Friday, February 22, 2008

"Είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος"*

Είναι γνωστό ότι η "Κόκκινη Πιπεριά" είχε εκφράσει την υποστήριξή της προς τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος δεν κατράφερε όμως να περάσει στον Β' γύρο των προεδρικών εκλογών της Κύπρου. Η αλήθεια είναι ότι προβληματίσθηκα για τη στάση που θα κρατήσω για τη Κυριακή. Αγωνιώ για τη Κύπρο, όπως (θέλω να πιστεύω...) όλοι οι Ελληνες. Η Κύπρος είναι το έσχατο σημείο του Ελληνισμού και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθουν τα ολέθρια (πολιτικά και κυβερνητικά...) λάθη του παρελθόντος. Ο Κυπριακός λαός λοιπόν αποφάσισε ότι την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας θα διεκδικήσουν ο Ιωάννης Κασουλίδης και ο Δημήτρης Χριστόφιας. Από τη Δευτέρα διάβαζω τρείς (τουλάχιστον...) Κυπριακές εφημερίδες, ενώ παρακολουθώ στο ΡΙΚ SAT τις πολιτικές συζητήσεις και τις συγκεντρώσεις των δυο υποψηφίων. Την Πέμπτη το βράδυ άκουσα (μεταξύ άλλων...) από τον Δημήτρη Χριστόφια από το βήμα της προεκλογικής του συγκέντρωσης στη Λεμεσό: "Κύριο στήριγμα στον αγώνα μας ήταν και παραμένει η Ελλάδα. Η κυβέρνηση. Ο πολιτικός κόσμος. Ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Είμαστε ευγνώμονες για την αμέριστη και πολύπλευρη βοήθεια της Ελλάδας. Με τη βοήθεια αυτή αντέξαμε τις δοκιμασίες. Ενταχθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τις άριστες σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου. Θα αναβαθμίσουμε την συνεργασία και το συντονισμό των ενεργειών μας. Η παιδεία των Ελληνοκυπρίων δεν θα σταματήσει ποτέ να είναι ελληνική. Γιατί η καταγωγή μας είναι Ελληνική. Είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό. Για τον πολιτισμό μας" . Είπαμε μέσα: "Λες;".

Στο δελτίο του ΡΙΚ βλέπω πάλι τον Δημ. Χριστόφια να κάνει δηλώσεις και να υποστηρίζει: «Εμείς ξέρουμε ποιοι είμαστε. Εμείς τιμήσαμε την ιστορία του ελληνισμού στην Κύπρο. Τιμούμε την Ελλάδα των αγώνων και των θυσιών ενάντια στο φασισμό. Τιμούμε την Ελλάδα της Αντίστασης κατά των Γερμανών φασιστών, την Ελλάδα της Αντίστασης κατά της χουντοφασιστικής δικτατορίας. Τιμούμε την Ελλάδα της μεταπολίτευσης. Τιμούμε την Ελλάδα του σήμερα, όπως τιμούμε και την ιστορία και τις παραδόσεις της Κύπρου και των Ε/κ». Τα ερωτηματικά αυξάνονται...

Τη Παρασκευή το μεσημέρι αγοράζω "Ελευθεροτυπία", "Αυγή" και "Ριζοσπάστη". Ανοίγω της "Ε" και στην σελίδα 7 πήγε να μου πέσει ο καφές. Διαβάζω: "Ο Δημήτρης Χριστόφιας, σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στον ΑΝΤΕΝΝΑ (Κύπρου) τόνισε εμφατικά ότι είναι χριστιανός ορθόδοξος, πιστεύει στο Θεό και εκτελεί όλα τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Ακολουθεί, είπε, τα διδάγματα του Χριστού, όπως και η οικογένειά του. Πρόσθεσε ότι διατηρεί στενές σχέσεις με πολλούς ιεράρχες, ακόμη και με τον σημερινό αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο αλλά εξέφρασε λύπη γιατί ο μακαριότατος τάχθηκε εναντίον". Εκανα το σταυρό μου (εδώ τον κάνει ο σύντροφος Δημήτρης...) και σκέφτηκα: "Μήπως κάναμε λάθος επιλογή στον Α' γύρο;". Μήπως...

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το ρεπορτάζ του Φ. Κωνσταντινίδη στην "Ε"
* Δεν το λεω... μόνο εγώ!

9 comments:

Giannis_Rebelos said...

Αγαπητέ Μάκη Διόγο δεν μπορώ να καταλάβω το ειρωνικό σου σχόλιο απέναντι στο Δημήτρη Χριστόφια.
Είναι κακό να είσαι Χριστιανός
Ορθόδοξος και΄να είσαι Μαρξιστής?

Αυτα τα γελοία επιχειρήματα που
έχετε εσείς οι ψευτοκουλτουρίαρηδες του Συν και του ΣΥ.ΡΙΖΑ μου φέρνουν αηδία.

Δηλαδή η Λιάνα Καννέλη που είναι δηλωμένη Κομμουνίστρια και Χριστιανή είναι κατακριτέα?

Επίσης και εγώ ήμουν με τον Τάσσο Παπαδόπουλο που είπε το ιστορικό ΟΧΙ απέναντι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΑΝΑΝ, αλλά τι να κάνουμε δεν πέρασε στο δεύτερο γύρο ο αδερφός κύπριος Λαός αυτό επέλεξε.

Τώρα όλοι οι ΈλληνοΚύπριοι πρέπει να συνταχθούν με τον Δημήτρη Χριστόφια για ένα και μόνο λόγο είναι ο μόνος που ναι μεν είπε το ΝΑΙ στο ιμπεριαλιστικό σχέδιο ΑΝΑΝ αλλά το 80% του Ακελ είπε ΟΧΙ ενώ αντίθετα οι περισσότεροι οπαδοί του ΔΗ.ΣΥΝ είπαν ΝΑΙ νομίζω το 40% ψήφισε το ΟΧΙ.

Ο λαός της Κύπρου θα δείξει για νικήτη τον Δημήτρη Χριστόφια είτε το θέλεις είτε όχι φίλε Μάκη.

Κόκκινη Πιπεριά said...

@Γιάννη συμφωνώ με το σκεπτικό σου. Προφανώς δεν είναι κακό να είσαι Χριστιανός Ορθόδοξος και Μαρξιστής. Το θέμα είναι ότι ο Χριστόφιας δεν τα έλεγε αυτά πριν από τον Α' γύρο. Δεν είναι γελοία επιχειρήματα, είναι λόγια του ίδιου του Χριστόφια. Μακάρι να τα πιστεύει αυτά που λεει. Μακάρι για το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού.

vetdino said...

κοίτα να δεις που μπορεί να προκύψει ο Χριστόφιας καλός (σχετικά καλός έστω, καλύτερος απ'ό,τι περιμέναμε)... για να δούμε...

Κωνσταντίνος said...

Καλά μάγκες, εδώ πριν λίγους μήνες ζήσαμε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ να μιλάνε για βέτο σε Τουρκίες και Σκόπια παντού για να κόψουν το 3.8% του ΛΑΟΣ, δεν θα γινόταν πατριώτης εν μία νυκτί ο Χριστόφιας για να απορροφήσει ένα 31% του Παπαδόπουλου;

Εννοείται ότι καμία δήλωση από αυτές δεν ήλθε μόνη της επίσης, από την Δευτέρα δέχεται επιθέσεις από τον ΔΗΣΥ (που και αυτός τώρα θυμήθηκε τον πατριωτισμό του) και ονομάζεται άθεος και ανθέλληνας, όλα όσα γράφονται στο άρθρο σου είναι απλώς οι απαντήσεις που δίνει για να συγκρατήσει τους οπαδούς του Παπαδόπουλου.

Τέλος πάντων, όπως έχω ξαναπεί το παιχνίδι χάθηκε στον Α γύρο, τώρα δεν υπάρχει θετική επιλογή.

Μία σημείωση και για ένα προηγούμενο άρθρο. Η σύγκριση με τις βουλευτικές του 2006 (που χρησιμοποιείται παντού) αδικεί τον Παπαδόπουλο. Στις βουλευτικές δινόταν ακόμα ψήφος διαμαρτυρίας ενάντια στους δύο μεγάλους, το πραγματικό ποσοστό του Ευρωκο είναι αρκετά πιο μικρό σήμερα, του ΔΗΚΟ ελαφρώς πιο μικρό, ενώ ένα μέρος της ΕΔΕΚ ελέγχεται στην πραγματικότητα από το ΑΚΕΛ και δεν έχει στηρίξει ποτέ υποψήφιο που στηρίζει η ΕΔΕΚ άμα δεν ανήκει στο ΑΚΕΛ (υπάρχει μάλιστα και οργανωμένο σύνολο εντός της ΕΔΕΚ, η Αριστερή Πτέρυγα, που στήριξε ανοιχτά Χριστόφια από τον πρώτο γύρο).

