηθεί και η ίδια και να κινηθούμε υπεύθυνα για να μην λειτουργήσει άσχημα μια δημοσιοποίηση.

Στη συνέχεια έγιναν δημόσια γνωστές δύο προτάσεις (στις εφημερίδες), μία από το ΠΑΣΟΚ, ότι μελετά ένα ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, και μία από την ΑΚΟΑ που πρότεινε η Κούνεβα να τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησαν διάφορα δημοσιεύματα που παρουσίαζαν την κατηγορηματική άρνηση της Κούνεβα και των οικείων της σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Επίσης σχολιάστηκε πολύ αρνητικά η πρόταση ως έντονα ψηφοθηρική, έξω από αρχές ή ακόμα ως προκάλυμμα για άλλα παζαρέματα. Η ΑΚΟΑ προτίμησε να επιμένει στην πρότασή της έως ότου η ίδια η Κούνεβα να αρνηθεί (λες και γίνονται έτσι οι προτάσεις με δελτία τύπου και με δηλώσεις στα ΜΜΕ).

Έτσι η Κ. Κούνεβα μετά την απόπειρα δολοφονίας της βρίσκεται μπροστά σε μια απόπειρα εκμετάλλευσης και ενσωμάτωσής της σε ένα πολιτικάντικο παιχνίδι. Όσο πιο γρήγορα σταματήσει αυτό το θλιβερό γαϊτανάκι τόσο το καλύτερο. Με σεβασμό προς την Κούνεβα και σεβασμό προς τον εαυτό μας.

Φυσικά η όλη στενάχωρη διαχείριση του θέματος θα χρεωθεί συνολικά στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην Γραμματεία του δεν έχει γίνει συζήτηση γι’ αυτό (άλλο ένα φάουλ των μεθοδεύσεων που ακολουθήθηκαν).

Κάτω από άλλους όρους και με σοβαρότητα –κι όχι τέτοια επιπολαιότητα– και αφού θα υπήρχαν ορισμένοι όροι, μια τέτοια πρόταση θα μπορούσε να προχωρήσει και να αποτελέσει ένα παράδειγμα για μια ενωτική παρουσία όλης της αριστεράς ώστε μέσα από μια εκλογική διαδικασία να τεθεί ένα κρίσιμο και κεντρικό θέμα όπως η επισφάλεια, οι νέες εργασιακές σχέσεις, το δουλεμπόριο. Με κριτήριο πάντα να απελευθερώνονται δυνάμεις και να αλλάζουν οι συσχετισμοί και όχι να είναι το μυαλό μας στα ποσοστά και στις έδρες.
Το ότι έχουμε μπει σε μια προεκλογική περίοδο οδηγεί πολλούς και σε νευρικές κινήσεις, και σε «καψίματα» προτάσεων, και σε διάφορα παζαρέματα.

Αν μας ενδιαφέρει η αριστερά να ξαναποκτήσει την αξιοπιστία της πρέπει να φροντίσουμε να μην παίζουμε με σοβαρά θέματα. Ο χειρισμός του ζητήματος έβλαψε σημαντικά τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να έχουν ευθύνη τα όργανά του ή όλες οι συνιστώσες και οι ανένταχτοι που τον απαρτίζουν. Αποκλειστική ευθύνη έχει η ΑΚΟΑ που παρακάμπτοντας διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ εξέθεσε τον ΣΥΡΙΖΑ με λαϊκίστικο και ψηφοθηρικό τρόπο. Οι σκοπιμότητες αλλά και η πολιτική του κρεοπωλείου δημιουργούν προβλήματα στο προχώρημα του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Η δε μεγάλη δημοσιότητα που πήρε το θέμα –όχι με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ– μας αναγκάζει να τοποθετηθούμε σε αυτό το άκρως στενάχωρο (όπως το κατάντησαν) ζήτημα…"¨.

Σχόλιο "Πιπεριάς": Μ' όλο το σεβασμό στους συντρόφους της ΑΚΟΑ όμως η πρόταση για την Κωνσταντίνα Κούνεβα είναι λαϊκίστικη και επικοινωνιακού χαρακτήρα. Γιατί σύντροφοι δεν καταθέσατε την πρόταση για υποψηφιότητα της Κ. Κούνεβα πριν από π.χ. πέντε μήνες; Τότε που η αγωνιζόμενη γυναίκα έδινε τη μάχη για αξιοπρεπή εργασία όλων καθαριστριών; Γιατί δεν είχαμε ξανακούσει το όνομα της Κ. Κούνεβα, παρά μόνο μετά την δολοφονική απόπειρα εναντίον της; Δυστυχώς για μια ακόμη φορά βλέπουμε στην αριστερά να γίνεται "μάχη" για μια καρέκλα. Είχαμε συνηθήσει (δυστυχώς...) αλλά δεν περίμενα ότι στο "παιχνίδι των εντυπώσεων" θα έμπαινε και μια πραγματικά ηρωϊκή γυναίκα, η οποία εν αγνοία της έγινε "μπαλάκι" σε παιχνίδια κομματικών ηγεσιών...

2 comments:

CHARLIE BROWN said...

Μάκη, να σου θυμίσω ότι η ΑΚΟΑ στις εκλογές είχε προτείνει την υποψηφιότητα του κρατούμενου Παναγιώτη Γεωργιάδη στη Β' Πειραιά. Δημόσια. Άρα όσα γράφεις περί όψιμης ευαισθησίας μάλλον δεν ευσταθούν. Σε κάθε περίπτωση - αν και θεωρώ το χειρισμό της ΑΚΟΑ λανθασμένο επί της διαδικασίας - ειλικρινά δεν μπορώ να αντιληφθώ τα όσα λέγονται περί ψηφοθηρίας και ιδίως να συμμεριστώ το ύφος της ανακοίνωσης της ΚΟΕ.

Κόκκινη Πιπεριά said...

Αγαπητέ Τσάρλι Μπράουν νομίζω ότι διάβασες βιαστικά το κείμενο μου. Τα περί όψιμης ευαισθησίας πηγαίνει στο ότι η Κούνεβα αγωνιζόταν χρόνια και κανένας δεν την είχε προτείνει για κάτι...

Το ύφος της ΚΟΕ ούτε σε εμένα αρέσει. Αλλά πιστεύω ότι η πρόταση για την Κωνσταντίνα Κούνεβα είναι πέρα για πέρα ψηφιθηρική. Για δυο βασικούς λόγους. 1) Δεν γνώριζε τίποτα η ίδια, 2) Κάποτε στην Αριστερά (και μάλιστα αυτή που αυτοαποκαλείται ριζοσπαστική & Ανανεωτική) θα πρέπει να σεβαστούμε τα κοινωνικά κινήματα και να μην θέλουμε να τα μετατρέψουμε σε κομματικά παραρτήματα.

Μάκης