Sunday, October 12, 2008

Νέα προϊόντα απ' τον Σπόρο

Η προσπάθεια για ένα εναλλακτικό & αλληλέγγυο εμπόριο συνεχίζεται από τον "Σπόρο". Στο Σπόρο γίενται ένα πείραμα σε ένα διαφορετικό, εναλλακτικό, μοντέλο εμπορίου, που στη θέση του κέρδους θα βάζει ένα πλήθος στόχων: την αυτονομία και την αξιοπρεπή διαβίωση του παραγωγού, τη βιωσιμότητα της δομής διακίνησης, τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, την ποιότητα και την προσιτή τιμή για το χρήστη. οι συντρόφισες 7 οι σ΄πυντροφοι του "Σπόρου" αγωνίζονται αυτές οι επιμέρους επιδιώξεις να ρυθμίζονται από σχέσεις εμπιστοσύνης και αμοιβαιότητας, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, και όχι από το «αόρατο» χέρι της αγοράς. Η "Πιπεριά" το ελάχιστο που μπορεί να κάνει είναι να φιλοξενεί κάθε νέα προσάθεια του Σπόρου", έτσι ύστερα από μια μικρή καθυστέρηση είναι έτοιμα τα νέα κείμενα για τα περισσότερα προϊόντα που διακινεί ο Σπόρος και τα οποία υπάρχουν και σε έντυπη μορφή στο Σπόροχώρο.

Η ζάχαρη Campesino, Τα απορρυπαντικά Lympha, Ο Γυναικείος αγροτουριστικός συνεταιρισμός Πτελεού, Το τσάι, Το κακάο και η σοκολάτα, Το μικρό και το μεγάλο κείμενο για τον ζαπατιστικό καφέ και τους συνεταιρισμούς.

Γυναικείος αγροτουριστικός συνεταιρισμός Πτελεού

Ο συνεταιρισμός γυναικών του Πτελεού, ή αλλιώς «Φτελιά», βρίσκεται στον νομό Μαγνησίας και ιδρύθηκε το 2000 από 17 γυναίκες, στην πλειονότητά τους άνεργες.

Οι παραγωγοί

Αρχικός στόχος των γυναικών ήταν να δημιουργήσουν μια σταθερή πηγή εισοδήματος και, κατ’ επέκταση, να αποκτήσουν οικονομική ανεξαρτησία. Επί περίπου ενάμιση χρόνο, η εργασία που προσέφεραν τα μέλη της Φτελιάς στον συνεταιρισμό ήταν απλήρωτη, καθώς όλα τα έσοδα από την πώληση των προϊόντων επενδύονταν στην αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού. Σήμερα, οκτώ χρόνια μετά, οι θέσεις εργασίας έχουν αυξηθεί σε 24.

Σύμφωνα με το καταστατικό του συνεταιρισμού, ένας επιπλέον στόχος είναι να βοηθά τα μέλη του να εξελίσσονται. Αυτό σημαίνει ότι, πέρα από την αξιοποίηση των ιδιαίτερων γνώσεών τους, θα πρέπει να μαθαίνουν νέες δεξιότητες και να είναι σε θέση να διαχειρίζονται όλες τις υποθέσεις που αφορούν τη λειτουργία του συνεταιρισμού. Γι’ αυτόν τον λόγο, έχουν απορρίψει την ιδέα πρόσληψης ενός μάνατζερ, ο οποίος θα διεκπεραίωνε τα ζητήματα που προκύπτουν από την επέκταση του συνεταιρισμού και την αύξηση του οικονομικού κύκλου. Όλες οι αποφάσεις (σχετικά με τις συνθήκες εργασίας, την εγγραφή νέων μελών, το ύψος της αμοιβής, τις νέες δραστηριότητες κ.λπ.) λαμβάνονται από τη γενική συνέλευση. Οι γυναίκες-μέλη του συνεταιρισμού είναι όλες ισότιμες και λαμβάνουν την ίδια αμοιβή, η οποία καθορίζεται από τις ώρες εργασίας της καθεμιάς. Στο τέλος της χρονιάς, αν υπάρχει οικονομικό πλεόνασμα, αποφασίζουν οι ίδιες αν θα το μοιραστούν μεταξύ τους ή αν θα πραγματοποιήσουν νέες επενδύσεις ώστε να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση.

Τα προϊόντα

Ο Σπόρος προμηθεύεται αυτή τη στιγμή από τη Φτελιά κουλούρια διαφόρων ειδών (σμυρνέικα, κανέλας, σοκολάτας, βανίλιας, πορτοκαλιού, σουσαμιού, σαμπλέ, βουτύρου, αμυγδάλου κ.ά.). Επίσης, ο συνεταιρισμός παράγει μαρμελάδες, πίτες με χειροποίητο φύλλο, γλυκά κουταλιού και ταψιού, τραχανά και χυλοπίτες, φιλέτο γαύρου και αρωματικά λαδόξιδα.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους προέρχονται καταρχήν από την αγροτική παραγωγή των ίδιων των μελών, αφού πρόκειται για μια περιοχή πλούσια σε αγροτικά προϊόντα, και κατά δεύτερο λόγο από τον τοπικό γεωργικό συνεταιρισμό. Τα προϊόντα, εκτός από τον Σπόρο, διακινούνται σε 15 περίπου μικρά καταστήματα του Βόλου και της Θεσσαλονίκης.

Επόμενος κοινός στόχος του Σπόρου και της Φτελιάς είναι η παρασκευή κουλουριών με το κακάο, τη ζάχαρη και τη σοκολάτα που προμηθευόμαστε από τους συνεταιρισμούς της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής!

Ο ΣΠΟΡΟΣ βρίσκεται στα Εξάρχεια, Σπ. Τρικούπη 21, τηλ. 210 3801375, email: info@sporos.org

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο πρωί 11:30 - 15:00
Δευτέρα έως Παρασκευή απόγευμα 17:30 – 20:30

1 comment:

Yannis Zabetakis said...

μπράβο στο σπόρο και σε σένα που τον ανέφερες...

θα τον [και σε!] αναφέρω κι εγώ από αυτό εδώ
http://environmentfood.
blogspot.com/2008/10/
radio-times.html

το βήμα