Sunday, November 23, 2008

Τα γεράκια του Ψυχρού Πολέμου φωλιάζουν γύρω απ’ τον Ομπάμα

του Robert Scheer από το Truthdig


Nα λοιπόν που ο Πούτιν είχε δίκιο: ήταν η Γεωργία που ξεκίνησε τον πόλεμο με τη Ρωσία, και άλλη μια φορά ήταν ο πρόεδρος Μπους που είπε ψέματα. Όπως έγραφε το ρεπορτάζ των Τάιμς της Νέας Υόρκης την περασμένη εβδομάδα, νέα στοιχεία σχετικά με το ξεκίνημα του καλοκαιρινού πολέμου, προερχόμενα από ανεξάρτητους στρατιωτικούς αναλυτές, θέτουν υπό αμφισβήτηση το μόνιμο ισχυρισμό της Γεωργίας, ότι έδρασε εν αμύνη απέναντι στην αποσχιστική και ρωσική επιθετικότητα.

Ο Λευκός Οίκος του Μπους ήξερε - αλλά απέκρυψε από τον αμερικανικό λαό - γεγονότα, σχετιζόμενα με προκλήσεις των (αμερικανο-εκπαιδευμένων) ενόπλων δυνάμεων που σκότωσαν αμάχους στην πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας, πριν τα ρωσικά στρατεύματα περάσουν τα σύνορα. Η προβοκάτσια έχει επίσης τεκμηριωθεί σε έρευνα του BBC, καθώς και από την ολοένα αυξανόμενη συμφωνία άλλων αξιόπιστων πηγών.

Δεν είναι έκπληξη, αλλά μας υπενθυμίζει πόσο πρόθυμοι είναι κάποιοι για ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο και πόσο αδιαφορούν για την αλήθεια των πραγμάτων. Τα “γεράκια καριέρας” κατέχουν θέσεις επιρροής και στα δύο κόμματα, όπως αποδείχθηκε από την ανακλαστική τοποθέτηση και των δύο προεδρικών υποψηφίων, ότι η Ρωσία είχε εξαπολύσει μια παντελώς απρόκλητη επίθεση.

Ο Μακέην, του οποίου ο επικεφαλής σύμβουλος επί εξωτερικής πολιτικής ήταν ένας έμμισθος λομπίστας της Γεωργίας, φάνηκε προθυμότερος να αντιμετωπίσει τους ρώσους, ενώ ο Ομπάμα ήταν λίγο πιο επιφυλακτικός. Μέχρι όμως την τηλεοπτική διαφήμισή του της 29ης Οκτωβρίου, όταν ο Ομπάμα υποσχέθηκε να χαλιναγωγήσει τη ρωσική επιθετικότητα - κάτι που δύσκολα σχετίζεται με την αλλαγή που χρειαζόμαστε από τη μονόπλευρη εριστικότητα της εξωτερικής πολιτικής του Μπους.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η αυξανόμενη αποξένωση από τη χώρα εκείνη, που η συνεργασία της είναι απολύτως αναγκαία στην προσπάθεια να ελεγχθεί η διασπορά των πυρηνικών, δεδομένου ότι η Ρωσία κατέχει χονδρικά το μισό πυρηνικό οπλοστάσιο του πλανήτη και “προθυμία” σημαίνει κατασκευή περισσότερων πυρηνικών όπλων. Αντί να ορθώσουμε μαζί ένα κοινό μέτωπο ενάντια στην παραγωγή των όπλων, ακόμα και πριν τον καβγά της Γεωργίας η κυβέρνηση επέμενε να στήσει πυραύλους δίπλα στα ρωσικά σύνορα, σπάζοντας έτσι τη συμφωνία με τον Πούτιν, τον οποίο προηγουμένως ο πρόεδρος Μπους είχε εναγκαλισθεί.

Η βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία είναι σημαντικός παράγοντας για την αλλαγή προς τον ειρηνικότερο κόσμο που επαγγέλθηκε ο Ομπάμα, αλλά είναι ακραία ανησυχητικό πως κάποιοι εκ των στενότερων συμβούλων του είναι αδιόρθωτα γεράκια με ιστορικό πρόκλησης άχρηστων εντάσεων κατά τον Ψυχρό Πόλεμο. Ο άνθρωπος - κλειδί είναι ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι που είχε ενορχηστρώσει την εμπλοκή των ΗΠΑ στο πλευρό των ισλαμιστών φανατικών στο Αφγανιστάν, όντας ο σύμβουλος επί εθνικής ασφαλείας του προέδρου Τζίμι Κάρτερ

Φυσικά, η επίσημη γραμμή εκείνη την εποχή ήταν ότι οι Σοβιετικοί εισέβαλαν στο Αφγανιστάν για να υποστηρίξουν το σύμμαχό τους (που τύχαινε να είναι η κυβέρνηση της Καμπούλ), εναντίον των μουτζαχεντίν επαναστατών που αργότερα ο πρόεδρος Ρέηγκαν θα αγκάλιαζε ως πολεμιστές της ελευθερίας. Η δική μας CIA συνένωσε αυτούς τους πολεμιστές της ελευθερίας με τους τύπους του Οσάμα Μπιν Λάντεν και του Σέιχ Μοχάμεντ, δηλ. τους αρχιτέκτονες των επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη.

Πέρασαν δεκαετίες για να αποκαλυφθεί η αλήθεια, ότι οι Σοβιετικοί εισέβαλαν μόνο αφού προκλήθηκαν επισταμένως από τα γεράκια των ΗΠΑ. Ένα από αυτά τα γεράκια ήταν ο Ρόμπερτ Γκέητς - τότε δούλευε για το Μπρεζίνσκι στην κυβέρνηση Κάρτερ και σήμερα είναι Υπουργός Αμύνης. Ακούγεται πως ο νεοεκλεγμένος Ομπάμα σκέφτεται να τον κρατήσει σε αυτή τη θέση.

Ένα δελτίο τύπου του 1996 διαφήμιζε τα απομνημονεύματα του Γκέητς, υποσχόμενο την αποκάλυψη της συγκεκαλυμμένης υποστήριξης του Κάρτερ στους αφγανούς μουτζαχεντίν, έξι μήνες πριν τη σοβιετική εισβολή. Η αποκάλυψη ώθησε ένα δημοσιογράφο του γαλλικού Nouvel Observateur να ρωτήσει το Μπρεζίνσκι σε μία συνέντευξη του ‘98, εάν έχει μετανιώσει που έδωσε όπλα και τεχνογνωσία σε μελλοντικούς τρομοκράτες. Κι ο Μπρεζίνσκι απάντησε: Για τι πράγμα να μετανιώσω; Αυτή η μυστική επιχείρηση ήταν εξαιρετική ιδέα. Οδήγησε τους ρώσους στην παγίδα του Αφγανιστάν. Θέλετε να το μετανιώσω; (…) Τι είναι σημαντικότερο για την παγκόσμια ιστορία; Κάποιοι ξεσαλωμένοι μουσουλμάνοι ή η απελευθέρωση της Κεντρικής Ευρώπης και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου;

Αυτό ειπώθηκε τρία χρόνια πριν τούτοι οι ξεσαλωμένοι μουσουλμάνοι μας επιτεθούν στις 11 Σεπτέμβρη, αλλά ο Μπρεζίνσκι δεν έχασε το μεράκι του να κλιμακώνει πολέμους. Ενόσω συμβούλευε τον Ομπάμα, έδινε συνεντεύξεις όπου χαρακτήριζε τη ρωσική “εισβολή” ως περιστατικό μιας νέας παγκόσμιας σύρραξης, λέγοντας στο δημοσιαγράφο Νάθαν Γκάρντελς ότι η πράξη του Πούτιν είναι ανησυχητικά παρόμοια με τις πράξεις του Στάλιν και του Χίτλερ στα τέλη της δεκαετίας του ‘30.

Το ξέρω, ο Ομπάμα δεν έχει αναλάβει ακόμα καθήκοντα. Τον ψήφισα με ενθουσιασμό, εν μέρει γιατί μοιάζει να υπερβαίνει τις ψυχροπολεμικές μονομανίες. Αλλά σαν πελάτης, πρέπει να φυλάγομαι από αυτά τα αμετανόητα γεράκια των Δημοκρατικών που αιωρούνται από πάνω μας.

Το κείμενο στα αγγλικά

Πηγή: Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση του ΣΥΝ


2 comments:

Anonymous said...

Όταν το μεταφράζαμε, ήμασταν σίγουροι ότι αυτό το κείμενο θα το αναδημοσιεύσεις στο μπλογκ σου.

Κόκκινη Πιπεριά said...

Να' στε καλά σύντροφοι που μας τροφοδοτείτε με καλά κείμενα...

Μάκης