Tuesday, June 3, 2008

«Κάνατε εκλογές βίας...»

FYROM ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ-ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΟΑΣΕ ΓΙΑ «ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΒΙΑΣ» ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ


Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ

Σοβαρότατες παραβιάσεις των διεθνών προτύπων στις εκλογές της ΠΓΔΜ και μάλιστα βάσει οργανωμένου σχεδίου κατήγγειλε η Οργάνωση για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με αποτέλεσμα να μειώνεται δραστικά η αξία της νίκης του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, το κόμμα του οποίου κατάφερε να αποσπάσει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

«Οργανωμένες προσπάθειες να αναστατωθεί βίαια η διαδικασία από νωρίς την ημέρα της ψηφοφορίας έκαναν αδύνατο για τους ψηφοφόρους σε πολλά μέρη να εκφράσουν ελεύθερα τη βούλησή τους», ανέφερε ανακοίνωση της ΟΑΣΕ. Στο κείμενο γίνεται επιπλέον λόγος για τρομοκράτηση ψηφοφόρων και ανεξέλεγκτες ρίψεις ψήφων στις κάλπες στις αλβανικές περιοχές. «Τέτοιες ενέργειες δεν συντελούν στη δημοκρατική διαδικασία και στην ενσωμάτωση της χώρας σε ευρωπαϊκές και διατλαντικές δομές», συμπλήρωσε ο Τούρκος επικεφαλής της αντιπροσωπείας που έστειλε στην ΠΓΔΜ για τις εκλογές η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Και 28 συλλήψεις

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι συνελήφθησαν 28 άτομα στις ταραχές. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο ηγέτης των ανταρτών, το 2004, σε χωριό βόρεια των Σκοπίων Ατζίμ Κρασνίκι, που πέραν της εξέγερσης πριν από 4 χρόνια εμπλέκεται και σε διακίνηση ναρκωτικών και όπλων. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 10 άτομα τραυματίστηκαν στα επεισόδια της Κυριακής. Το κεντροδεξιό κόμμα VMRO-DPMNE, του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, πήρε 48,3%, δηλαδή 63 από τις 120 έδρες της Βουλής. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) ήρθε δεύτερο πολύ πίσω, με 23,4%. Το αλβανικό κόμμα DUI ήρθε τρίτο με 11,1% και το άλλο αλβανικό DPA τέταρτο με 10,2%. Σε 22 εκλογικά τμήματα, που εκπροσωπούν το 1% της χώρας, η διαδικασία ανεστάλη και οι εκλογές θα ξαναγίνουν σε δύο εβδομάδες. Το DUI ανακοίνωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα σε επτά κοινότητες, μεταξύ τους και το Τέτοβο. Το κόμμα εκτίμησε ότι «η "Μακεδονία" απέτυχε στη δοκιμασία να οργανώσει ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές, δοκιμασία-κλειδί για τη σύσταση δημοκρατικού κράτους».

Ο επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών Ρόμπερτ Μπάρι δήλωσε: «Είναι σαφές ότι οι δεσμεύσεις στα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης και της ΟΑΣΕ σε αυτές τις εκλογές δεν τηρήθηκαν». Πρόσθεσε, όμως, ότι η ΟΑΣΕ θα περιμένει να δει αν θα διεξαχθούν ομαλά οι εκλογές στα 22 τμήματα που δεν έγιναν. Θα περιμένει να δει πώς θα αντιδράσουν οι Αρχές στο πρόβλημα και μετά θα εκδώσει τελικό πόρισμα. Η Γερμανία ζήτησε να μην υπάρξουν προβλήματα όπου επαναληφθούν οι εκλογές γιατί «υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του λαού στη δημοκρατική διαδικασία». Ο επίτροπος Διεύρυνσης Ολι Ρεν εξέφρασε ανησυχία, όπως άλλωστε και οι υπουργοί Εξωτερικών Αλβανίας και Κροατίας. Ο πρόεδρος της Αλβανίας καταδίκασε τα αιματηρά επεισόδια.

Ανέτοιμη η χώρα...

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ζήτησε από τις Αρχές της ΠΓΔΜ να πάρουν αποτελεσματικά μέτρα για να εξασφαλίσουν την ομαλή και ασφαλή επανάληψη της διαδικασίας. «Οι πυροβολισμοί μεταξύ Αλβανών στις εκλογές... δίνουν την εντύπωση στο εξωτερικό ότι η κατάσταση στη "Μακεδονία" δεν έχει ωριμάσει όπως θα έπρεπε... για το επόμενο βήμα», δήλωσε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Ντόρις Πακ. «Η "Μακεδονία" έχει τη δύναμη να πάει μπροστά... την ενέργεια για... να μπει σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.», δήλωσε ο Γκρούεφσκι.

(Πηγές: Εφημερίδα Ελευθεροτυπία, Ασοσιέιτεντ, Γαλλικό, ΑΠΕ, BlakanInsight.com)

No comments: