Friday, August 29, 2008

Η Ανόρθωση της Ελλάδας

Μερικοί ανεγκέφαλοι (τι άλλο;) οπαδοί του Ολυμπιακού αποκαλούσαν «τουρκόσπορους» τους οπαδούς της Ανόρθωσης, το βράδυ της Τετάρτης στο «Καραϊσκάκη». Που να ήξερα οι κακόμοιροι μέσα στο τυφλό οπαδικό τους πάθος ότι απέναντι τους είχαν οπαδούς μιας από τις πιο... ελληνικές ομάδες του κόσμου. Και επειδή δεν ξέρουν ας διαβάσουν τις παρακάτω γραμμές μπας και μάθουν τίποτα. Στις 30 Ιανουαρίου του 1911 ιδρύθηκε στην κατεχόμενη σήμερα Αμμόχωστο το "Αναγνωστήριον Ανόρθωσις" από υπερεκατόν βιοπαλαιστάς. Στις 13 Ιανουαρίου 1929 μετονομάζεται σε "Μουσικοφιλολογικόν και Φιλαθλητικόν Σύλλογον η "Ανόρθωσις". Κατά την διάρκεια των Οκτωβριανών, το 1931, οι σφαίρες των βρετανικών κατοχικών δυνάμεων σφηνώθηκαν στην πρόσοψη του οικήματος του σωματείου, το οποίο κλείσθηκε από τις βρετανικές αρχές στις 11 Φεβρουαρίου 1932 για εννέα μέρες.

Ακόμη στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ ’55-’59, στις 8 Ιουλίου 1958, οι βρεττανοί, υπό το πρόσχημα της φύλαξης εκρηκτικών στο σωματείο, ανατίναξαν το οίκημα της "Ανορθώσεως" λόγω της συμμετοχής μελών του συλλόγου στον αγώνα, αλλά και της γενικότερης δράσης και προσφοράς του συλλόγου στον Αγώνα. «Πλανάται όμως ο κατακτητής. Το πνεύμα της Ανορθώσεως δεν πτοάται, δεν καταστρέφεται και η ωραία μας Ανόρθωσις σαν το φοίνικα που είναι το έμβλημα μας θα ξαναγεννηθή και πάλι σύντομα για να συνεχίση την ιστορική και μεγάλη πορεία της», έγραφαν τα πρακτικά του συλλόγου τότε...

Ανάμεσα στα μέλη του συλλόγου που κέρδισαν μια θέση στο πάνθεο των ηρώων του Κυπριακού έπους είναι οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ Αντώνης Παπαδόπουλος, ο Κυριάκος Μάτσης, ο Παναγιώτης Τουμάζος και ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο σταυραετός του Μαχαιρά, ο υπαρχηγός του Διγενή που δεν παραδόθηκε στους Αγγλους και αυτοί τον έκαψαν ζωντανό. Ο δημοσιογράφος Ανδρέας Καουρής, στο βιβλίο του "Γρηγόρης Αυξεντίου" στην σελίδα 135 αναφέρεται στον Γρηγόρη και τον ερωτά του για το ποδόσφαιρο ως εξής: "Το ποδόσφαιρο ήταν ένας από τους μεγάλους έρωτες του Γρηγόρη. Από το δημοτικό τον βλέπαμε στα διαλείμματα να οργανώνει την ομάδα και να παίζει με τους συμμαθητές του ποδόσφαιρο , έστω και για μερικά λεπτά ακόμα με μια ρούχινη μπάλα. Στο γυμνάσιο το μεράκι του για το ποδόσφαιρο γίνεται ακόμη μεγαλύτερο. Οργανώνει ο ίδιος ποδοσφαιρικές συναντήσεις και όταν γνωρίζει, και γίνονται πρώτοι φίλοι με τον Αντώνη Παπαδόπουλο – ποδοσφαιρικό και αθλητικό ταλέντο της εποχής – το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο ένας έρωτας. Του γίνεται πάθος.

Η αδυναμία του για τον Αντώνη και το ποδόσφαιρο τον κάνουν να τρέξει ξοπίσω την Ανόρθωση Αμμοχώστου, για να παρακολουθήσει τον φίλο και την ομάδα του. Μέχρι και αποβολή δέχτηκε στο σχολείο γιατί συνόδευσε την Ανόρθωση στην Λευκωσία, και μετά την νίκη μαζί με την υπόλοιπη ομάδα πήγαν σε κέντρο να διασκεδάσουν και όχι μόνο αυτό. Οι άλλοι φίλοι του τον θυμούνται – όχι λίγες φορές – να πετάγεται από τα κιγκλιδώματα και εισέρχεται ασυγκράτητος στο γήπεδο, προκειμένου να προστατεύσει τον Αντώνη που κινδύνευε.

Κάποτε όταν καθυστερημένα, λόγω άλλης απασχόλησης, έτρεχε μόνος, με το λεωφορείο του από την Λύση στη Λευκωσία, για να παρακολουθήσει αγώνα της Ανόρθωσης, περνώντας από το χωριό Βατυλή προσπάθησαν άλλοι οπαδοί της Ανόρθωσης να τον σταματήσουν, για να τους πάρει μαζί του. Χωρίς να ελαττώσει καθόλου την ταχύτητα του έβγαλε το κεφάλι του από το παράθυρο του αυτοκινήτου του και τους φώναξε "τόπον έχω, χρόνο δεν έχω" και έφυγε τρέχοντας για το γήπεδο». Τους οπαδούς της ομάδας του Αυξεντίου κάποιοι αποκαλούσαν... «τουρκόσπορους». Αυτοί είναι οι νεοέλληνες... οπαδοί!

8 comments:

Δημήτρης said...

Υποστήριζα ως απλός φίλος του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα τον Ολυμπιακό τόσα χρόνια για δύο βασικούς λόγους, ο πρώτος για την μπάλα που έχει παίξει και το ωραίο θέαμα που έχει επιδείξει και δεύτερον για τη λαϊκότητα αυτής της ομάδας.
Πλέον έχω θυμώσει μαζί του και έχω ταχθεί απεναντι του γατί συμπεριφέρθηκε ανθελληνικά και απολίτιστα απέναντι στους φίλου της Ανόρθωσης, τους πιο ΕΛΛΗΝΕΣ φίλους αμάδας που έχω δει, μπράβο στα αδέλφια μας από την Κύπρο που έδειξαν τέτοια χαρακτήρα, με τους κάφρους του Ολυμπιακού δεν ασχολούμε

Anonymous said...

Αδελφια Ελλαδιτες τα λογια σας ειναι ακομα μια αποδειξη οτι οι καφροι-γαυροι δεν εκπροσωπουσαν τον Ελλαδικο λαο. Η συμπεριφορα τους ηταν αχαρακτηριστη και ανθελληνικη.
Οι οπαδοι της ανορθωσης με τις χιλιαδες Ελληνικες σημαιες εδειξαν απλως το αυτονοητο, οτι και εμεις ειμαστε Ελληνες και πως η Ελληνικη σημαια ανηκει σε ολους τους Ελληνες.
Προς πληροφοριαν των γαυρων οι οπαδοι της ανορθωσης παντα εχουν την Ελληνικη διπλα τους οπως και οι περισσοτερες ομαδες στην Κυπρο και δεν τις πηραν μονο στον συγκεκριμενο αγωνα.

Ελλας Ελλας σκεπασε και εμας...

Anonymous said...

η Ανορθωση ειναι ομαδα της δεξιας (οπως το ΑΠΟΕΛ, Απολλωνας Λεμεσου και αλλες) και ειναι τοσο ...πατριωτες που υποστηριζουν Γριβα, Εοκα-βητα κτλ

"εθνικοφρονες" που καπηλευονται τα εθνικα συμβολα...

επισης πριν τις εκλογες η Ανορθωση και τα αλλα δεξια σωματεια εβγαλαν ανακοινωση στηριξης του Κασουλιδη! Ελεος!

Παντως σε ευχαριστω Ανορθωση που πεταξες εξω τον Κοκκαλιακο (ή Ενστασιακο)

Anonymous said...

Αγαπητε "συντροφε" che(ουδεν σχολιο!)
δεν ξερω αν ειναι δεξια ομαδα η ανωρθωση ή ο απολλωνας κτλ αλλα το ΑΠΟΕΛ(αθλητικος ποδοσφαιρικος ομιλος Ελληνων λευκωσιας) δεν ειναι κομματοποιημενη ομαδα. Εμας την ομαδα μας εκπροσωπουν μονο τα δυο τελευταια γραμματα(ΕΛ=ΕΛΛΗΝΩΝ Λευκωσιας).
Ειμαστε Ελληνες και το καυχωμαστε!
Ναι, υποστηριζουμε τον Γριβα, τον οπλαρχηγο της ΕΟΚΑ που πολεμησε τους εγγλεζους στην Κυπρο, τους τουρκους στην Μικρα Ασια κτλ και την ΕΟΚΑ Β που πολεμησε για ΕΝΩΣΗ με την Μητερα Πατριδα που ηταν και ειναι προαιωνιος στοχος των Ελληνων της Κυπρου.
Καποιοι βλεπεις, προτιμουν να εχουν ως προτυπα ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ηρωες που πολεμησαν για μας οχι εισαγωμενους που δεν ηξεραν καν τι ειναι Ελλαδα και Κυπρος.

Anonymous said...

- Εοκα Βητα???
υποστηριζετε τους πραξικοπηματιες (ανδρεικελα της χουντας) που εφεραν τους Τουρκους στην Κυπρο ε?
Πω πω μιλαμε για μεγαλους ...εθνικοφρονες και ...πατριωτες!!!!!!! (και καθολου προδοτες βεβαιως-βεβαιως)

- το ΑΠΟΕΛ δεν εβγαλε ανακοινωση στηριξης πριν της εκλογες του (Ανανιστη) Κασουλιδη? Καθολου κομματικοποιημενη ομαδα...

- για το Χιτη Γριβα δεν ανοιγω αλλη κουβεντα γιατι θα χρειστει να κανουμε ...850 ποσταρισματα

- και εγω εχω πολλους ηρωες οχι ...εισαγομενους!!! Απο που να αρχισω και που να τελειωσω... Αντε ας αναφερω μονο π.χ. τα παιδια του πολυτεχνειου

- Στην κερκιδα του ΑΠΟΕΛ καποια παιδακια παντως πρεπει να εχουν και αυτα ...εισαγωμενους ηρωες γιατι που και που βλεπω κατι (ναζιστικους) κελτικους σταυρους

- Γιατι συνεχεια θελετε να τονιζετε τοσο εντονα την ελληνικοτητα σας. Μηπως αμφιβαλλετε για αυτη?

Anonymous said...

Συντροφακι μου τρελο ενα-ενα και θα απαντησω σε ολα τα ερωτηματα σου!

1.Για το πραξικοπημα εφταιγε η χουντα, αλλα πιο πολυ απο την χουντα εφταιγε ο Μακαριος(αν ξερεις ποιος ειναι)που με τις φιλοδοξιες του και τις συμφεροντολογικες πραξεις του ξεσηκωσε τους Ελληνες της Κυπρου που δεν αντεχαν αλλο την αδικια. Επιπλεον δεν ξεχασαμε ποτε οτι ο Μακαριος προδωσε το οραμα της ενωσης που το ηθελε το 97% του νησιου.

2.Συμφωνω οτι ηταν απαραδεκτη η στηριξη του Κασουλιδη απο τον ΑΠΟΕΛ.

3.Πραγματι ειναι καλυτερα να μην ανοιξουμε θεμα για τον Στρατηγο Γριβα γιατι δεν εισαι αξιος να τον πιανεις στο στομα σου.

4.Μα σοβαρα, εχεις ηρωες τα παιδια του Πολυτεχνειου?? Τα παιδια αυτα εκαναν τα πραγματα πολυ χειροτερα απ'οτι ηταν και βεβαιως δεν βοηθησαν καθολου στην διαλυση της χουντας, η οποια επηλθε μετα το πραξικοπημα στην Κυπρο.

5.Δεν υπαρχουν πλεον ναζιστικα συμβολα στην κερκιδα μας...κοπιασε να δεις αν θελεις!

6.Δεν "τονιζουμε" την Ελληνικοτητα μας για να αποδειξουμε κατι φιλε μου αλλα επειδη οπως σου ειπα και πιο πανω ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ-ΤΟ ΚΑΥΧΩΜΑΣΤΕ, ο "συντροφος" Χριστοφιας κανει καποιες φιλοτιμες προσπαθειες να μας κανει να το ξεχασουμε αλλα δε θα τα καταφερει. Η ρωμιοσυνη σε τουτον τον τοπο αντεξε πολλα παραπανω και εχει πολυ βαθιες ριζες. Διαπιστευτηρια Ελληνικοτητας δεν ζηταμε απο κανενα και ποσω μαλλον απο ΕΣΑΣ.

απο το che21 να υποθεσω οτι εισαι αεκτζης? Ευγε! εχει καιρο να σηκωσετε σημαια της τουρκιας παντως...

Anorthosis1911 said...
This comment has been removed by the author.
Anorthosis1911 said...

Η ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟ ..ΕΙΝΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ... ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΕΠΙ ΤΩΝ τουρκων ΟΠΟΥ ΒΓΗΚΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ .. Η ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΗΤΑΝ ΟΝΤΩΣ ΛΥΠΗΤΕΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ... ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΚΑΙ ΙΔΙΕΤΕΡΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ <> ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΗΜΑΙΕΣ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ, ΕΝΩΤΙΚΕΣ , ΚΕΛΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΕΑΝΔΡΟΙ ΣΤΑΥΡΟΙ....