μεταναστες

μεταναστες

Monday, June 2, 2008

Μια μπανανία στη βαλκανική!

Μπορεί οι αμερικανοτραφείς (και οσφυοκάμπτες του Μπους...) εθνικιστές γιάπηδες που βρίσκονται στη κυβέρνηση της FYROM να φοράνε καλοσιδερωμένα κοστούμια και να σφίγγουν γερά μεταξωτές γραβάτες στο λαιμό τους, όμως αυτό δεν τους εμποδίζει προκειμένου να "νικήσουν" στις εκλογές να χρησιμοποιούν βία, νοθεία, τραμπουκισμούς και εκφοβισμούς. Μέθοδοι που θυμίζουν "δημοκρατίες μπανανίες" υπό την σκέπη των ΗΠΑ. Βρισκόμαστε στο 2008 και όμως σε εκλογές που διεξήχθησαν σε χώρα της Ευρώπης υπάρχει τουλάχιστον ένας νεκρός και πολλοί τραυματίες θλιβερά αποτελέσματα από αιματηρά επεισόδια και ανταλλαγές πυρών με την αστυνομία. Οπως έγινε γνωστό , εκφοβισμοί ψηφοφόρων και καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία και υποκίνηση βίας από την κυβέρνηση σκίασαν τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ.

Οι αιματηρές ανταλλαγές πυρών και οι απόπειρες ή συντελεσμένες πράξεις νοθείας καταδικάστηκαν έντονα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εκφράζει βαθιά ανησυχία, τονίζοντας ότι «η βία και ο εκφοβισμός δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία». Μεγάλη ανησυχία εξέφρασαν οι διπλωματικές αντιπροσωπείες πολλών δυτικών χωρών.

Βαθύτατα ενοχλημένο (σοβαρά; τι μας λέτε;) για τις εκδηλώσεις βίας εμφανίζεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, βάσει της ανταπόκρισης του Mega από την Ουάσινγκτον, τονίζοντας ότι είχε προειδοποιηθεί η ηγεσία της ΠΓΔΜ για το ενδεχόμενο βίαιων περιστατικών και είχε ζητηθεί πλήρης συμμόρφωση της χώρας με τα διεθνή πρότυπα.

Η Αμερικανίδα πρέσβης στα Σκόπια εξέφρασε απογοήτευση για τη βίαιη τροπή των εκλογών, τόνισε ότι είναι άσχημο και κακό λάθος για τη χώρα, σημειώνοντας με νόημα ότι αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση.

Στάση αναμονής τηρεί από πλευράς του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, εν όψει και επίσημων ανακοινώσεων από την ΕΕ.

Ο Ν. Γκρούεφσκι δηλώνει πάντως ότι ο συνασπισμός του οποίου ηγείται συγκεντρώνει περισσότερες από 60 έδρες σε σύνολο 120, γεγονός που αν ίσχυε θα του επέτρεπε να έχει πλειοψηφία στη Βουλή. Ακόμα και στην περίπτωση αυτή, ο πρωθυπουργός της χώρας θα επιδίωκε συνεργασία με ένα αλβανικό κόμμα, για τη διατήρηση των εθνοτικών ισορροπιών στη χώρα. Ακολουθεί ο συνασπισμός «Ήλιος- Συνασπισμός για την Ευρώπη», όπου ηγείται το κόμμα της Ραντμίλα Σεκερίνσκα με ποσοστό 23,19%. Ακολουθούν η Ένωση για τη Δημοκρατική Ενσωμάτωση (DUI), υπό τον πρώην διοικητή του UCK Αλί Αχμέτι με ποσοστό 11,23% και το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών (DPA) του Μεντούχ Θάτσι με 10,33%.

Κλίμα τρόμου

Η εκλογική διαδικασία στις αλβανικές περιοχές της βορειοδυτικής ΠΓΔΜ διεξήχθη σε κλίμα τρόμου με το το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών (DPA) του Μεντούχ Θάτσι και την αντιπολιτευόμενη Ένωση για τη Δημοκρατική Ενσωμάτωση (DUI), υπό τον πρώην διοικητή του UCK Αλί Αχμέτι, να αλληλοκατηγορούνται για τα βίαια επεισόδια.

Σε ανταλλαγή πυρών στην κωμόπολη Αρατσίνοβο, που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα βορείως των Σκοπίων, σκοτώθηκε ένας αλβανόφωνος και τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι, ενώ πυροβολισμοί σημειώθηκαν ακόμη και στην πρωτεύουσα, στην αλβανική συνοικία Τσαϊρ των Σκοπίων, όπου τραυματίστηκαν έξι άνθρωποι.

Στο Αρατσίνοβο, πρώην προπύργιο των Αλβανών ανταρτών στην εξέγερση του 2001, σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία. Το DPA, εταίρος στην απερχόμενη κυβέρνηση Γκρούεφσκι, δήλωσε ότι υποστηρικτές του αντίπαλου αλβανικού κόμματος DUI πυροδότησαν τα επεισόδια πυροβολώντας κατά της αστυνομίας.

Στην αντεπίθεση, ο ηγέτης του DUI Αλί Αχμέτι δήλωσε ότι «αυτό που συμβαίνει είναι κάτι περισσότερο από σφαγή», αναφέροντας ότι υποστηρικτές του κόμμάτος του απάντησαν «σε εγκληματικές στοιχεία» που στηρίζονται από την αστυνομία. «Προσπαθήσαμε να αποφύγουμε τις προκλήσεις, αλλά δυστυχώς τα εγκληματικά στοιχεία έχουν τη στήριξη της αστυνομίας. Η κατάσταση είναι δραματική» είπε.

Το DUI, το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα, ζήτησε την επανάληψη της ψηφοφορίας τουλάχιστον σε επτά δήμους του Τετόβου και απειλεί ότι δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών στις περιοχές όπου σημειώθηκαν επεισόδια. Επανάληψη της αναμέτρησης στα τμήματα όπου σημειώθηκαν επεισόδια ζήτησε εκ μέρους της ΕΕ και ο Χαβιέρ Σολάνα.

«Ο κ. Σολάνα απευθύνει έκκληση για ηρεμία και ζητά να οργανωθούν νέες εκλογές στα εκλογικά τμήματα όπου σημειώθηκαν ταραχές ή επεισόδια» αναφέρει η εκπρόσωπος του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, μεταφέροντας την ανησυχία του Χαβιέρ Σολάνα για τα γεγονότα.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι από πλευράς του επιχείρησε να υποβαθμίσει την έκταση των επεισοδίων, λέγοντας ότι θα ζητήσει την επανάληψη της διαδικασίας σε περιοχές όπου σημειώθηκαν παρατυπίες, κάτι που αργότερα ανακοινώθηκε και επισήμως.

«Τα επεισόδια που σημειώθηκαν είναι σε μικρό τμήμα της χώρας. Δεν πρόκειται για μαζικά επεισόδια. Στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας έχουμε τίμιες και δημοκρατικές εκλογές. Μόνο στο βορειοδυτικό τμήμα, όπου ζουν κυρίως πολίτες αλβανικής εθνικής καταγωγής, σημειώθηκαν κάποια επεισόδια και παρατυπίες» δήλωσε.

Έντεκα άτομα έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής για τα επεισόδια, ανάμεσά τους ο Αγκίμ Κράσνικι, πρώην ηγέτης του «Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού» με συμμετοχή στην εξέγερση του 2001, ο οποίος στις εκλογές του 2006 ήταν υποψήφιος με το DPA.

Πολλά περιπολικά, μεταξύ των οποίων και θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, βρίσκονται σταθμευμένα ακριβώς έξω από το Αρατσίνοβο. Η πρόσβαση στην πόλη έχει αποκλειστεί από αυτοκίνητα σταθμευμένα στη μέση του δρόμου.

«Κόλαφος» κατά Γκρούεφσκι οι Σοσιαλιστές

Νοθεία της εκλογικής διαδικασίας, χειραγώγηση των θεσμών, υποκίνηση της βίας από την κυβέρνηση και αστυνομική τρομοκρατία κατήγγειλε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες της Ράντμιλα Σεκερίνσκα.

«Πρόκειται για τις χειρότερα οργανωμένες εκλογές μέχρι σήμερα. Ο αριθμός των περιστατικών αυξάνεται κάθε ώρα. Έχουμε ήδη πληροφορηθεί ότι υπάρχουν θύματα σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες. Οι εκλογές ή το εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσουν την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

»Αποδείχθηκε ότι οι προειδοποιήσεις που είχαμε απευθύνει ήταν δικαιολογημένες. Οι θεσμοί δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τη βία. Αντίθετα, υποκίνησαν και επέτρεψαν τη βία» δήλωσε η Σεκερίνσκα μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος στα Σκόπια.

Η Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι παρατηρήθηκαν παρατυπίες και υπάρχουν υπόνοιες για νοθεία, αφού διαπιστώθηκε ότι ορισμένες κάλπες ήταν σπασμένες ή έλειπαν, ενώ είχε κλαπεί και εκλογικό υλικό.

Σύμφωνα με τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο, δύο μέλη της εφορευτικής επιτροπής στο Τέτοβο απήχθησαν από αγνώστους και απελευθερώθηκαν λίγο αργότερα από την αστυνομία. «Εκφράζω τη λύπη και την ανησυχία μου που μετά τις εκλογές του 2006, που συνολικά είχαν εκτιμηθεί ως πολύ καλές, φέτος είχαμε κακές εκλογές, με πολλά επεισόδια» είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της Εφορευτικής Επιτροπής Γιοβάν Γιοσιφόφσκι.

ΣΥΝ: "Να διασφαλιστεί η δημοκρατική ομαλότητα και σταθερότητα στην ΠΓΔΜ"

Για τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
"Οι πρόωρες εκλογές στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας σημαδεύτηκαν από εντάσεις και ακραία κρούσματα βίας, τα οποία πληροφορηθήκαμε με ιδιαίτερη ανησυχία και καταδικάζουμε.
Αποτελεί σταθερή τοποθέτηση του ΣΥΝ ότι η ομαλότητα, η σταθερότητα και η δημοκρατική ανέλιξη της γειτονικής χώρας είναι προς όφελος της ειρήνης στα ταραγμένα Βαλκάνια, πολύ περισσότερο σήμερα που νέοι κίνδυνοι πηγάζουν από την μονομερή ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Σε αυτή την κατεύθυνση ευχόμαστε να κινηθούν οι μετεκλογικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και αυτό πρέπει να είναι βασικό κριτήριο για την ανάπτυξη των σχέσεων της χώρας μας με την γείτονα.
Την ίδια ώρα, αναδεικνύεται και από τις τελευταίες εξελίξεις η ανάγκη για λύση το ταχύτερο, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, της διαφοράς Ελλάδας-ΠΓΔΜ για το όνομα της γείτονος. Λύση σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών και του κοινού τους μέλλοντος σε μια Βαλκανική, απαλλαγμένη από πολιτικές του «διαίρει και βασίλευε», εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς".

3 comments:

Κοκκινη Πιπερια said...

Επιτέλους μια ανακοίνωση του Συνασπισμού που εκφράζει την Ανανεωτική Αριστερά

akrat said...

μάλιστα....
τι μας λέτε θέτε να διορθώσουμε και την μακεδονία..
μάστα...
περαστικός είμαι..

Anonymous said...

BANANA REPUBLIC OF FYROM (BAROFYROM).
SPONSORED BY USA AND SYNASPISMOS.