Thursday, November 27, 2008

Δυο φωνές, μια γροθιά...

Αριστερά είναι αγώνες για ένα καλύτερο, δικαιότερο αύριο, αλλά είναι και πολιτισμός, γράμματα. Γιατί ο λαός θέλει ψωμί, αλλά θέλει και μόρφωση. Την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο "Σάκης Καράγιωργας" του Πάντειου πανεπιστημίου η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας και η Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Κώστα Βάρναλη και στον Κύπριο Θοδόση Πιερίδη, με τίτλο "Δυο φωνές, μια γροθια...". Θα μιλήσουν ο γραμματέας της ΚΝΕ Γιάννης Πρωτούλης και ο γραμματέας της ΕΔΟΝ Χρίστος Χριστοφίδης. Θα ακολουθήσει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με προβολές, αφιερώματα, έκθεση φωτογραφίας.
Ο Κώστας Βάρναλης δεν είναι μόνο ο σοφός πνευματικός δημιουργός, είναι γνήσιος κι αληθινός, ο μπάρμπα-Κώστας των προλετάριων, που χωρίς ταξική συνείδηση είναι δέσμιοι της εκμετάλλευσης, των ταξικών διακρίσεων και των θρησκευτικών προκαταλήψεων.
Ο Θοδόσης Πιερίδης ακολούθησε με συνέπεια, με θυσίες σ’ όλη του τη ζωή, μέσα από την ποίηση και τη δράση την πάλη για ειρήνη, για τα δίκαια του λαού και της εργατικής τάξης, ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Σχόλιο "Πιπεριάς": Σε εποχές που το χυδαίο τηλεοπτικό "λαϊφ στάιλ" έχει "ενωθεί' με τον πολιτικαντισμό & τον λαϊκισμό η πρωτοβουλία της ΚΝΕ και της ΕΔΟΝ να διοργανώσουν εκδήλωση για τον Βάρναλη και τον Πιερίδη αξίζει πολλά συγχαρητήρια. Και κάτι παραπάνω. Ανεξάρτητα τις όποιες (μεγάλες ή μικρές...) πολιτικές διαφωνίες πρέπει να πάρουμε τα παιδιά μας και να πάμε στην εκδήλωση.

10 comments:

Anef_Oriwn said...

Ο Θεοδόσης Πιερίδης μαζί με τον Τεύκρο Ανθία θεωρούνται οι κλασικοί ποιητές της Κυπριακής Αριστεράς!

Αφιέρωμα στον Τεύκρο Ανθία μπορείτε να διαβάσατε και σ’ αυτό το link: http://aneforiwn.blogspot.com/2008/11/41.html

Anef_Oriwn
Πέμπτη 27/11/2008 – 8:58 μ.μ.

Anonymous said...

Σε εκείνου το link το blog ( anef oriwn) θα βρείτε επίσης πολλές εμετικές αναφορές και υποστήριξη του καμία σχέση έχοντα με τις αξίες της Αριστεράς, Γκορμπατσώφ ή Τσάμπερλαιν της Κύπρου, Δ. Χριστόφια, αγαπημένου παιδιού των Αγγλοαμερικάνων. Θα βρείτε επίσης ύβρεις κατά του σοσιαλιστή Κύπριου ηγέτη Β. Λυσσαρίδη.

A la carte ευαισθησία δηλαδή.

Anonymous said...

http://www.noitikiantistasis.com/wordpress/?p=1033

αναφορερεται στην κοκκινη πιπερια

Anef_Oriwn said...

@ Anonymous,

Κατ’ αρχάς γράφε πιο ήρεμα απλά και κατανοητά (πρόσεξε κυρίως το συνταχτικό σου) και μην πνίγεσαι σε μιαν καντήλα (έναν ποτήρι) νερό, για να καταλαβαίνουμε τι λες ...

Πάντως η τακτική η δικιά σου να χαρακτηρίζεις (αβάσιμα και απαξιωτικά) τον Πρόεδρο Χριστόφια, ως “… Γκορμπατσώφ ή Τσάμπερλαιν της Κύπρου, αγαπημένου [;] παιδιού των Αγγλοαμερικάνων …”(!), λειτουργεί τελικά ως μπούμερανγκ σε βάρος της όλης συλλογιστικής σου, καθώς τα όσα λαλείς δεν αποτελούν τίποτα άλλο από δικές σου «εμετικές αναφορές», αφού ούτε κάνεις την παραμικρή προσπάθεια να τα τεκμηριώσεις!

Anef_Oriwn
Σάββατο 29/11/2008 – 10:56 μ.μ.

Anonymous said...

1) Ήταν υπέρ του Σχεδίου Ανάν, αλλά τράβησε πίσω ( για να επανέλθει όπως φαίνεται δριμύτερος σήμερα για επιβολή κάποιου παρόμοιου Σχεδίου)
2) Αποδέχεται μία άδικη λύση του Κυπριακού χωρίς επιστροφή όλων των προσφύγων και με παραμονή δεκάδων χιλιάδων εποίκων, παρά τις παλαιότερές του υποσχέσεις ( αναξιόπιστος και επικίνδυνος)
3) Η υποψηφιότητά του ήταν δώρο στους Αγγλοαμερικάνους για να "φαγωθεί" ο Τάσσος, ο ηγέτης του Κυπριακού λαού. Αμέσως την επόμενη έτρεξαν να τον αγκαλιάσουν οι Βρεττανοί με επίσημη πρόσκληση
4) Αποδέχεται παραμονή των Βρεττανικών Βάσεων και αντέδρασε στην πρόταση Λυσσαρίδη για εξέταση διεθνούς προσφυγής
5) Δίνει συνέχεια στους Αττίλες χωρίς να λαμβάνει.
6) Δεν σας έμαθαν στο Κόμμα μεγάλες προτάσεις; Το συντακτικό είναι ορθό

Για τα "κατορθώματα" Χριστόφια είναι ενδεικτική η αναφορά τους στην επιστολή Λυσσαρίδη, δημοσιευμένη σε πολλά blogs. Στην ιστοσελίδα του Anef είναι δημοσιευμένη συνοδευόμενη με εξυπνοβλακίστικα, διαπνεόμενα από ηλικιακό ρατσισμό και αλαζονική ειρωνία, "εμπνευσμένα" σχόλια του Anef.

Επίσης στο ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΟΝΤΙΚΙ κάθε εβδομάδος καταγράφονται οι καθημερινές του γκάφες.

Anef_Oriwn said...

@ Anonymous,

Επειδή λαθραναγνώνω κι εγώ την Ποντικοφυλλαδα φαίνεται απέκτησα κακές συνήθειες και γράφω «εμπνευσμένα» σχόλια “… εξυπνοβλακίστικα, διαπνεόμενα από ηλικιακό ρατσισμό και αλαζονική ειρωνία ...”.

Για τα δικά σου «εμπνευσμένα» σχόλια έχω να πω τα εξής:

1. Έστω κι αν για χάριν συζήτησης υποθέσουμε ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν υπέρ του Σχεδίου Ανάν (η ομιλία του στη Συνδιάσκεψη δεν είχε περιεχόμενο υπέρ του Σχεδίου και η τελική απόφαση της Συνδιάσκεψης ήταν ΟΧΙ), δεν δικαιούται ο οποιοσδήποτε να έχει άποψη; Είναι εγκληματικό να έχεις διαφορετική άποψη; Ο Κασουλίδης κι ο Αναστασιάδης που ψηφίσαν υπέρ του Σχεδίου προδότες είναι και μειοδότες;

2. “… ο Τάσσος, ο ηγέτης του Κυπριακού λαού…”, που αποδέχτηκε κι αυτός την παραμονή εποίκων είναι κι αυτός “… αναξιόπιστος και επικίνδυνος …”; Και πότε θα πάψετε να κοροϊδεύετε τον λαό ότι θα υπάρξει “… επιστροφή όλων των προσφύγων …”. Σκεφτήκατε ότι μπορεί να υπάρχουν και πρόσφυγες που για οποιουσδήποτε λόγους να μη θέλουν να επιστρέψουν;

3. Ο κυπριακός λαός (στην ουσία οι ελληνοκυπριακή κοινότητα) αποφάνθηκε ότι ο Παπαδόπουλος δεν τους κάνει πια ... (Γιατί δεν το χωνεύεις;). Όμως πάλι με γενικότητες μιλάς ... Πως “ … έτρεξαν να τον αγκαλιάσουν οι Βρεττανοί …”; Τι παραχωρήσεις έκανε σ΄ αυτούς; Άραγε να ‘κανε και παραχωρήσεις στους κινέζους και τους ρώσους ή στους κουβανούς;

4. Φέρ’ μας τα ντοκουμέντα που λενε ότι ο Χριστόφιας αποδέχεται “… παραμονή των Βρεττανικών Βάσεων ...”. Όμως τι προέχει αυτή τη στιγμή, η άρση της κατοχής ή κατάργηση των βάσεων; (Ευχής έργο να τα πετύχουμε και τα δύο ...).

5. Τι έδωσε “… στους Αττίλες χωρίς να λαμβάνει …”; Δώσε παραδείγματα, πάψε να αοριστολογείς ...

6. Με συγχωρείς ... “… Το συντακτικό [σου] είναι [όντως] ορθό...”. Πάρτε παράδειγμα: “… Σε εκείνου το link το blog ( anef oriwn) θα βρείτε επίσης πολλές εμετικές αναφορές και υποστήριξη του καμία σχέση έχοντα με τις αξίες της Αριστεράς …”.

Anef_Oriwn
Σάββατο 29/11/2008 – 11:05 μ.μ.

Anonymous said...

Δεν μιλάμε για προδότες ή μειοδότες. Αλλά η υποστήριξη του Σχεδίου Ανάν από το Χριστόφια ειδικά, που έλεγε για κατοχύρωση του δικαιώματος επιστροφής όλων των προσφύγων ( αυτό εννοούμε όταν λέμε επιστροφή όλων των προσφύγων και όχι να τους πάρουμε με το ζόρι στα σπίτια τους), είναι κετακριτέα. Γιατί το Σχέδιο Ανάν στερούσε από την πλειοψηφία των προσφύγων αυτό το δικαίωμα. Επίσης είναι σε αντίθεση τόσο με τα προηγούμενα που έλεγε ο Χριστόφιας για επιστροφή πριν το Σχέδιο όσο και με αυτά που έλεγε μετά το Σχέδιο για να εκλεγεί. Και μπορεί να μη χαρακτηρίζεται προδότης η μειοδότης, αλλά η λύση που προωθεί είναι ξεπούλημα της Κύπρου στην Τουρκία. Οι Κασουλίδης και Αναστασίαδης απλά είναι οι ομοϊδεάτες σας. Γι’αυτή τη σύμπλευση το πρόβλημα είναι δικό σας. Γιατί από ΑΚΕΛ γίνατε ΑΔΗΣΟΚ.

Ο Τάσσος απέρριψε το Σχέδιο Ανάν και την παραμονή εποίκων. Είπε ένα δυνατό ΟΧΙ.

Ο Χριστόφιας μόλις βγήκε, την επομένη πήγαν οι Άγγλοι να τον βρουν και να του δώσουν επίσημη πρόσκληση για να πάει κοντά τους. Επίσης όταν ο Τάσσος δεν πέρασε 2ο γύρο, πανηγύριζε ο Ερντογάν.

Και τον Βενιζέλο τον έστειλε παλιά σπίτι του ο ελληνικός λαός. Και είδαμε τι έγινε.

Ο Χριστόφιας αποδέχεται στην πράξη την παραμονή Βάσεων γιατί δεν κάνει απολύτως τίποτα για απομάκρυνσή τους.

Έδωσε στην Τουρκία 50,000 έποικους καθώς και εκ περιτροπής προεδρία. Και δεν έλαβε έστω και το άνοιγμα ενός οδοφράγματος ( Λιμνίτη). Επιρρίπτει ευθύνες στους Ε/Κ για την τουρκική εισβολή και κατοχή και προωθεί αλλοίωση/παραχάραξη της ιστορίας. Αυτά δεν είναι δώρα στην Τουρκία;

Καλά κάνεις και διαβάζεις ΠΟΝΤΙΚΙ. Υπάρχει μια ελπίδα να ανοίξουν τα μάτια σου και να αποβάλεις τον κομματικό σωβινισμό.

Anef_Oriwn said...

@ Anonymous,

Μερικά ακόμα (ίσως όμως όχι και τόσο λίγα) σχόλια αλλά και ερωτήματα για το ζητήματα που προέκυψαν μέσα από τη συζήτηση μας, αν και τούτη εξελίσσεται σε αδιέξοδη (τα παραθέτω όμως για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και των πραγματικών γεγονότων):

1. Μπορείς να μας παρουσιάσεις έστω κι ένα έγγραφο που να αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας εκφράζει «υποστήριξη» στο Σχέδιο Ανάν; Εξ όσων γνωρίζω η απόφαση της Συνδιάσκεψης του ΑΚΕΛ (για το θέμα του Δημοψηφίσματος) ήταν ΟΧΙ!!!

2. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος αποδέχτηκες την παραμονή (μετά τη λύση) 30 χιλιάδων εποίκων. (Μην παίζεις τον ανίδεο!). Με βάση τις διαφοροποιήσεις που έγιναν από το 2004 και επίσης όσους εποίκους θα έμεναν λόγου γάμου με τουρκοκύπριες/τουρκοκύπριους, αυτός ο αριθμός θα ανέρχεται σήμερα κοντά στις 50 χιλιάδες!

3. Αναφορικά με την κατοχύρωση του δικαιώματος όμως των προσφύγων για επιστροφή στα σπίτια τους, παρά την ηθική και ανθρώπινη διάσταση αυτού του ζητήματος, τούτο μετατράπηκε σ’ ένα σύνθημα που ουσιαστικά και πρακτικά (όσο περνούν τα χρονικά) καθίσταται κενό περιεχομένου. Κοιτάζοντας τα πράματα μακράν από μεγάλα λόγια και φανφαρονισμούς, αλλά με ρεαλισμό, θα ‘λεγα «κάλλιο πέντε και στο χέρι, παρά δέκα και καρτέρι»! (Η συνέχιση της παρούσας κατάστασης σημαίνει διαιώνιση των τετελεσμένων με αποτέλεσμα τελικά κανένας πρόσφυγας να μην επιστρέψει στο σπίτι του. Αν δεν μπορείτε να το δείτε και να αντιληφτείτε ότι αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην τουρκοποίηση των κατεχόμενων, ε, τι να πω άλλο;).

4. Για το Βενιζέλο (και σε σχέση και με τα πιο πάνω, το σημείο 3 των σχολίων μου, καθώς και το συσχετισμό που κάνεις με τον Παπαδόπουλο): Πρώτον, ουδείς αναντικατάστατος, ενώ η εποχή των εθναρχών έχει παρέλθει. Δεύτερον, οι συμφωνίες που υπέγραψε ο Βενιζέλος με τον Κεμάλ Ατατούρκ (μετά την Μικρασιατική Καταστροφή) καθόλου δεν προϋπόθεταν την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους στην περιοχή της Σμύρνης. Ο Βενιζέλος προσπάθησε να περισώσει τουλάχιστον (μέσα σ’ εκείνο το χαμό από την ήττα) τον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης (ανεξάρτητα του τι έγινε μετά – τα Σεπτεμβριανά το 1955).

5. Τι σημασία έχει αν οι εγγλέζοι (η κυβέρνηση τους) “… πήγαν ... να τον βρουν και να του δώσουν επίσημη πρόσκληση για να πάει κοντά τους …”, ή αν “… πανηγύριζε ο Ερντογάν …”, που δεν πέρασε ο Παπαδόπουλος στο 2ο γύρο; (Κι ο Ντενκτάς πανηγύριζε όταν ως ελληνοκυπριακή κοινότητα απορρίψαμε το Σχέδιο Ανάν – αυτό μας κάνει ομοϊδεάτες του Ντενκτάς;). Αναφορικά με την πρόσκληση από την Αγγλία μήπως υπονοείς ότι ο Πρόεδρος έπρεπε να αγνοήσει τους Άγγλους ή ξέρεις ότι έκανε προς αυτούς οποιεσδήποτε παραχωρήσεις ή υποχωρήσεις; (Σε σχέση με τις αγγλικές βάσεις, πιστεύεις ότι η ανακίνηση θέματος άμεσης απομάκρυνσης τους είναι το πρωτεύον και το ζητούμενο τώρα, ή η άρση της κατοχής; Τα θέλουμε ΟΛΑ, εδώ και τώρα;).

6. Γιατί εξισώνεις (ή συγχύζεις) ζητήματα όπως η παραμονή εποίκων ή η εκ περιτροπής προεδρία που αφορούν το περιεχόμενο της λύσης (του κυπριακού) με ζητήματα όπως το άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη, που πιο πολύ αποτελεί ζήτημα άμεσης πρακτικής διευκόλυνσης των κατοίκων της περιοχής του Πύργου Τηλλυρίας;

7. Για την «εκ περιτροπής προεδρία»: Δεν κατάλαβα, η ένσταση σου είναι γιατί θα έχουμε (και σε κάποια χρονικά διαστήματα) και τουρκοκύπριο Πρόεδρο (μ’ αυτό σημαίνει πολιτική ισότητα) ή για το «εκ περιτροπής»;

8. Τι συγκεκριμένο έχει γίνει μέχρι σήμερα από την Κυβέρνηση Χριστόφια που μπορεί αν θεωρηθεί ως «αλλοίωση/παραχάραξη της ιστορίας» και ότι αποτελεί «δώρο στην Τουρκία»; Ότι λενε και πράττουν μέχρι τώρα οι αντιδρούντες συνιστούν προληπτικά κτυπήματα και αποκυήματα της φαντασίας τους!

9. Την Ποντικοφυλλάδα (το κυπριακό “ΠΟΝΤΙΚΙ” και όχι το ελληνικό), όπως και την χυδαιοφυλλάδα του Φτωχόπουλου τις λαθραναγνώνω (παρά το εμετικό τους περιεχόμενο) πρώτον γιατί είμαι μαζόχας και δεύτερον γιατί πρέπει να μελετάμε τι μηρυκάζουν οι “αντίπαλοι” (όσο περιθωριακοί κι αν είναι) για να επιβεβαιώνουμε πόσο εκτός τόπου και χρόνου είναι!

Anef_Oriwn
Δευτέρα 1/12/2008 – 4:10 μ.μ.

Anonymous said...

Χωρίς βέβαια να με καλύπτουν οι απαντήσεις σου στα υπόλοιπα:

1) επισημαίνω με θλίψη την ομολογία σου για το δικαίωμα επιστροφής, ότι δηλαδή δε θα δοθεί σε όλους τους εκτοπισμένους.

Άρα ο Πρόεδρός σου, έχει ξεγελάσει τον κυπριακό λαό, επικαλούμενος " Δίκαιη Λύση - Δίκαιη Κοινωνία" και "επιστροφή όλων των προσφύγων".

2) Όσο για το αν ο Χριστόφιας ήταν υπέρ του Σχεδίου Ανάν, απλά υπενθυμίζω ότι μετά το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ που είπε ΝΑΙ, μετά την επίσκεψή του στον Τάσσο και την παράκλησή του να μην πει δυνατό ΟΧΙ, ακολούθησε ένα κείμενο που κατέληγε σε ένα ΟΧΙ μεν, αλλά υπό το ακόλουθο σκεπτικό δε:

"8. Σήμερα το Κόμμα μας βρίσκεται μπροστά σε ένα σχέδιο που τα θετικά του στοιχεία, με την πιθανή αποδοχή του, θα μπορούσαν, παρά τους κινδύνους, να δημιουργήσουν ελπιδοφόρα προοπτική για ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Το ΑΚΕΛ δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις του Προέδρου της Δημοπκρατίας, σχετικά με τις πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν, και ιδιαίτερα την εκτίμηση ότι αυτό «δεν καταλύει την ντε φάκτο διχοτόμηση, αλλά αντίθετα τη νομιμοποιεί και την εμβαθύνει». Η ηγεσία του κόμματος θα αναπτύξει διάλογο με τον Πρόεδρο σ' αυτά τα ζητήματα, στα πλαίσια της συνεργασίας μας."

Απλά προσπάθησε ο τύπος και δεν του βγήκε. Μετά άρχισε να υπονομεύει το ΟΧΙ για να τσιμεντώσει το ΝΑΙ, προσπαθώντας να μην ενταφιαστεί το Σχέδιο.

3) εκλογή με φυλετικά κριτήρια είναι άπαρτχαιντ.

4) Εκ του αποτελέσματος συναινείτε στην παραμονή των βάσεων

5) Το 1922 δεν υπήρχαν συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ήταν άλλη χώρα η Ελλάς και άλλη η Τουρκία

6) Ο παραλληλισμός Τάσσου Βενιζέλου είναι ως προς τις συνέπειες

7) Στα πλαίσια διαπραγμάτευσης πολλά συζητούσε ο Τάσσος. Δεν είπε "αποδέχομαι". Ο δικός σας είπε. Στο τέλος απέρριψε το σύνολο του Σχεδίου, με ένα δυνατό ΟΧΙ

8) Το καθεστώς Χριστόφια δια στόματος του ιδίου, επιρρίπτει ευθύνες στους Ε/Κ για την κατάσταση στην Κύπρο ενώ έχουμε κατοχή 34 χρόνια, εξισώνοντας θύτη και θύμα και μιλά για αλλαγή της ιστορίας με αυτό το σκεπτικό ( δηλώσεις του ιδίου)

ΆΝΕΥ ΟΡΙΩΝ, ποια ήταν η αριστερή τοποθέτηση στο θέμα της Κύπρου; Αυτή του ΚΚΕ, Μίκη, Αλαβάνου και Δ. Χριστοδουλίδη ή αυτή του αγαπημένου παιδιού των Αγγλοαμερικανών Χριστόφια;

Πως μπορείς να θεωρείς τον εαυτό σου αριστερό και να δέχεσαι άδικη λύση για το Κυπριακό;

Δεν καταλαβαίνεις ότι κάτι πάει λάθος; Πόσο κομματόσκυλλο μπορεί να είσαι; Ό,τι πει το Κόμμα είναι σωστό, άσχετα αν είναι εκ διαμέτρου αντίθετα αυτά που λέει κάθε μέρα ( άλλα χθες, άλλα σήμερα, άλλα αύριο); Άσχετα αν αντιστρατεύονται το αριστερό διαχρονικό όραμα για κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο;

Πως μπορείς να δέχεσαι ότι δεν θα παν όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους; Δεν ντρέπεσαι καν να σκέφτεσαι έτσι; Πως μπορείς να κοιμάσαι τα βράδια ήσυχος; Πως μπορείς να λες ότι είσαι αριστερός;

Anef_Oriwn said...

@ Anonymous,

(Κατ’ αρχάς γιατί δεν υιοθετείς ένα σταθερό nick – δεν είναι ανάγκη να γίνεις blogger – για να ξέρουμε κι εμείς ότι αυτός ο Anonymous είναι το τάδε συγκεκριμένο άτομο – πάλι ανώνυμος θα είσαι ... Μπορεί να βρεθούμε κι αλλού και καλό και όμορφο θα είναι, να ξέρω κι εγώ - κι όχι μόνο εσύ - ότι ξανακάναμε μια κουβέντα).

Ξεκινώντας να διαβάζω το κείμενο σου (τα αριθμημένα σημεία του), είπα «να που υπάρχει και κάποιος που ήπια και ήρεμα και χωρίς εμπάθεια προβάλλει τις σκέψεις του και προσπαθεί να τις τεκμηριώσει»! Αλλά πριν πετεινός αλλήσει τρις, καταλήξαμε στους ίδιους μειωτικούς χαρακτηρισμούς και στις ίδιες στερεότυπες έμμονες («κομματόσκυλλο» [για πάρτη μου], «αγαπημένο παιδί των Αγγλοαμερικανών» [για τον Χριστόφια – άραγε πως θα αισθάνονται τώρα που τους τα είπε για το ΝΑΤΟ;], αλλά και στη κεκτημένη συνήθεια που έχετε κάποιοι να δίνετε πιστοποιητικά αριστερότητας, αλλά και πατριωτισμού! (Άραγε γιατί η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ δηλώνει ότι στηρίζει τους χειρισμούς και τις πρωτοβουλίες Χριστόφια όπως κι ο Αλαβάνος; Μείνατε κολλημένοι και ιδία τάξη με κείνο το Σχέδιο Ανάν!)

Ταμπουρωμένοι πίσω από μεγαλόστομα συνθήματα και μη προβληματιζόμενοι για το τι θα συμβεί αν συνεχιστεί το σημερινό status quo, κατακεραυνώνετε οποιαδήποτε κίνηση που γίνεται προς την κατεύθυνση άρσης των αδιεξόδων λες και δεν γνωρίζουμε ότι η άλλη πλευρά είναι και παραμένει αδιάλλακτη. Δεν είναι προτιμότερο να αποδείξουμε (μέσα από τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες του Προέδρου) την αδιαλλαξία τους;

Δεν θα προχωρήσω (τούτη την φορά) σε αναλυτικές απαντήσεις στα όσα θίγεις. Ήδη έχω εκφράσει τις απόψεις μου και για το Σχέδιο Ανάν και για το ΟΧΙ και το ΝΑΙ και για τις Βάσεις και για την επιστροφή των προσφύγων. (Ας συνεχίσουν κάποιοι να περιπαίζουν, επί του τελευταίου, τον κόσμο – εξ άλλου πάνω σ’ αυτό έκτισαν και συντηρούν την πολιτική τους καριέρα. Όμως θα ήθελα να μου πεις έναν μέρος στον κόσμο όπου υπήρξαν πολεμικές συγκρούσεις και κατάληψη εδαφών και μετά όταν δόθηκε λύση – μετά από 10, 20, 50 ή 100 χρόνια - επέστρεψαν όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια και τις περιουσίες τους).
Θα πω όμως δυο λόγια παραπάνω (επιπλέον) για τους εποίκους γιατί σε πάμπολλα ζητήματα (όπως και σ’ αυτό) κάποιοι προσπαθούν ”να κάνουν το άσπρο μαύρο” ή όπως λαλούμεν τζιαι στην κυπριακή, “να μας παντρέψουν μ’ άδρωπον (άντρα)”, αν και πλέον μπορεί να γίνει και τούτο σήμερα!

Για τους εποίκους:
Ο Τάσσος Παπαδόπουλος στο Μπούρκγνεστοκ, έδωσε στον Κόφι Ανάν έγγραφο (30 Μαρτίου 2004) όπου στην παράγραφο 9 έγραφε επί λέξει:
«Ο κατάλογος των Τούρκων και Ελλήνων που θα απαιτήσουν κυπριακή υπηκοότητα δεν θα πρέπει να αριθμεί περισσότερο από 30.000, εκπληρώνοντας τα κριτήρια του σχεδίου (Ανάν).»

Σημειώνεται ότι το σχέδιο Ανάν προνοούσε ότι η κάθε πλευρά θα έδινε ένα κατάλογο 45.000 προσώπων οι οποίοι θα είχαν δικαίωμα να πάρουν την κυπριακή υπηκοότητα εάν πληρούσαν κάποια απλά κριτήρια.
Ποια ήταν αυτά τα κριτήρια;
1. Να είχαν μόνιμη διαμονή τουλάχιστον επτά χρόνια στην Κύπρο.
2. Να είναι 18 ετών και άνω με μόνιμη διαμονή στην Κύπρο επτά χρόνια, μαζί με τα ανήλικα παιδιά και την οικογένεια τους που διαμένουν στην Κύπρο.
Εύκολα μπορεί κάποιος (αν έχει τα στοιχεία) να υπολογίσει για πόσες χιλιάδες εποίκους μιλούμε και πόσους αποδέχθηκε (με δική του εισήγηση) ο Τ. Παπαδόπουλος.

Πέραν τούτων, στην ίδια επιστολή ο Τ. Παπαδόπουλος έλεγε και τα εξής:
«Επιπροσθέτως οι έποικοι που έχουν παντρευτεί τουρκοκύπριες και οι απόγονοι τους – υπολογιζόμενοι σε 15.000 – ενδεχομένως να γίνουν πολίτες ανεβάζοντας τον αριθμό ΑΝΩ των 45.000».
Με άλλα λόγια, λοιπόν, ο Τάσσος δεσμεύτηκε γραπτώς ότι αποδέχεται την παρουσία 45.000 εποίκων στην Κύπρο μετά τη λύση.
Εκτός από αυτό τον αριθμό, εισηγήθηκε (ως βελτίωση του σχεδίου) το ταυτόχρονο δικαίωμα σε 5% Έλληνες και Τούρκους να έχουν μόνιμη εγκατάσταση στην Κύπρο.

Αυτά για αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας αναφορικά με το ζήτημα των εποίκων.

Τέλος (για να δεις και πόσο πικκαρισμένα συμπεριφέρεσαι) να σου πω πως δεν έχουμε «καθεστώς Χριστόφια» (μα άκουτε επιτέλους τι λαλείτε;), αλλά εκλεγμένο με δημοκρατικότατες διαδικασίες Πρόεδρο και Κυβέρνηση Χριστόφια! Και οι ευθύνες που ο Πρόεδρος επιρρίπτει στη δική μας πλευρά αφορούν τη διαχείριση του ΟΧΙ και την παντελή μας αδράνεια για 4 χρόνια!

Anef_Oriwn
Παρασκευή 5/12/2008 –4:33 μ.μ.