Τα αποτελέσματα των προεδρικών δίνουν τα ίδια ποσοστά με τα αποτελέσματα των Βουλευτικών του 2001 τα οποία είναι πιο κοντά στην πραγματική δύναμη των κομμάτων.

Anonymous said...

@ Κωνσταντίνος,

Για να μη λες κι εσύ ανιστόρητα πράγματα, αναλήθειες και γενικώς βλακείες (μας φτάνουν τα δικά κάποιων άλλων εδώ μέσα – όλοι έχετε γίνει επαΐοντες για τα πολιτικά δρώμενα της Κύπρου), να κάνω μια διόρθωση. (Σχόλια βαριέμαι να κάνω).
Η Αριστερή Πτέρυγα δεν είναι “…οργανωμένο σύνολο εντός της ΕΔΕΚ …”. Κάνεις μεσάνυχτα!

Η Αριστερή Πτέρυγα (που όντως κάποτε ονομαζόταν και Αριστερή Πτέρυγα της ΕΔΕΚ), αποτελεί μια μικρή αριστεριστική οργάνωση (τροτσκιστικής φύσεως), που δημιουργήθηκε το 1981 (αν δεν κάνω λάθος) από μέλη της ΕΔΕΚ (κυρίως της ηγεσίας της Νεολαίας της ΕΔΕΚ, που έβγαζαν και την εφημερίδα “Σοσιαλιστική Έκφραση” – τη βγάζουν ακόμα και σήμερα) και τα οποία είχαν διαγραφεί και αποβληθεί από το κόμμα για αριστερισμό. Από τότε η ΕΔΕΚ βαδίζει όλο και δεξιότερα!
Αυτά για αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.

Anef_Oriwn
Σάββατο 23/02/2008 – 10:07 μ.μ.

Anonymous said...

αυτη η "αριστερη πτερυγα" υφισταται ακομα?
εχει καμια σχεση με το ελληνικο "Ξεκινημα"? Ειναι τροτσκιστικη οργανωση που παλαιοτερα εκανε εισοδισμο στο ΠΑΣΟΚ και τα μελη της εβγαζαν τη "σοσιαλιστικη εκφραση". Τωρα αυτο το εντυπο το βγαζουν καποιοι παλιοι τροτσκιστες που εχουν απομεινει ακομα στο ΠΑΣΟΚ

Anonymous said...

Το να λέει κάποιος ότι είναι "Χριστιανός Ορθόδοξος" λίγο πριν τις κρίσμες εκλογές είναι ύποπτο κενο-δοξίας. Αν λεγόταν με πρόκληση ή σε τυχαία φάση καλοδεχούμενο. Εξάλλου γνωρίζεται ήδη στο δικο μου ιστολόγιο περίπου πως βλέπω τα πράγματα.

Βεβαίως όμως είναι η στιγμή κρισίμη. ζκυρίως από το τιέχει δεσμευτει να ΑΠΟΦΥΓΕΙ ο Χριστόφιας σε πε΄ριπτωση που παρει τις εκλογες...

Γιατί με τη δήλωση αυτή, μάλλον δείχνει ότι του λείπουν κα΄ποιοι ακόμα ψήφοι του κέντρου...

YG Κόκκινη Πιπεριά έχεις κληθεί από το Μανιταρι του Βουνού... έχεις ένα χρέος. Για πέρνα από εκεί.

Κόκκινη Πιπεριά said...

@ Μανιτάρι που εχω κληθεί; Δεν θυμάμαι για ρίξε κανένα μέιλ ή μήνυμα...

Anonymous said...

Έχεις κληθεί εδώ:
Το Παιχνίδι του Βιβλίου ως ψυχοθεραπεία και πρόληψη!

Προσκαλώ κι εγώ με τη σειρά μου τους:
tsouknida, anapnoh, panagiotisandriopoulos, mavro-oxi-allo-karvouno και κόκκινη πιπεριά! (πάντα εν ελευθερία…)

http://manitaritoubounou.wordpress.com/2008/02/23/paixnidi-bibliou/