Thursday, April 24, 2008

Τι χαμπάρια; Επεστρεψα...

Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και μετά από 15 μέρες απουσίας η "Κόκκινη Πιπεριά" αποκτά και πάλι... ρυθμό! Ολα δείχνουν ότι μπήκα σε ένα ρυθμό, βρήκα τι με ταλαιπωρούσε και πλέον μπορώ σιγά σιγά να αρχίζω και πάλι σας ταλαιπωρώ (χι, χι, χι...). Συνέβησαν πάρα πολλά τις μέρες που έλειπα. Θα βρούμε ρυθμό και θα τα πούμε όλα ή σχεδόν όλα! Να' στε καλά Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα να έχουμε με υγεία!

Υ.Γ. Αυτές τις μέρες θα τις αφιερώσω στη Πάθη και την Ανάσταση του Χριστού. Κάνω αρχή
με τη την τελετή του ιερού νιπτήρα. Εδώ και 400 χρόνια, τη Μεγάλη Πέμπτη στο ιερό νησί της Πάτμου γίνεται αναπαράσταση της τελετής του ιερού νιπτήρα, στην οποία λαμβάνουν μέρος ο ηγούμενος και οι ιερομόναχοι της Ιεράς Μονής του Ιωάννη του Θεολόγου, καθώς και οι ιερείς του νησιού.
Ο Χριστός ένιψε τα πόδια των μαθητών του για να δείξει στο ανθρώπινο γένος ότι ήλθε για να το υπηρετήσει και όχι να υπηρετηθεί και για να διδάξει έμπρακτα στους μαθητές του την αγάπη και την ταπεινοφροσύνη.

Η πομπή

Η πομπή ξεκινά από την Ιερά Μονή του Ιωάννη του Θεολόγου για να καταλήξει στην πλατεία Ξάνθου της Χώρας, όπου και θα γίνει αναπαράσταση της τελετής του ιερού νιπτήρα. Δύο μοναχοί οδηγούν την πομπή μεταφέροντας την εικόνα του Νυμφίου. Ακολουθούν ο ηγούμενος, οι ιερομόναχοι, οι ιερείς και οι διάκονοι του νησιού, καθώς και πλήθος προσκυνητών. Οι κάτοικοι του νησιού έχουν σκορπίσει λουλούδια στους δρόμους, τα πλατύσκαλα και τις πλατείες, από όπου θα περάσει η πομπή. Οι πρωταγωνιστές της τελετής (ο ηγούμενος, οι ιερομόναχοι και οι ιερείς) σταματούν στο Ναό του Χριστού στην πλατεία Δημαρχίας, που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ξάνθου. Εκεί, σύμφωνα με το πατμιακό τυπικό, στοιχίζονται ανά δύο και οδηγούνται από τους διάκονους στη στολισμένη με βάγια, εξαπτέρυγα και φανάρια εξέδρα που έχει στηθεί στην πλατεία Ξάνθου. Τελευταίος φτάνει ο ηγούμενος.

7 comments:

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ said...

Αντε ρε και σιδερενιος .Αντε μας ελειψες και να ξερεις μας στεναχωρησες ...αλλα αφου ολα πηγαν καλα...χαλαλι σου.
Σε φιλω απο καρδιας
Συναγωνιστης και αδερφος
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ

Γεφυριστές said...

Καλή ανάρρωση, μας λείψατε και μας. Τελευταία εβδομάδα των Παθών για την γιαγιά Κυρατσώ και τη γιαγιά Καλομοίρα, μια ακόμη δική μας. Αλλά είμαστε εδώ, γεροί, δυνατοί και πάνω απ΄ όλα έτοιμοι όχι μόνο να βάψουμε κόκκινα τ΄ αυγά αλλά και να τα πετάξουμε αν χρειαστεί.. έτσι κόκκινα.
Καλωσόρισατε!!!

Anonymous said...

Καλώς μας ξανάλθες Μάκη! Καλή Ανάσταση!

Anonymous said...

Καλώς τον και πάλι! Σιδεροκέφαλος!
Καλή Ανάσταση!

"από μια τέτοια Ανάσταση έχει ανάγκη ο τόπος", που θα έλεγε και ο Ελύτης...

Anonymous said...

Αγαπητέ μας Μάκη,
καλωσόρισες και πάλι. Ευχομαι, όλα πλέον στην υγεία σου να σου πάνε δεξιά (τα υπόλοιπα ας πάνε αριστερά δεν μας πειράζει!).

Επίσης, εσύ και οι οικείοι σου να ζήσετε να θυμάστε την γιαγιά.

Τα λέμε

Anonymous said...

Γεια σου Άιρον Μαν!
Συλληπητήρια για τη γιαγιά Κυρατσώ.

Όλα τα άλλα στην πορεία...

Anonymous said...

Σιδερένιος και καλούς Μάηδες!