Thursday, September 25, 2008

Είναι πολλά τα λεφτά... τελωνειακέ!

Επειδή κοιτάμε τα άδεια ρεζερβουάρ και χάνουνμε την "ουσία". Ποια είναι η "ουσία"; Οτι το ελληνικό δημόσιο για μια ακόμη φορά καταδυναστεύει τον Ελληνα πολίτη. Οχι ότι είμαι υπερ της χρήσης αυτοκινήτου. Εξάλλου δεν έχω ούτε δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου. Με βέσπα, ηλεκτρικό και Μετρό κυκλοφορώ, αλλά τρελλαίνομαι όταν δημόσιοι υπάληλοι γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το κοινωνικό σύνολο και ταμπουρωμένοι πίσω από την
μονιμότητα ταλαιπωρούν τους πολίτες. Διάβασα λοιπόν στην "Καθημερινή" τι χρήματα εισπράτουν οι τελωνειακοί. Διαβάστε:

"Νεοπροσληφθείς τελωνειακός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (Π.Ε.) λαμβάνει μηνιαίως βασικό μισθό 985 ευρώ, 100 ευρώ κίνητρο απόδοσης, 71 ευρώ οικογενειακό επίδομα και 1.035 ευρώ ΔΕΤΕ.

Τελωνειακός (Π.Ε.) με 17 χρόνια υπηρεσίας λαμβάνει βασικό μισθό 1.345 ευρώ, συν τα 171 ευρώ κινήτρου απόδοσης και το οικογενιακό επίδομα, ενώ τα ΔΕΤΕ ανέρχονται σε 1.768 ευρώ. Τέλος, τελωνειακός (Π.Ε.) με 33 χρόνια υπηρεσίας παίρνει ως βασικό μισθό 1.666 ευρώ, συν 171 ευρώ, ενώ τα ΔΕΤΕ ανέρχονται στο ποσό των 2.071 ευρώ. Συνολικά λαμβάνει το ποσό των 3.908 ευρώ, χωρίς να προσμετρηθούν νυχτερινά επιδόματα ή το επίδομα θέσης.

Σημειώνεται ότι τα ΔΕΤΕ, όπως άλλωστε και τα επιδόματα των εφοριακών και των χημικών, φορολογούνται με ευνοϊκό τρόπο. Δηλαδή το 50% των ΔΕΤΕ φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 15% και εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση, ενώ το υπόλοιπο 50% φορολογείται με τις γενικές διατάξεις, δηλαδή την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Βέβαια ορισμένοι τελωνειακοί υπάλληλοι είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη και κατόρθωσαν το 50% των επιδομάτων να είναι αφορολόγητο και να μη φορολογείται με τον συντελεστή 15%.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα Δικαιωμάτα Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών (ΔΕΤΕ) ανήλθαν το 2007 σε 102,6 εκατ. ευρώ. Δηλαδή κατά μέσο όρο οι τελωνειακοί υπάλληλοι έλαβαν το περασμένο έτος το ποσό των 29.142 ευρώ. Τα ΔΕΤΕ κλιμακώνονται ανάλογα με το μισθολογικό κλιμάκιο. Συγκεκριμένα, νεοπροσληφθείς τελωνειακός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (Π.Ε.) λαμβάνει μηνιαίως βασικό μισθό 985 ευρώ, 100 ευρώ κίνητρο απόδοσης, 71 ευρώ οικογενειακό επίδομα και 1.035 ευρώ ΔΕΤΕ....Φυσικά μην ξεχνάτε ότι όλα αυτά τα χρήματα τα πληρώνουμε εμείς, οι φορολογούμενοι πολίτες...

Την στιγμή που ένας τελωνειακός εισπράτει δυο μισθούς (!!!) ο κύριος Αλογοσκούφης (βλέποντας τα γκάλοπ να ρίχνουν άρδην τη ΝΔ...) φάνηκε να δίνει σήμα για μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική. Εσπευσε, όμως, παράλληλα να προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μεγάλη αισιοδοξία: Προειδοποίησε ότι οι όποιες αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική δεν θα είναι τέτοιες που να οδηγούν σε κοινοτική επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας. Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον με μεγάλες αβεβαιότητες. Ωστόσο, κανείς δεν είναι δογματικός στις επιλογές του, ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης, προσθέτοντας ότι θα γίνουν κάποιες «προσαρμογές», προκειμένου να στηριχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικές ανάγκες.

Λίγα γκάλοπ ακόμα και ο Αλογοσκούφης όχι μόνο θα βρει χρήματα, αλλά θα τα μοιράζει ο ίδιος στις πλατείες. Βρε ουστ... Ανίκανοι!!!




9 comments:

bbchris said...

Παραδέχομαι ότι είμαι προκατειλημένος με την καραδεξιά φυλλάδα που οι περισσότεροι την αποκαλούν «έγκυρη».
Πλην όμως, στείλτε χαιρετίσματα στο φερέφωνο της γαλάζιας διακυβέρνησης, ότι η εποχή της Αγγλικής Αποικιοκρατίας και του «διαίρει και βασίλευε» έχει παρέλθει εδώ και αιώνες!
Πολύ έξυπνη η προπαγάνδα τους να βάζουν κάθε τόσο τις κοινωνικές τάξεις να τσακώνονται μεταξύ τους ώστε να φέυγουν τα φώτα της δημοσιότητας από πάνω τους αλλά δεν πιάνει.
Από το να τα παίρνει ο αλογογκούφης και η παρέα του τα λεφτά και να τα κάνουν ομόλογα [remember?], καλύτερα να τα παίρνουν οι τελωνειακοί. Στο κάτω-κάτω αυτοί τα δουλεύουν. Δεν τα κλέβουν από κανέναν.

Και ο αλογογκούφης και οι συν αυτώ ας μας πουν τι έκαναν για να τονώσουν της ελληνική παραγωγή και τι έκαναν για να μειώσουν το αρνητικό ισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών, ώστε να μην χρειάζεται να πληρώνουμε ως λαός, ΔΕΤΕ.
Εννοώ κάτι άλλο εκτός από offshore...

εξαποδώ said...

@ b.b. chris

..."Από το να τα παίρνει ο αλογογκούφης και η παρέα του τα λεφτά και να τα κάνουν ομόλογα [remember?], καλύτερα να τα παίρνουν οι τελωνειακοί. Στο κάτω-κάτω αυτοί τα δουλεύουν. Δεν τα κλέβουν από κανέναν..."

Αγαπητέ/ή, πρέπει να ζείτε σε άλλη χώρα διότι αλλιώς θα γνωρίζατε ότι η πιο διεφθαρμένη υπηρεσία από ιδρύσεως ελλαδικού κράτους είναι το Τελωνείο. Το περίφημο ΔΕΤΕ είναι ψιχουλάκι μπροστά σε αυτά που τσεπώνουν (σχεδόν όλοι) ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ σε φακελάκια ή φακελάρες. Δεν μιλάμε για κάποια απλή συντεχνία αλλά για μια ρεζέρβα της Κόζα Νόστρα στο Ελληνικό Δημόσιο! Να είστε βέβαιος ότι όταν λέτε "...καλύτερα να τα παίρνουν οι τελωνειακοί...", ότι το κάνουν και με το παραπάνω και με όλη τη σημασία της λέξεως!! Εκπλήσσομαι για το στρώμα που βρήκατε να υποστηρίξετε! (Χωρίς να σημαίνει ότι έχετε γενικώς άδικο όταν λέτε ότι οι κυβερνήσεις από την εποχή του Σημίτη χρησιμοποιούν τη μέθοδο του περίφημου "κοινωνικού αυτοματισμού" για να ξεμπερδεύουν με τις οικονομικές διεκδικήσεις).
Παρεμπιπτόντως και αν κατάλαβα καλά, οι Τελωνειακοί, όπως και οι Εφοριακοί πριν από δέκα μέρες, διαμαρτύρονται γιατί τα επιδόματα αυτά εγγράφονται πια στον προϋπολογισμό, άρα φορολογούνται και όχι επειδή καταργούνται. Αν κατάλαβα καλά...

Anonymous said...

εγώ δεν κατάλαβα τι σημαίνει το ¨τα δουλεύουν¨ τα επιπλέον λεφτά που παίρνουν ; Υπάρχει καμιά μελέτη κόστους - οφέλους που δείχνει οτι οι τελωνειακοί προσφέρουν εργασία η οποία τουλάχιστον να ισοφαρίζει από πλευράς κέρδους για τον εργοδότη τους ( δηλ το κράτος ) αυτά τα λεφτά ;Διότι αν πιστέψω τα χθεσινά δελτία ειδήσεων , αυτά τα λεφτά τα πληρώνουν οι εισαγωγείς , άρα πολύ φυσικά τα μετακυλίουν μετά στις τιμές των προϊόντων , δηλαδή στις τσέπες όλων μας.

Anonymous said...

και το παραμυθάκι , καλύτερα οι τελωνειακοί - εφοριακοι - ΟΤΕτζήδες - ΔΕΗτζήδες - ΟΑτζήδες παρά ο Αλογοσκούφης , κάποτε να τελειώνει . Μπορούν να πάνε και αλλού αυτά τα λεφτά πολύ πιο χρήσιμα και δίκαια

bbchris said...

Κάνετε λάθος και οι δύο. Είδατε το τυρί αλλά δεν είδατε την φάκα.

Δεν επίκειται καμία επιπλέον φορολόγηση των τελωνειακών.
Το ΔΕΤΕ είναι ένας λογαριασμός που μέχρι τώρα τον διαχειρίζονταν οι τελωνειακοί. Με τον νέο νόμο και μπαίνοντας στον προϋπολογισμό θα τον διαχειρίζεται ο αλογογκούφης.

Και μόλις τα βάλει στο χέρι, να είστε σίγουροι ότι θα πάνε για το καλό του συνόλου και όχι στις τσέπες υμετέρων μέσω ομόλογων όπως έγινε με τα αποθεματικά των ταμείων...

Anonymous said...

bb chris από που προέρχονται τα λεφτά του ΔΕΤΕ ;
Και αν μπεί ο λογαριασμός στον προϋπολογισμό σημαίνει οτι δεν θα τα παίρνουν οι τελωνειακοί και θα τα διαχειρίζεται ο Αλογοσκούφης ή οτι απλά θα φορολογούνται με δυσμενέστερους ( για τους τελ ) όρους ;

bbchris said...

Alan Dallon το "δικαιώμα εκτέλεσης τελωνειακών εργασιών" το πληρώνει ο συναλασόμενος με το τελωνείο. Είναι η αμοιβή που παίρνουν οι τελωνειακοί υπάλληλοι για τις υπερωρίες τους,τα νυχτερινά τους,την 24ωρη διαθεσιμότητα που οφείλουν να επιδεικνύουν προς την Υπηρεσία τους.
Ο νόμος ψηφίστηκε το 1917 για ν' απαλαχθεί απ' όλα αυτά το κράτος. Το αν οι συναλλασόμενοι το μετακυλίουν στην τελική τιμή του προϊόντος, εσύ το θεωρείς λογικό. Εγώ θα σου απαντήσω ότι θα μπορούσαν να το αφαιρούν από το κέρδος τους. Αυτό ως προς το πρώτο σκέλος.

Ως προς το δευτερο, η δήλωση του αλογογκούφη «Η ενσωμάτωση των ειδικών λογαριασμών δεν σημαίνει περικοπή κανενός είδους δικαιώματος ή αμοιβής. Δεν είναι δυνατόν ένας καλοπληρωμένος κλάδος να επιχειρεί να κρατήσει όμηρο την ελληνική κοινωνία, [b]μόνο και μόνο επειδή οι εκπρόσωποι θέλουν να διαχειρίζονται μόνοι τους τον λογαριασμό[/b]. Εχουμε πάρει την απόφαση. Ψηφίσαμε τον νόμο. Κανένας κίνδυνος να μην καταβάλλονται τα επιδόματα».
Προκύπτει από κάπου επιπλέον φορολόγηση; Γιατί εγώ δεν την βλέπω. Αυτό που βλέπω είναι ό,τι θέλει να βάλει χέρι στα λεφτά χωρίς κανέναν έλεγχο.
Το τι τα θα τα κάνει το ζήσαμε από τα ομόλογα των συνταξιοδοτικών ταμείων.
A! Και όταν θα μπει τελικά ο ΔΕΤΕ στον προϋπολογισμό, θα καταργηθεί από την Ε.Ε. γιατί τότε θα τον θεωρήσει ως επιπλέον φόρο.
Μην βιαστείς να πανηγυρίσεις που θα καταργηθεί.
Γιατί κάποιος θα πρέπει να πληρώσει τα επιδόματα. Αν αναρωτηθείς ποιος, κοίτα στον καθρέπτη σου.
Γιατί αν ελπίζεις ότι η μείωση των φόρων των εισαγωγέων θα μετακυλήσει στον καταναλωτή, πλανάσε πλάνην οικτράν....

Anonymous said...

Πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Διαφωτιστικότατη. Η αφεντιά μου έχει ξεκάθαρη άποψη (αν και δογματική). Ταυτίζεται με του Alan Dallon. Μεταξύ συντεχνιών όπου βασιλεύει η διαφθορά (Τελωνεία, Εφορία, Πολεοδομία, Χειρουργοί Δημ. Νοσοκομείων κτλ) και του Mr Μπίλντεμπεργκ-Λόντον Σκούλ οφ Εκονόμικς (αλήθεια, χρειάζονται τόσες "περγαμηνές" για να "στύψεις" τους φουκαράδες;) δεν διαλέγω κανέναν. Πρόκειται για παράσιτα που απομυζούν. Πίσσα και πούπουλα σε όλους!

Παρεμπιπτόντως: Αποδίδω τα εύσημα στο Μάκη για τις πρόσφατες αναρτήσεις περί "Αυγής", Αλαβάνου και , κυρίως, την αναδημοσίευση του άρθρου της ΚΟΕ, για το οποίο δεν θα μαθαίναμε ποτέ.

Anonymous said...

"Είναι η αμοιβή που παίρνουν οι τελωνειακοί υπάλληλοι για τις υπερωρίες τους,τα νυχτερινά τους,την 24ωρη διαθεσιμότητα που οφείλουν να επιδεικνύουν προς την Υπηρεσία τους."

δηλαδή οι αστυνομικοί , οι καραβανάδες κλπ τάξεις που έχουν υπερωρίες , νυχτερινά , και 24ωρη διαθεσιμότητα παίρνουν επιδόματα μεγαλύτερα του μισθού τους ημι - αφορολόγητα;

Οι τελωνειακοί δεν πληρώνονται τις υπερωρίες και τα νυχτερινά ;μόνο το ΔΕΤΕ παίρνουν ;
------------------------------------
¨Το αν οι συναλλασόμενοι το μετακυλίουν στην τελική τιμή του προϊόντος, εσύ το θεωρείς λογικό. Εγώ θα σου απαντήσω ότι θα μπορούσαν να το αφαιρούν από το κέρδος τους.¨

θα συζητήσουμε σοβαρά ή θα πουλήσουμε τρέλα ;
-----------------------------------
¨Γιατί αν ελπίζεις ότι η μείωση των φόρων των εισαγωγέων θα μετακυλήσει στον καταναλωτή, πλανάσε πλάνην οικτράν....¨

Σε κάποια προιόντα σίγουρα θα γίνει. πχ ηλεκτρονικά .σε όσα δεν γίνει προφανώς υπάρχει ολιγοπώλιο οπότε , οι έμποροι με φόρους ή χωρίς , οτι γουστάρουν θα χρεώσουν
-----------------------------------
"Προκύπτει από κάπου επιπλέον φορολόγηση; Γιατί εγώ δεν την βλέπω. ¨

Δεν είμαι σίγουρος για αυτό , αλλά υποθέτω οτι το ειδικό φορολογικό καθεστώς του ΔΕΤΕ οφείλεται ( και ) στο οτι δεν μπαίνουν αυτά τα λεφτά στον προϋπολογισμό.
-----------------------------------
δεν καταλαβαίνω τη σύνδεση του ΔΕΤΕ με τις ασφ .εισφορές.
ΚΑι Πώς είναι δυνατόν μια συντεχνία ΔΗΜΟΣΙΩΝ υπαλλήλων (και μάλιστα μονοπώλιο ) να πληρώνεται απ'ευθείας από τυος συναλασσόμενους με το κράτος , εκμεταλλευόμενη περιοριστικές διατάξεις.Με την ίδια λογική , τα πρόστιμα της τροχάιας να πάνε απ'ευθείας στους τροχονόμους , τα παράβολα απ΄ευθείας στους δικαστικούς υπαλλήλους κλπ κλπ.