Wednesday, December 17, 2008

Εβραϊκή Ιστορία – Εβραϊκή Θρησκεία

Τη στιγμή που ο μουσουλμανικός φονταμενταλισμός καταγγέλλεται στη Δύση, ο εβραϊκός παραμένει στο απυρόβλητο. Σ’ αυτό το έργο, το οποίο έχει υμνηθεί ενώ παράλληλα έχει προκαλέσει οξύτατες αντιπαραθέσεις, ο Ισραήλ Σάχακ, προβαίνει σε μια προκλητική μελέτη για την έκταση στην οποία το κοσμικό κράτος του Ισραήλ έχει διαμορφωθεί υπό την επίδραση αποκρουστικών θρησκευτικών ορθοδοξιών, οι οποίες έχουν δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες. Μέσα από την μελέτη του Ταλμούδ και του ραβινικού δικαίου, ο Σάχακ υποστηρίζει ότι οι ρίζες του εβραϊκού σωβινισμού και του θρησκευτικού φανατισμού θα πρέπει να κατανοηθούν άμεσα, προτού να είναι πολύ αργά.Ο Σαχάκ ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησε τον όρο «ιουδαιο-ναζισμός» προκειμένου να χαρακτηρίσει τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι Ισραηλινοί για να υποτάξουν και να καταπι­έσουν τους Παλαιστίνιους. Ο Σαχάκ είναι πολύ θαρραλέος και θα έπρεπε κανονικά να βραβευτεί για τις υπηρεσίες του προς την ανθρωπότητα. ΄Εντουαρντ W. Σαΐντ

Ο Ισραήλ Σάχακ έγινε διάσημος στο Ισραήλ, επειδή είχε ως αρχή του να λέει ανοιχτά τις αλήθειες που οι περισσότεροι ισραηλινοί δεν επιθυμούν να ακούσουν…η κληρονομιά του εβραϊκού φανατισμού αποτελεί τεράστιο εμπόδιο για την ανάπτυξη ενός κοσμικού και νεωτερικού εβραϊκού πολιτισμού. Μπένγιαμιν Μπεν Χαλλάχμι, Ισραηλινή εφημερίδα Χα‘αρέτζ

Σας συνιστώ το τελευταίου βιβλίο του Ισραήλ Σαχάκ. Σ’ αυτό ο Σάχακ υποβάλλει όλη την Ιστορία της Εβραϊκής ορθοδοξίας... σε μια ξεκαρδιστική όσο και σχολαστική κριτική. Κρίστοφερ Χίτσενς, Αμερικανικό περιοδικό Nation

Ο Σάχακ είναι εξαιρετικός διανοούμενος και ένας από τους επιφανέστερους υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Ισραήλ... Πρόκειται για μία εμβριθή ανάλυση της Εβραϊκής θρησκείας και Ιστορίας. Ίαν Γκίλμουρ, London Review of Books

Ο Ισραήλ Σάχακ (1933-2001) γεννήθηκε στη Βαρσοβία, όπου και βίωσε από πρώτο χέρι τα τραγικά γεγονότα του Εβραϊκού γκέτο της πόλης. Το 1943 μεταφέρθηκε στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπέργκεν-Μπέργκεν. Στην Παλαιστίνη κατέφθασε το 1945. Διατέλεσε καθηγητής Οργανικής Χημείας στο πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, ενώ αφιέρωσε όλη του την ζωή στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Eναλλακτικές Εκδόσεις, Θεμιστοκλέους 37 Εξάρχεια

3 comments:

Anef_Oriwn said...

ΚοκκινοΠίπερε,

Ενδιαφέρον ακούγεται να είναι το περιεχόμενο του βιβλίου που παρουσιάζεις στην ανάρτηση. Θα το ψάξω (όπως και το δικό σου βιβλίο). Ελπίζω να μην είναι κανένα με αντιεβραϊκά κολλήματα (αν και τούτος ο κίνδυνος είναι περιορισμένος καθώς ο συγγραφέας του είναι κι ο ίδιος εβραίος).
Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να επιρρίπτονται ευθύνες γενικά κι αόριστα στους εβραίους (κι όχι – ως πρέπει - στο εβραϊκό (μεγαλο)κεφαλαίο και το εβραϊκό καπιταλιστικό λόμπι ή/και στο ρατσιστικό εβραϊκό κράτος και τους απάνθρωπους κατασταλτικούς μηχανισμούς του).

Όπως λεει και ο Ραφαηλίδης στο βιβλίο του “Η Μεγάλη Περιπέτεια του Μαρξισμού”, Εκδόσεις “του Εικοστού Πρώτου”, 1999: “… Ποτέ κανείς δεν θα καταφέρει να πείσει τον αποβλακωμένο μικροαστό πως για τα δεινά του δεν φταίει η ράτσα των Εβραίων, αλλά το μεγάλο Κεφάλαιο, που είναι κατά κύριο λόγο εβραϊκό. Ο Εβραίος Μαρξ, που θα κατηγορηθεί από άλλης τάξεως ηλιθίους για αντισημιτισμό είναι σαφέστατος έπ’ αυτού στο [βιβλίο του για το] «Εβραϊκό ζήτημα».
Οι Εβραίοι έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο στην εδραίωση του καπιταλισμού σαν τραπεζίτες. Έπαιξαν όμως εξίσου ουσιαστικό ρόλο και στη δημιουργία του μαρξισμού και την εδραίωση του κομμουνισμού. Οι ζηλόφθονες και φοβισμένοι μικροαστοί, οι φασίστες και οι φασίζοντες όταν επιτίθενται κατά των Εβραίων, επιτίθενται ταυτόχρονα τόσο κατά των φανερών εχθρών, των κομμουνιστών, όσο και κατά των κρυφών, των μεγαλοαστών, που τους φράσσουν το δρόμο της κοινωνικής ανόδου…”.

Τέλος (για όσους ενδιαφέρονται) να αναφέρω κι εγώ δυο βιβλία (απομυθοποιητικά για την εβραϊκή θρησκεία και δη τη Βίβλο):

1. Βασίλης Ραφαηλίδη, “Η Μυθική ιστορία των Εβραίων” (αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη), Εκδόσεις “Εικοστού Πρώτου”, 2005.
2. Αργύρης Τσακαλίας , “Βίβλος ακατάλληλη δι ενηλίκους ”, , Εκδόσεις Μάριος Βερέττας.

Τα πιο πάνω είναι δύο βιβλία για τη Βίβλο, όμως για αιρετικούς και αθεόφοβους αναγνώστες, λίγο ή πολύ λάτρεις ακατάλληλων (ερωτικών και όχι μόνο) ιστοριών. Δεν ενδείκνυνται για πουριτανούς και θεούσες και για όσους πιστεύουν στο τρίπτυχο “Πατρίς – Θρησκεία - Οικογένεια”. Λίαν αποκαλυπτικά για την έκλυτη ζωή των βιβλικών ηρώων και θεοπατόρων και απομυθοποιητικά της “έντιμης”, “θεοσεβούμενης” και “παραδειγματικής” τους ζωής.

Anef_Oriwn
Τετάρτη 17/12/2008 – 4:51 μ.μ.

Κόκκινη Πιπεριά said...

Το βιβλίο είναι πολύ καλό. Προφανώς και δεν πρόκειται για κάποιο ρατσιστικο βιβλίο. Τόσο αυτό, όοσ και το δικό μου θα το βρεις σίγουρα στο βιβλιοπωλείο "Γιαλούσα" του Βάσου Φτωχόπουλου. Δεν νομίζω να έχεις πρόβλημα;

Anef_Oriwn said...

Όλα κι όλα, να παω να αγοράσω βιβλίο από τον Φτωχόπουλο! Ούτε να το σκεφτείς! (Δεν κατοικώ Λευκωσία).
Από κάπου αλλού θα τα βρω ...

Anef_Oriwn
Πέμπτη 18/12/2008 – 5:00 μ.μ.