Thursday, November 20, 2008

Κινητικότητα στη Γαλλική Αριστερά

Με πλατιά χαμόγελα βγήκαν από τη συνάντησή τους την Τρίτη η εθνική γραμματέας του ΚΚΓ Μαρί Ζωρζ Μπιφέ και ο γερουσιαστής Ζαν Λικ Μελανσόν, που εγκατέλειψε το Σοσιαλιστικό κόμμα για να ιδρύσει το κόμμα αριστερά. Οι δύο του ανακοίνωσαν ότι θα δημιουργήσουν ένα "κοινό μέτωπο" στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009. "Είναι το πρώτο χαρούμενο νέο της εβδομάδας και ίσως και των 15 ημερών για τους ανθρώπους της αριστεράς, που, από το περασμένο σαββατοκύριακο είχαν πεσμένο το ηθικό τους" δήλωσε ο Ζ.Λ. Μελανσόν κατά τη συνέντευξη Τύπου στη Βουλή στο πλευρό της Μ. Ζ. Μπιφέ.
Το νέο κόμμα των Μελανσόν και Ντολέζ (βουλευτή του Σ.Κ.) ξεκίνησε συζητήσεις με το ΚΚΓ ενόψει της δημιουργίας κοινών ψηφοδελτίων στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου προκειμένου να υπάρξει "κοινό μέτωπο κατά της Ευρώπης της Συνθήκης της Λισσαβώνας", τόνισε ο Μελανσόν. "Θέλουμε να δημιουργήσουμε ελπίδα για εκείνους που βλέπουν ότι η αριστερά περνάει κρίση και θέλουν να ξεφύγουν από την κρίση αυτή" προσέθεσε από την πλευρά της η Μπιφέ. "Αρχίζουμε δουλειά και ίσως κι άλλοι θελήσουν να μας συνοδέψουν σε αυτή την όμορφη περιπέτεια".
Την περασμένη εβδομάδα, αμέσως μετά την ανακοίνωση αποχώρησης από το Σ.Κ. των Μελανσόν και Ντολέζ, ο πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς, Φρανσίς Βυρτζ, είχε παρατηρήσει μια "σύγκλιση ανάλυσης και δράσης στην προοπτική των ευρωεκλογών του Ιουνίου του 2009". Ο Βυρτζ θύμισε ότι Εθνικό Συμβούλιο του ΚΚΓ είχε υιοθετήσει με μεγάλη πλειοψηφία στις 24 Οκτωβρίου απόφαση "για τις ευρωεκλογές στο πλαίσιο της ιστορικής κρίσης του καπιταλισμού" και πήρε "πρωτοβουλία να κάνει έκκληση προς τις πολιτικές και κοινωνικές ομάδες, τους άνδρες και τις γυναίκες που αντιπροσωπεύουν προοδευτικά πολιτικά ρεύματα, όπως το συνδικαλιστικό, κοινωνικό κίνημα" που έχουν κοινούς "δομικούς άξονες που έρχονται σε ρήξη με τις διατάξεις των συνθηκών ενάντια στις οποίες αγωνιστήκαμε το 2005 και των οποίων η επικαιρότητα επιβεβαιώνει το καταστροφικό τους εύρος".
Ο Βυρτζ χαρακτήρισε την κοινή δήλωση των Μελανσόν - Ντολέζ "πολιτικό γεγονός μεγάλης σημασίας, που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα σε μια στιγμή που το χρειαζόμαστε αυτό πάρα πολύ" και υπογράμμισε τη βούληση του ΚΚΓ να συμβάλλει στη δημιουργία "ευρωπαϊκού προοδευτικού μετώπου".
Ο Μελανσόν την Τρίτη τόνισε ότι θα έχει επίσης συζητήσεις με το Νέο Αντικαπιταλιστικό κόμμα του Ολιβιέ Μπεζανσενό, το Ρεπουμπλικανικό Κίνημα του Ζαν Πιέρ Σεβενεμάν και κινήματα εναλλακτικής παγκοσμιοποίησης.

Πηγή: Εφημερίδα Η ΑΥΓΗ

Σχόλιο "Πιπεριάς": Η ταλαιπωρημένη Γαλλική Αριστερά (και ιδιαίτερα το ΚΚΓ) φαίνεται ότι επιλέγουν τον... γερμανικό δρόμο. Βλέπετε το πείραμα του Λαφοντέν με τον Μπίσκι, γέννησε το πετυχημένο "Αριστερό Κόμμα" αποτελεί ελπίδα για τα αριστερά κόμματα της Ευρώπης. Βέβαια στην Γαλλία υπάρχει και το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα που δημιουργεί η ιστορική Τροτσκιστική Κομμουνιστική Λίγκα του Μπεζανσενό. Πάντως υπάρχει κινητικότητα και αυτό είναι θετικό...


No comments: