Friday, March 7, 2008

Τα μωρά των «εξαφανισμένων»

Μαρία Εουχένια Σαμπάγιο. Έχει καταθέσει μήνυση εις βάρος του ζευγαριού που την ανέθρεψε, αφού η χούντα σκότωσε τους γονείς της


Μια σειρά από δίκες διεξάγονται αυτή την περίοδο στην Αργεντινή με κατηγορούμενους άνδρες και γυναίκες που έκλεψαν νεογέννητα μωρά από πολιτικούς κρατουμένους στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας, από το 1976 ώς το 1983.

Ζευγάρια
πιστά στο καθεστώς υιοθέτησαν παράνομα τα μωρά αυτά, υποτίθεται για να μην ανατραφούν από «ανατρεπτικούς». Στο μεταξύ, οι μητέρες των μωρών «εξαφανίζονταν», σπρωγμένες στο κενό από αεροπλάνα που πετούσαν πάνω από τον Ατλαντικό. Τώρα έχουν ξεκινήσει οι δίκες των υπευθύνων, όμως μάρτυρες κατηγορίας αυτοκτονούν ή δηλητηριάζονται...

Η Μαρία Εουχένια Σαμπάγιο
είναι παιδί «εξαφανισμένων» γονιών και έχει μηνύσει το ζευγάρι που την ανέθρεψε. Ανέκαθεν αμφέβαλλε για την ταυτότητά της και το 2000 υποβλήθηκε σε τεστ DΝΑ. Βάσει των αποτελεσμάτων του, ανακάλυψε μια γιαγιά κι έναν μεγαλύτερο αδελφό που την αναζητούσαν όλη της τη ζωή. Ανακάλυψε επίσης πως οι γονείς της ήταν συνδικαλιστές, συνελήφθησαν τον Οκτώβριο του 1977 και από τότε δεν τους ξανάδε κανείς.

Η Σαμπάγιο
κατηγορεί τους θετούς γονείς της για απαγωγή, απάτη και πλαστογράφηση του πιστοποιητικού γεννήσεώς της. Η δίκη ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και την περασμένη εβδομάδα η γυναίκα κατέθεσε για την παιδική ηλικία της. «Στην αρχή μού είπαν ότι οι γονείς μου είχαν σκοτωθεί σε τροχαίο», είπε. «Αργότερα άλλαξαν την ιστορία τους... η Γκόμες (η γυναίκα) αρνήθηκε να μου πει ποια ήμουν. Αυτή ήταν η συμφωνία. Αν δεν έλεγαν τίποτε, μπορούσαν να με κρατήσουν».

Οι Γιαγιάδες της Πλατείας του Μάη
, μια οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που αναζητεί τα παιδιά των «εξαφανισμένων», λέει πως το καθεστώς είχε πάρει τουλάχιστον 500 παιδιά από τις φυλακισμένες μητέρες τους. Χάρη στο DΝΑ, 88 νέοι άνθρωποι ξέρουν τώρα ότι οι βιολογικές μητέρες τους βασανίσθηκαν και σκοτώθηκαν και ότι οι άνθρωποι τους οποίους πίστευαν για γονείς τους, τους έλεγαν ψέματα. Οι περισσότεροι αντιδρούν όπως η Σαμπάγιο. Είναι όμως και μερικοί, όπως η 30χρονη Εβελίν Βάσκες, που δεν μπορούν να στραφούν εναντίον των θετών γονιών τους.

Η αστυνομία
έκανε τις προάλλες έφοδο στο σπίτι τής Βάσκες για να κατασχέσει αντικείμενα που έχουν το DΝΑ της, επειδή η ίδια αρνείται να υποβληθεί σε εξέταση αίματος. Λέει πως δεν θα έκανε τίποτε που μπορεί να δημιουργούσε προβλήματα στο ζευγάρι που τη μεγάλωσε, ακόμη κι αν γνώριζαν την πιθανή τύχη των βιολογικών γονιών της και είναι άρα συνεργοί στην απαγωγή της. «Δεν θα χρησιμοποιηθώ σαν όπλο εναντίον των θετών γονιών μου», είπε προς τους ανθρώπους οι οποίοι είναι πιθανόν η βιολογική γιαγιά και ο παππούς της και ψάχνουν εδώ και εννέα χρόνια να βρουν αν η Βάσκες είναι το παιδί που έκλεψαν από την κόρη τους. «Οι γονείς μου ήταν γονείς μου τα τελευταία 30 χρόνια και αυτό τίποτε δεν θα το αλλάξει», τονίζει.

ΠΗΓΗ:
ΤΑ ΝΕΑ Του Γιώργου Αγγελόπουλου gangel@dolnet.gr

No comments: