μεταναστες

μεταναστες

Saturday, February 21, 2009

"Σας αγαπάω. Μη σταματάτε" Χειρόγραφα μηνύματα της Κ. Κούνεβα

«Δηλώνω ότι δεν πρόκειται να είμαι υποψήφια κανενός κόμματος για τις ευρωεκλογές». «Σας αγαπώ πολύ και σας ευχαριστώ πολύ για όλα. Μη σταματάτε». Υπογραφή: Κότσε- Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Με αυτά τα δύο χειρόγραφα μηνύματά της, που δημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», η κ. Κούνεβα αποδεικνύει ότι γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει έξω από τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του «Ευαγγελισμού» όπου και νοσηλεύεται, αλλά και ότι δεν πρόκειται να ενδώσει στο πολιτικό φλερτ συγκεκριμένων παρατάξεων.

«Η πρώτη φορά που τη συνάντησα ήταν το 2006, όταν είχαν προκύψει προβλήματα με τα συνεργεία καθαρισμού του ΟΤΕ. Τότε υπήρχαν καταγγελίες ότι καθαριστές πληρώνονταν για πεντέμισι ώρες ενώ δούλευαν επτά. Έτσι, επισκεφθήκαμε μαζί τον αρμόδιο διευθυντή του Οργανισμού για τις εργολαβίες και του θέσαμε το ζήτημα σχετικά με υπογραφές που αναγκάζονταν να βάλουν οι καθαρίστριες σε αποδείξεις πληρωμής, οι οποίες δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Από τότε, το παράπονο της Κωνσταντίνας ήταν ότι καμία από τις κυρίαρχες παρατάξεις δεν ενδιαφέρθηκε ουσιαστικά για τα προβλήματα του κλάδου της: από τη μια έπρεπε να αντιμετωπίσει τα εμπόδια των εργοδοτών κατά τους ελέγχους που πραγματοποιούσαν με την Επιθεώρηση Εργασίας και από την άλλη εισέπραττε παγερή αδιαφορία από πολιτικά ενεργούς συνδικαλιστές. Γι΄ αυτόν τον λόγο, ποτέ δεν εντάχθηκε σε κάποιο κόμμα. Ήταν και είναι αυτό που λέμε αυτόνομη συνδικαλίστρια», λέει ο κ. Παναγιώτης Μπρόφας από την Πανελλήνια Ένωση Τεχνικών του ΟΤΕ, που ανήκει στον κλειστό κύκλο των συναγωνιστών της κ. Κούνεβα τα τελευταία τρία χρόνια. «Μετά τη δολοφονική επίθεση, συνδικαλιστές από διάφορα κόμματα προχώρησαν σε μεθοδεύσεις για την καλύτερη προσέγγισή της και διαγκωνίζονται πάνω από το κρεβάτι του πόνου της. Όμως η Κωνσταντίνα μένει σταθερή στις αξίες της», συμπληρώνει ο κ. Μπρόφας.

Απόλυτα συνεπής. Ήταν το 2002 όταν η κ. Κούνεβα επισκέφθηκε τα γραφεία της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ), στη γωνία των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη, για να εγγραφεί στο σωματείο και να ενημερωθεί για τα δικαιώματά της. Λίγο καιρό αργότερα εγγράφηκε και η μητέρα της Ελένη. Εντύπωση στα μέλη της διοίκησης της ΠΕΚΟΠ είχε προκαλέσει από τότε το γεγονός ότι η κ. Κούνεβα ήταν πολύ συνεπής στις υποχρεώσεις της, ζητούσε να ενημερώνεται άμεσα για όποιες αλλαγές σε εργασιακά ζητήματα, ενώ όταν της προέκυπτε κάποιο πρόβλημα, άμεσα προσέτρεχε στο σωματείο για συμβουλές. «Το 2004 τής προτείναμε αν θέλει να μπει στη διοίκηση. Είχαμε εντυπωσιαστεί από το ότι ήταν πολύ δραστήρια και κοινωνική, καθώς και πάρα πολύ μορφωμένη», λέει η σημερινή πρόεδρος της ΠΕΚΟΠ κ. Βλασία Παπαθανάση. Η κ. Κούνεβα είχε αρχικά κάποιες αμφιβολίες, καθώς δεν γνώριζε καλά τη γλώσσα, όμως σύντομα τις ξεπέρασε. «Εντάξει, μπορεί να μην ξέρω να μιλάω καλά και να γράφω, αλλά θα είμαι στη διάθεση του σωματείου», είχε πει δεχόμενη την πρόταση για υποψηφιότητα. Ωστόσο, από το 2004 που εκλέχθηκε έως το 2006 η ιδιότητά της ως συνδικαλίστρια παρέμεινε μυστική: αν και από αυτό το σημείο και έπειτα ο εργοδότης της δεν μπορούσε να την απολύσει, οι συνάδελφοί της κρατούσαν κρυφή την εκλογή της στη διοίκηση του σωματείου, «επειδή γνωρίζουμε εκ των έσω τον πόλεμο των εργοδοτών κατά των συνδικαλιστών». Έπρεπε το 2006 να απειλήσει την κ. Κούνεβα επόπτης, που την τράβηξε από τα μαλλιά και τα αυτιά, για να αποκαλυφθεί ότι ήταν μέλος της διοίκησης της ΠΕΚΟΠ και ότι δεν μπορούσαν να την απολύσουν. Έκτοτε πρωταγωνιστούσε στις μάχες του σωματείου για τα εργασιακά δικαιώματα των καθαριστριών. «Πολεμούσε για το μισάωρο διάλειμμα που είχαν επιβάλει οι εργολάβοι στους εργαζομένους, για τα βαρέα και ανθυγιεινά, για τα λευκά χαρτιά που έβαζαν τις καθαρίστριες να υπογράφουν. Δεχόταν εξώδικα για τη δράση της, τόσα πολλά που το παιδί της όταν χτυπούσε η πόρτα νόμιζε ότι πάλι κάποιος έφερε εξώδικο», λένε συνάδελφοί της.

Ήταν εκεί για όλους. Η κ. Κούνεβα δεν διεκδικούσε μόνο για τις καθαρίστριες του ΗΣΑΠ τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα και την πληρωμή τού μισάωρου διαλείμματος που είχε επιβληθεί από την πλευρά της εργοδοσίας. Πήγαινε με τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης της ΠΕΚΟΠ για ελέγχους- αυτοψίες σε νοσοκομεία, σε οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε τριμερείς συναντήσεις στο υπουργείο Εργασίας. Όπου υπήρχε πρόβλημα μεταξύ καθαριστριών και εργοδοτών, η Κωνσταντίνα ήταν εκεί για τους εργαζομένους.

«Παρακαλείσθε μην την πυροβολείτε... έστω και με προτάσεις»

Από τα μέσα του 2008 τα πράγματα πήραν διαφορετική τροπή: μέσα σε έξι μήνες η κ. Κούνεβα αναγκάστηκε, σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων της, να αλλάξει βαγόνι και σταθμό τρένου δύο φορές γιατί αισθανόταν ότι την παρακολουθούσαν, ενώ ανέφερε και πλήθος απειλητικών τηλεφωνημάτων. Την τελευταία εβδομάδα πριν από την επίθεση στις 22 Δεκεμβρίου φαινόταν ότι κάτι την απασχολεί ιδιαίτερα. Οι συνάδελφοί της είχαν ανησυχήσει πολύ, είχε εκνευρισμό, άγχος, ένιωθε πόνους στην καρδιά. Της πρότειναν να πάνε σε γιατρό, αλλά εκείνη είπε «δεν πειράζει» και έφυγε. Νόμιζαν ότι είχε οικονομικά προβλήματα και έτσι αποφάσισαν να της αγοράσουν ένα δώρο για το παιδί. Δεν πρόλαβαν. Τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση με το βιτριόλι οι κοντινοί της άνθρωποι αντιμετώπισαν το παράλογο. «Προσπαθούσαμε να βρούμε φύλαξη για το δωμάτιο όπου την είχαν στον Ευαγγελισμό, γιατί φοβόμασταν μήπως έρθει κάποιος την νύχτα και την αποτελειώσει. Δεν είχαν κάνει αναλύσεις στα ρούχα της, δεν είχαν πάρει δείγματα από το οξύ, τα προλάβαμε λίγο πριν τα πετάξουν. Κανένας από τους αρμόδιους για την εξιχνίαση αυτού του εγκλήματος είχε ευαισθητοποιηθεί», λέει ο κ. Μπρόφας.

«Δεν προσφέρεται».

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε άλλη μία φορά όλο το κίνημα συμπαράστασης προς την Κωνσταντίνα Κούνεβα. Η γραμματέας του σωματείου μας όμως, δεν προσφέρεται ούτε για δακρύβρεχτα ρομάντζα ούτε για πολιτική εκμετάλλευση από καμία πλευρά. Δεν ήταν ούτε τώρα ούτε πριν μέλος κανενός πολιτικού κόμματος. Αγωνιζόταν για τα δικαιώματα όλων των καθαριστριών. Μετά τη βάρβαρη επίθεση δίνει την πιο μεγάλη της μάχη. Πάλι με το ίδιο πείσμα, την ίδια υπερηφάνεια και κυρίως με αξιοπρέπεια. Παλεύει για την υγεία της, για να ξανασταθεί όρθια, για να ξαναδεί το παιδί της, για να συνεχίσει να αγωνίζεται γι΄ αυτά που πίστευε και εξακολουθεί να πιστεύει. Ενημερώνεται και τα ξέρει όλα. Δεν θέλει και δεν προτίθεται να πολιτευτεί», γράφει η πρόσφατη ανακοίνωση της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ) και καταλήγει: «Παρακαλείσθε μερικοί, μην πυροβολείτε την Κωνσταντίνα... έστω και με προτάσεις».

ρεπορτάζ: Χάρης Καρανίκας


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

No comments: