Tuesday, December 16, 2008

«Καλό ταξίδι Ελληνα. Ο αδούλωτος ελληνισμός σε αποχαιρετά...»*

Με αισθήματα βαθειάς οδύνης ο Κυπριακός Ελληνισμός αποχαιρέτισε τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Τον τομεάρχη Λευκωσίας της ΕΟΚΑ, τον γενικό υπεύθυνο της ΠΕΚΑ, τον υπουργό Εργασίας της κυβέρνησης Μακάριου, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τον Ελληνα που ύψωσε το ανάστημα του στους Αμερικάνους, τους Αγγλους & το διχοτομικό τους Σχέδιο Αναν.
Ο Βάσος Λυσσαρίδης (που μαζί με τον ο Τάσσο Παπαδόπουλο και τους εκπροσώπους του ΑΚΕΛ είχαν αντιταχθεί στην προδοτική συμφωνία της Ζυρίχης) αποχαιρετώντας τον Τάσσο είπε:

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος έφυγε από τη ζωή για να παραμείνει ζωντανός στη μνήμη ενός ολόκληρου λαού, τόνισε στον επικήδειο λόγο που εκφώνησε στην κηδεία του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, δίνοντας διαβεβαίωση προ τον εκλιπόντα ότι ο αγώνας θα συνεχισθεί. Οπως είπε ο κ. Λυσσαρίδης, η ιστορία θα καθιερώσει το ρόλο του Τάσσου Παπαδόπουλου ως του Προέδρου που απέκρουσε τα απαράδεκτα σχέδια, αλλά και διαφοροποίησε αποτελεσματικά το αρνητικό κλίμα που δημιούργησε το πλήρως δικαιολογημένο ΟΧΙ του λαού μας.

«Μια μεγάλη προσωπικότητα που λάμπρυνε την πολιτική ζωή της πατρίδας μας, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στα δρώμενα της Κύπρου, ο Πρόεδρος που πιστός στη λαϊκή εντολή απέρριψε εθνοκτόνα σχέδια, επαναλαμβάνοντας το διαχρονικό στην Ελληνική ιστορία ΟΧΙ, πέρασε το κατώφλι της αιωνιότητας», πρόσθεσε.

«Πέρασε το κατώφλι της ιστορίας. Και πέρασε με περγαμηνές αγώνων, θυσιών και προάσπισης αρχών. Με εκκρεμή οράματα, με ανεκπλήρωτες προσδοκίες, αλλά και με βεβαιότητα ότι ο αγώνας στον οποίο αφιέρωσε τη ζωή του θα συνεχισθεί. Πως και νεκρός θα μαρτυρήσει τη δικαίωση», ανέφερε ο κ. Λυσσαρίδης.

«Φίλε Τάσσο. Ο λαός δεν σου παραχωρεί άδεια απουσίας ωσότου λεύτεροι σεργιανίσουμε στα λεύτερα αγαπημένα τοπία. Οσο το συρματόπλεγμα της ντροπής θα διχοτομεί την αξιοπρέπεια και τα χώματα μας, όσο η κατοχική σημαία θα συνοδεύει στον ξύπνιο τους εφιάλτες μας, έχοντας τώρα νικήσει το θάνατο μαζί με τη στρατιά των συναγωνιστών σου, με τον Μακάριο σημαιοφόρο, με τον Αυξεντίου, τον Μάτση, τον Παλληκαρίδη θα ανατρέψουμε το σκηνικό,» τόνισε ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Οπως είπε, «η Κύπρος θρηνεί έναν άξιον της πατρίδος τέκνον. Και ο Ελληνισμός συμμετέχει στο θρήνο για την απώλεια. Ο Ελληνισμός στο σύνολό του γιατί οι εθνικοί αγώνες αγνοούν ιδεολογικά σύνορα. Η παρουσία εδώ του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, κ. Καραμανλή, του αρχηγού της αντιπολίτευσης κ. Παπανδρέου και της Υπουργού Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη μαρτυρούν του λόγου το αληθές», ανέφερε.

«Αυτή η οδυνηρή συγκυρία προσφέρει την ευκαιρία να αποστείλουμε από κοινού το μήνυμα ότι θα απορρίψουμε απορριφθέντα υπό του λαού σχέδια που εκκολάπτονται υπό νέα ονοματολογία και ότι θα σταθούμε ανάχωμα σε ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας a la carte με την κυνική απαίτηση μη συμμόρφωσης προς τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της και νομιμοποίηση κηδεμονικών δικαιωμάτων και στρατιωτικής παρουσίας, παρθενογένεσης δυο κρατών και συνεταιρισμού», πρόσθεσε.

«Φίλε Τάσσο. Φεύγεις αφήνοντας αξιόλογη, ανεξίτηλη κληρονομιά. Ο λαός θυμάται έντονα την τελευταία παρακαταθήκη σου στην κρίσιμη ώρα των αποφάσεων», είπε ο κ. Λυσσαρίδης, προσθέτοντας πως ήταν σαφής η διαπίστωση του Τάσσου Παπαδόπουλου πως «το σχέδιο Ανάν δεν καταλύει την de facto διχοτόμηση, αλλά αντίθετα τη νομιμοποιεί και ότι υπάρχουν θέματα αρχών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπου η 'μέση λύση' δεν συνιστά τη σωστή απάντηση'. Πρόσθετες 'Παρέλαβα κράτος με διεθνή αναγνώριση. Δεν θα παραδώσω κοινότητα χωρίς δικαίωμα λόγου και σε αναζήτηση κηδεμόνων' », σημείωσε ο κ. Λυσσαρίδης.

«Αυτά δήλωνες στο δραματικό σου διάγγελμα, πληγωμένος από την παραγνώριση αρχών από εκείνους που ήταν εντεταλμένοι για την υπεράσπισή του. Με έντονα φορτισμένη λυγμική φωνή, με τη συναίσθηση ότι στεκόσουν ανένδοτος προασπιστής των δικαιωμάτων του λαού μας και θεματοφύλακας της ιστορίας μας. Ο συναισθηματισμός ταιριάζει στον ειλικρινή. Στέρεες οι εθνικές ρίζες με τις πολυχιλιόχρονες ελληνικές παραδόσεις. Στέρεη η προσωπική ιστορία. Προδιαγεγραμμένη, σχεδόν νομοτελειακή η πορεία σου», ανέφερε ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ.

«Αγωνιστής από την πρώτη νεανική ηλικία στην πρώτη γραμμή του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ όπου και σε πρωτοσυνάντησα.

Μαζί στο Λονδίνο στη δραματική σύσκεψη καταψηφίσαμε τις συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου. Ο Μακάριος στην πορεία αναγνωρίζοντας τις αρετές και ικανότητές σου, σε διορίζει υπουργό. Τον νεαρότερο υπουργό της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο κ. Λυσσαρίδης.

«Αδέκαστος στην προάσπιση αξιών, έτοιμος για κατάθεση γνώμης και έτοιμος να προσαρμοσθεί έργοις», υπογράμμισε.

Σημειώνοντας πως θα ήταν υποτιμητικό να αναλωθεί στην απαρίθμηση πληθώρας πολιτικών και πολιτειακών αξιωμάτων στα οποία διέπρεψε ο Τάσσος Παπαδόπουλος και την τόσο αξιόλογη προσφορά τους σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής ο κ. Λυσσαρίδης είπε πως ωστόσο δεν μπορεί να μην αναφερθεί στην πρωτοποριακή προσφορά του για εδραίωση του πρώτου κοινωνικού κράτους στην Κύπρο.

«Αρχή άνδρα δείκνυσι. Και το τελευταίο αξίωμα στην προεδρία του κράτους υπήρξε η κορωνίδα της προσφοράς του και η ανάδειξη της προσωπικότητάς του. Αφόρητες οι πιέσεις, ασφυκτικός ο κλοιός για εξαναγκασμό του λαού μας να προσυπογράψει σχέδια εθνικής ταπείνωσης και υπονομευτικά της εθνικής μας επιβίωσης. Και τα πυρά εχθρικά και φίλια στρέφονταν προς τον εκλεγμένο πρόεδρο», είπε για να προσθέσει: "Κι εσύ Τάσσο, φρουρός μιας άλλης μορφής Θερμοπυλών, παρέμεινες πιστός τοις του λαού ρήμασι πειθόμενος, γνωρίζοντας το τίμημα και έτοιμος να υποστείς τις συνέπειες".

Και ο αγώνας, ανέφερε ο κ. Λυσσαρίδης, δεν αφορούσε μόνο την επιβίωση των Ελληνοκυπρίων αλλά και την ουσιαστική ακηδεμόνευτη πορεία των Τουρκοκυπρίων.

«Γιατί πιστός στις εθνικές σου ρίζες, υπήρξες και θερμός προασπιστής των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων με τη σωστή διαπίστωση ότι ειρήνη και πρόοδος μπορούν να διασφαλισθούν μόνο σε συνθήκες αλληλοσεβασμού», είπε.

Πρόσθεσε πως «η ιστορία θα καθιερώσει το ρόλο σου ως του Προέδρου που απέκρουσε τα απαράδεκτα σχέδια αλλά και διαφοροποίησε αποτελεσματικά το αρνητικό κλίμα που δημιούργησε το πλήρως δικαιολογημένο ΟΧΙ του λαού μας. Και αυτό επετεύχθη όχι με προσαρμογή σε πιέσεις ή εγκατάλειψη αρχών αλλά με θρησκευτική προσήλωση στην προάσπιση της ετυμηγορίας του λαού».

«Και αυτά χαρακτηρίσθηκαν ως απορριπτισμός. Αν απορριπτισμός είναι η άρνηση της εθνικής αυτοκτονίας, τότε ο τίτλος είναι άκρως τιμητικός. Διάλεξες συνειδητά το δρόμο του εθνικού Γολγοθά, γιατί γνώριζες πως μόνο με την ανάληψη ευθυνών χαράσσονται οι δρόμοι εθνικής σωτηρίας. Στη ρήτρα ότι οι ιδέες δεν δολοφονούνται, προσθέτω. Ομως ούτε οι ιδεοφόροι πεθαίνουν. Πεθαίνουν όσο δεν αφήνουν κληρονομιά. Κι εσύ αφήνεις αξιόλογη κληρονομιά», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «τα μηνύματα είναι σαφή. Σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων των λαών και όλων των ομάδων. Ομως απαιτούμε σεβασμό και στα δικά μας. Είμαι βέβαιος ότι και από τον τάφο θα διαλαλείς ότι δεν θα δεχθούμε χωριστά κράτη και συνεταιρισμό που οδηγεί σε ένα πολυκηδεμονευόμενο συνομοσπονδιακό μόρφωμα», είπε ο κ. Λυσσαρίδης και διαβεβαίωσε πως «ο αγώνας θα συνεχισθεί».

«Συμβιβασμός ναι. Αλλά σε πλαίσια αρχών που διαφυλάττουν την εθνική αξιοπρέπεια και επιβίωση. Μόνιμη κοινή μας γραμμή παραμένει μια λύση εναρμονισμένη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο που να διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, του χώρου, της οικονομίας, των θεσμών, θα απαλλάσσει από κηδεμονίες και ξένη στρατιωτική παρουσία και θα διασφαλίζει τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος όλων των προσφύγων για επάνοδο στις πατρογονικές εστίες και περιουσίες τους», ανέφερε ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ.

«Αυτές υπήρξαν οι διακηρύξεις όλων προς το λαό και ο λαός είναι φυσικό να απαιτεί προσήλωση στις δεσμεύσεις. Φεύγεις δικαιωμένος με σαφή εντολή στα παιδιά σου, στους δικούς σου και σ' όλο το λαό να μην παρεκκλίνουν από τη διακηρυγμένη πορεία που τώρα σφραγίζεται με τη δική σου βιολογική απουσία, όχι την πολιτική», πρόσθεσε.

«Σ' αυτό τον ιερό χώρο ενώπιον του λαού και της ιστορίας δίνουμε την υπόσχεση ότι δεν θα παρεκκλίνουμε από αυτή την πορεία. Η φωνή σου για απόρριψη απαράδεκτων σχεδίων θα είναι τώρα ακόμα πιο δυνατή, πιο καθολική, πιο αποδεκτή.

Για την οικογένειά σου θα είναι παρηγοριά ότι όλη η Κύπρος παραστέκεται στη θλίψη τους και ιδιαίτερα στη μεγάλη κυρία, τη Φωτεινή της αξιοπρέπειας και της προσφοράς. Θα συνεχίσουμε όλοι μαζί. Και θα σ' έχουμε πάντα συντροφιά ως τη δικαίωση. Αυτή τη μοίρα όρισαν οι θεοί για τους διαχρονικούς αγωνιστές», κατέληξε ο κ. Λυσσαρίδης.

Ο αποχαιρετισμούς του Δ. Χριστόφια

Μέσα σε μια έντονα φορτισμένη συγκινησιακή ατμόσφαιρα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αποχαιρέτησε τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μεθερμηνεύοντας το καθολικό αίσθημα όταν σημείωνε ότι «ο Τάσσος Παπαδόπουλος έφυγε από κοντά μας, αλλά άφησε πίσω του τη σφραγίδα της προσφοράς και της δράσης του, όπως αποτυπώθηκε στο αρχείο της συλλογικής συνείδησης του λαού. Αφησε πίσω του το μεγάλο έργο που επιτέλεσε. Αφησε πίσω του πολλούς εκτιμητές, φίλους και συνεργάτες. Αφησε πίσω του την καθολική αναγνώριση και το σεβασμό φίλων και πολιτικών αντιπάλων. Απευθύνουμε σήμερα το ύστατο χαίρε στον Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος κίνησε για το μεγάλο, το ατέλειωτο ταξίδι», για να σημειώσει ότι «συνοδός του σ' αυτό το ταξίδι, ο σεβασμός, η εκτίμηση, η αναγνώριση όλων μας για τις τεράστιες υπηρεσίες που πρόσφερε στην πατρίδα και το λαό μας, για τους αγώνες και την έντονη πολιτική του δράση».

Αφού τόνισε ότι «ο Τάσσος Παπαδόπουλος έγραψε με τη δράση του μια πολύ πλούσια και αγωνιστική ιστορία», πρόσθεσε ότι η ιστορία που έγραψε ο τέως Πρόεδρος «στενά συνδέεται με τον απελευθερωτικό αγώνα του λαού μας και την πολυτάραχη ζωή της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στη συνέχεια σε σημαντικές στιγμές της ζωής και της δράσης του Τάσσου Παπαδόπουλου, εκκινώντας από την επιλογή του από τον Εθνάρχη Μακάριο, ο οποίος «τον ξεχώρισε για τις ικανότητες, τις γνώσεις και την προσφορά του νεαρού τότε Τάσσου Παπαδόπουλου», για να συμμετάσχει στο Υπουργικό Συμβούλιο της μεταβατικής περιόδου και αργότερα στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο.

Από τότε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του σκληρού και αδυσώπητου πολιτικού στίβου, τον οποίο και δεν εγκατέλειψε παρά μόνο με το θάνατό του. Από αυτό το στίβο πιστά και με πάθος υπηρέτησε την Κύπρο και το λαό μας, ξεχωρίζοντας για την επιμονή και τη σταθερότητα στις απόψεις του, για τον τεκμηριωμένο λόγο του, για την παρρησία και την ειλικρίνεια με την οποία διατύπωνε τις θέσεις του, τις οποίες και αγωνιζόταν για να γίνουν ζωή και πράξη».

Αναφερόμενος στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του τέως Προέδρου, ο Δημήτρης Χριστόφιας σημείωσε ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος «ποτέ δεν δίσταζε να διατυπώσει τις θέσεις και τις απόψεις του, ανεξάρτητα του τι υποστήριζε η κοινή γνώμη και ποιο ήταν το πλειοψηφικό ρεύμα. Δεν δίσταζε να βρεθεί, και βρέθηκε αρκετές φορές, στην αντίπερα όχθη πολιτικών επιλογών που γίνονταν από την πολιτική ηγεσία του τόπου».

Παρά ταύτα, είπε στη συνέχεια, «ήταν πολιτικός με κύρος και τύγχανε σεβασμού και πλατιάς εκτίμησης, γιατί η κοινωνία μας ξέρει να εκτιμά και να ξεχωρίζει τους πατριώτες που με συνέπεια την υπηρετούν. Τους πολιτικούς που έχουν άποψη και την υπερασπίζονται χωρίς να λογαριάζουν πολιτικό κόστος. Τους πολιτικούς που με πάθος καταθέτουν και υπερασπίζονται τις θέσεις και τις απόψεις τους, χωρίς όμως να υπερβαίνουν τα όρια της δεοντολογίας, της ευπρέπειας και του πολιτικού πολιτισμού. Σ' αυτή την κατηγορία των πολιτικών ανδρών κατέχει εξέχουσα θέση ο Τάσσος Παπαδόπουλος».

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ανέφερε περαιτέρω ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ήταν εμβριθής γνώστης του Κυπριακού, το οποίο διαχειρίστηκε για πάρα πολλά χρόνια είτε ως συνομιλητής της ελληνοκυπριακής κοινότητας στο διακοινοτικό διάλογο, είτε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Υπερασπίστηκε από όλες τις επάλξεις με συνέπεια την Κυπριακή Δημοκρατία ως κατάκτηση ολόκληρου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», σημείωσε.

Ειδική αναφορά έκανε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και στη δράση και προσφορά του εκλιπόντος στα οικονομικό - κοινωνικά πράγματα του τόπου, σημειώνοντας ότι ήταν εξίσου σημαντική παρά το γεγονός ότι «η συνεχής ενασχόληση με το Κυπριακό, ίσως να επισκιάζει την προσφορά του Τάσσου Παπαδόπουλου στα οικονομικό-κοινωνικά πράγματα».

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι παρότι ιδεολογικά και πολιτικά ο Τάσσος Παπαδόπουλος, «ανήκε στο χώρο του Κέντρου, το κοινωνικό του όραμα μπορεί να χαρακτηριστεί ως κεντροαριστερό. Ηταν κοινωνικά ευαισθητοποιημένος, στοιχείο το οποίο ανέδειξε και ως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Οπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν ένας από τους δημιουργούς των Ημικρατικών Οργανισμών, «οι οποίοι αποτελούν συστατικό στοιχείο του μοντέλου της μικτής οικονομίας, στο οποίο πίστευε πολύ ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Και όχι άδικα, γιατί στα πλαίσια της μικτής οικονομίας ο λαός μας πέτυχε πάρα πολλά στον κοινωνικο-οικονομικό τομέα. Στον Τάσσο Παπαδόπουλο ανήκει η φράση που έμεινε στην ιστορία ότι «η ΑΤΑ αποτελεί ευλογία για το λαό μας», φράση-απτό δείγμα της κοινωνικής του ευαισθησίας».

Αναφερόμενος στη σχέση που ο ίδιος είχε αναπτύξει με τον εκλιπόντα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «η κοινωνική του ευαισθησία και προσφορά, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των κατακτήσεων του λαού μας, οι αγώνες του ενάντια στη Χούντα και την ΕΟΚΑ Β' για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της νομιμότητας δίπλα στο Μακάριο, μας έφεραν στο ίδιο μετερίζι αγώνα, στο ίδιο χαράκωμα αντίστασης συναγωνιστές και συνεργάτες».

Με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, πρόσθεσε, «διαχρονικά είχα αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας, που στηρίζονταν στον αλληλοσεβασμό και την αλληλοεκτίμηση. Αυτή η συνεργασία έγινε φιλία, όταν ως Πρόεδρος της Βουλής συνεργάστηκα μαζί του στο Κοινοβούλιο, αλλά και αργότερα όταν με τη δική μας υποστήριξη εξελέγη στο ύπατο αξίωμα της Δημοκρατίας. Η συνεργασία μας αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί όχι απλά αγαστή και αρμονική, αλλά υποδειγματική. Πάντοτε ανοικτή, ειλικρινής και πολύ ανθρώπινη».

Κλείνοντας τον αποχαιρετιστήριο λόγο του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, «ο Τάσσος Παπαδόπουλος έφυγε από κοντά μας, αλλά άφησε πίσω του τη σφραγίδα της προσφοράς και της δράσης του όπως αποτυπώθηκε στο αρχείο της συλλογικής συνείδησης του λαού. Αφησε πίσω του το μεγάλο έργο που επιτέλεσε. Αφησε πίσω του πολλούς εκτιμητές, φίλους και συνεργάτες. Αφησε πίσω του την καθολική αναγνώριση και το σεβασμό φίλων και πολιτικών αντιπάλων. Τώρα μπορεί να κάνει το μεγάλο ταξίδι με ήσυχη τη συνείδηση ότι επιτέλεσε στο ακέραιο το καθήκον και το χρέος προς την πατρίδα και το λαό μας».

Απευθύνοντας το ύστερο χαίρε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είπε: «Στο καλό να πας Τάσσο. Το κενό που αφήνεις συλλογικά θα το καλύψουμε».

*Πανό έξω από την εκκλησία της Αγ. Σοφίας όπου τελέστηκε η νεκρώσιμος ακολουθία

No comments: