Sunday, June 22, 2008

"Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται..."

Οι αποκαλύψεις για το "μαύρο" χρήμα της Siemens έχουν δημιουργήσει ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Ο λαός μας λεει ότι "ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται..." και στη προκειμένη περίπτωση ο "λύκος" θυμίζει την ... "πουτάνα που θέλει να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει"! Στο "Δίκτυο" του συναδέλφου Νίκου Λαγκαδινού αναρτήθηκε ένα εξαιρετικό κείμενο με τίτλο "ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΑΤΙ ΚΥΟΦΟΡΕΙΤΑΙ [στο κατακαλόκαιρο]!"το οποίο αναδημοσιεύω. Είναι καλό να είμαστε υποψιασμένοι.

"Ελπίζω ότι δεν κοιμούνται στο ΠΑΣΟΚ. Το σημερινό “Βήμα” είναι άκρως αποκαλυπτικό: Πρωτοσέλιδος τίτλος με τρεις λέξεις: ΩΡΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ! Αν λάβει κανείς υπόψη και το άρθρο του Ψυχάρη, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι κάτι ετοιμάζουν τα μαγειρεία. Δεν μας φτάνουν καθημερινά οι χαλκευμένες ειδήσεις από τις κατά τεκμήριο “δημοκρατικές” εφημερίδες αλλά και από τα τηλεοπτικά κανάλια που ελέγχουν οι μεγαλοκαρχαρίες, κι έρχεται τούτη η Κυριακή για να τσιμπηθούμε λιγάκι μπας και κοιμόμαστε. “Ώρα για αλλαγή”, λέει το “Βήμα”. Εάν αναλύσει κανείς λέξη-λέξη τα σχόλια και το άρθρο του Ψυχάρη θα καταλάβει πολλά πράγματα.

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑ

Προετοιμάζουν εδώ και χρόνια το αναγνωστικό και τηλεοπτικό κοινό τους με τέτοια μαεστρία, που πλέον τα δέχεται όλα. Το σύνδρομο του οδοστρωτήρα στην ημερήσια διάταξη. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι το πολιτικό σύστημα περνάει κρίση. Και χρειάζεται ανάλυση για να οδηγηθεί στα σωστά συμπεράσματα. Παρατηρούμε τους διαφόρους αναλυτές που καμώνονται τους “ουδέτερους” πως όταν ακουστεί μια επικριτική παρατήρηση για το κόμμα που κυβερνάει, αμέσως προσθέτουν μια ανάλογη παρατήρηση για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν ήταν στην εξουσία. Δεν είναι απλώς η μανία να εξισώνουν τα δυο κόμματα [ο περιώνυμος "δικομματισμός"] που κι αυτή έχει την εξήγησή της. Υποκρύπτεται μια βάσει σχεδίου συμπεριφορά, μια επικίνδυνη τακτική. Υποβαθμίζουν τη σημασία των ολισθημάτων του κυβερνώντος κόμματος, δικαιολογούν το κόμμα που είναι στην εξουσία και καταδικάζουν με αυτό τον τρόπο το σύνολο του πολιτικού κόσμου. ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΙ! Η εξίσωση των κομμάτων, ξεχνώντας την ιστορία και την προσφορά του καθενός, εξυπηρετεί μόνο τις “σκοτεινές δυνάμεις” που σήμερα είναι ολοφάνερες. Τι άλλο να υποθέσει κανείς όταν απλοί άνθρωποι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όλοι οι πολιτικοί και συνεπώς και τα πολιτικά κόμματα είναι ίδια, τότε τι άλλο μένει; Είναι ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι, γιατί εκτρέφει τον αμοραλισμό και εξουδετερώνει όλες τις ηθικές αντιστάσεις. Γι’ αυτό μίλησα παραπάνω για το σύνδρομο του οδοστρωτήρα. Όταν τα ισοπεδώσουμε όλα, τι περιμένουμε να προκύψει από μια τέτοια ισοπέδωση; Βέβαια, τη μια σε ισοπεδώνουν και την άλλη σε εξυψώνουν. Λόγου χάρη, παλιότερα τον Νίκο Κωνσταντόπουλο τον είχαν βάλει στο σημάδι και τον βάραγαν κατ’ εξακολούθηση. Δεν τον άφηναν σε χλωρό κλαρί. Τώρα του ζήτησαν άρθρο - να πει τη γνώμη του για το πώς θα βγούμε από την κρίση [Η έξοδος από την κρίση]!

ΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ

Έτσι, λοιπόν, προκύπτει η ανάγκη των “σωτήρων”! Μια πρώτη ανάγνωση του “Βήματος” αυτό υποδηλώνει. Το “σάπιο” πολιτικό σύστημα πρέπει να αντικατασταθεί με κάτι άλλο! Αυτό το κάτι άλλο σημαίνει πως μπορεί να είναι κάποιοι άλλοι πολιτικοί ή κάποιο άλλος κομματικός σχηματισμός. Εξάλλου, αυτή η φιλολογία περί “μπερλουσκονισμού” συνεχώς την πιπιλάνε διάφοροι. Ακόμα και στο σημερινό “Βήμα” ο Πρετεντέρης γράφει άρθρο με τίτλο: Και ύστερα ήλθε ο Μπερλουσκόνι…. . Να κάποια σημεία: Αυτό που καθιστά την υπόθεση Siemens διαφορετική, άρα και υποψήφια να ανατρέψει το κομματικό σκηνικό, συνοψίζεται σε τρία σημεία:

Πρώτον, ουδείς γνωρίζει ακριβώς το βάθος, την έκταση και τα πραγματικά στοιχεία της υπόθεσης. Την ερευνά η Δικαιοσύνη, σωστά! Αλλά ποιος στη σημερινή Ελλάδα εφησυχάζει με αυτή τη διαβεβαίωση; Συνεπώς ποιος μπορεί να προεξοφλήσει τις πολιτικές συνέπειες που θα προκύψουν;

Δεύτερον, η διακίνηση της φημολογίας αλλά και πραγματικών στοιχείων δημιουργούν τη βάσιμη υπόνοια ότι υπάρχει ένα «κέντρο» που ενορχηστρώνει τις αποκαλύψεις. Ποιο είναι αυτό; Ποιοι το αποτελούν; Και τι επιδιώκει;

Τρίτο και σημαντικότερο, το κομματικό σύστημα πλέει ήδη στη θάλασσα της απαξίας και της ανυποληψίας. Το σκάνδαλο της Siemens μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό όχι μόνο για ό,τι περιλαμβάνει αλλά επειδή έρχεται να επιβεβαιώσει όσα πιστεύει ήδη ο μέσος έλληνας πολίτης για τα κόμματα και τους πολιτικούς.

Εμείς, φίλτατε Πρετεντέρη, πού να ξέρουμε ποιο είναι αυτό το “κέντρο”; Εσύ που κινείσαι στα αλώνια και τα σαλόνια κάτι θα έχεις ακούσει. Από σένα περιμένουμε ν’ ακούσουμε νέα για να φωτιστούμε κι εμείς οι ανίδεοι. Ρωτάς: “Και τι επιδιώκει;”. Έλα ντε, τι επιδιώκει αυτό το “κέντρο”; Θα μας φάει και η περιέργεια! Γράφεις ακόμα και κάτι που είναι το σημαντικότερο: “το κομματικό σύστημα πλέει ήδη στη θάλασσα της απαξίας και της ανυποληψίας”. Αν οι πολιτικοί είναι οι κυρίως υπεύθυνοι γι’ αυτή την κατάσταση, κανείς δεν μπορεί σήμερα ν’ αρνηθεί ότι “πολλαπλασιάστηκαν” τα “συμπτώματα” με τη συμμετοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης που την τρίχα την κάνουν τριχιά, που αντί για ειδήσεις, μας μεταδίδουν την ερμηνεία των ειδήσεων, που τις περισσότερες φορές ακούμε το σχολιασμό τον δικό σας από την τηλεόραση και μετά μας λέτε την είδηση, που έχετε μια κακία για το ΠΑΣΟΚ και τον Παπανδρέου σαν να αναφέρεστε στους χειρότερους εχθρούς σας! Αυτά που πιστεύει “ο μέσος έλληνας πολίτης για τα κόμματα και τους πολιτικούς” είναι τις περισσότερες φορές αυτά που εσείς τα ΜΜΕ [και δεν ξέρω ποιοι άλλοι!] θέλετε να πιστέψουν.

Το τι κυοφορείται αυτό το καλοκαίρι δεν μπορώ να το καταλάβω με τα δεδομένα που έχω. Ξέρω ότι πάντοτε υπάρχουν πάνω στο γραφείο κάποια σενάρια. Όποιο πετύχει. Όπως την άλλη φορά με τον Βενιζέλο. Τον στήριξε το συγκρότημα, τον στήριξε το Mega, τελικά δεν τους βγήκαν τα πράγματα όπως ήθελαν. Άλλες οι βουλές του κόσμου".

No comments: