Tuesday, July 8, 2008

Στη δημοσιότητα «άγνωστα» ημερολόγια του Τσε Γκεβάρα έδωσε η βολιβιανή κυβέρνηση

Βολιβιανοί αξιωματούχοι έδωσαν στη δημοσιότητα τα ημερολόγια που κρατούσε ο Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης προσπάθειάς του να μεταδώσει το πνεύμα της επανάστασης στη Βολιβία.
Τα ντοκουμέντα αποτελούνται από το ημερολόγιο που κρατούσε ο Τσε Γκεβάρα σε δύο διαγραμμισμένα τετράδια και σε έναν ημεροδείκτη, καθώς και διάφορες μαυρόασπρες φωτογραφίες.Η βολιβιανή κυβέρνηση φυλούσε τα ντοκουμέντα αυτά σ’ έναν φάκελλο μέσα σε μία θυρίδα στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας έως το 1986. Τα ημερολόγια εξαφανίσθηκαν από τη στρατιωτική θυρίδα. Η Βολιβία τα επανέκτησε πρόσφατα, όταν δημοπρατήθηκαν στο Λονδίνο.
«Ορισμένα τμήματα από τα ημερολόγια έχουν δημοσιευθεί, όμως είναι η πρώτη φορά που το κοινό θα μπορέσει να δει τα χειρόγραφα ημερολόγια» δηλώνει ο υφυπουργός Πολιτισμού Πάμπλο Γκρούξ.Τόνισε επίσης πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να εκδώσει αργότερα εντός του έτους τα ημερολόγια, έχοντας τη φωτογραφία του πρωτοτύπου σε κάθε σελίδα.
Ο Γκεβάρα κρατούσε συχνά σημειώσεις του από τα ταξίδια του στη Λατινική Αμερική.
Στα τέλη του 1966 ταξίδεψε στη Βολιβία ελπίζοντας να ξεκινήσει εκεί μια επανάσταση. Ωστόσο απέτυχε να πείσει τους ντόπιους, συνελήφθη στις 8 Οκτωβρίου 1967 από Βολιβιανούς στρατιώτες που υποστηρίζονταν από τη CIA και εκτελέστηκε την επόμενη ημέρα σε ένα σχολείο.

1 comment:

Mystis said...

κάτι παραπάνω ήξερε από έρωτα ο Τσε...


http://uk.youtube.com/watch?v=B2uwrkcyXnw