Wednesday, February 27, 2008

Ευτυχισμένα γενέθλια κ. Ρέμπους!

Ο ήρωας των αστυνομικών βιβλίων του Ιαν Ράνκιν, ο επιθεωρητής Ρέμπους, «έκλεισε» τα 20 του χρόνια. Ωστόσο δεν «ωρίμασε». Παραμένει ένας ρομαντικός, μοναχικός μαχητής, που προσπαθεί να υπερασπιστεί το δίκαιο στην γκρίζα μελαγχολία του Εδιμβούργου. Ενας απογοητευμένος «αδιάφθορος», που όμως ξέρει ότι πρέπει να συνεχίσει...

Ο Σκωτσέζος συγγραφέας Ιαν Ράνκιν ζει στο Εδιμβούργο, πόλη που έγινε ακόμη πιο γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο χάρη στον πρωταγωνιστή των βιβλίων του, επιθεωρητή Ρέμπους, ο οποίος έκλεισε 20 συναπτά έτη δράσης
Ε ίναι ένας μουρτζούφλης και σκοτεινός μεσήλικος, γεμάτος αδυναμίες και εμμονές. Στο Εδιμβούργο, το οποίο με τη βροχή και τα γοτθικά καμπαναριά του αποτελεί ένα ιδανικό σκηνικό, ο «φίλος μας» περιφέρεται από το ένα μπαρ στο άλλο, επιχειρώντας να βρει λύση τόσο στις αστυνομικές υποθέσεις όσο και στα προσωπικά του αδιέξοδα.

Ο αστυνομικός επιθεωρητής Ρέμπους, κεντρικός ήρωας των 18 μέχρι σήμερα μπεστ σέλερ βιβλίων του Σκωτσέζου συγγραφέα Ιαν Ράνκιν, γνωρίζει πολύ καλά ότι κινείται μέσα σε μια πολλαπλά διεφθαρμένη κοινωνία. Με αστυνομικούς που «τα παίρνουν», πολιτικούς που κοιτάζουν μόνο το προσωπικό τους συμφέρον και παράνομους που, ορισμένες φορές, έχουν πιο στέρεο υπαρξιακό κώδικα από τους ανθρώπους του νόμου. Και αυτή η περιπλοκότητα της κατάστασης κάνει ακόμη πιο δύσκολο το να κρατήσει τον προσωπικό του κώδικα σταθερό, εν μέσω του κυκεώνα των συμπεριφορών με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος.

Ταυτόχρονα πρέπει να ζήσει. Αλλά όταν η πρώτη προτεραιότητα είναι η δουλειά του, μια δουλειά μπερδεμένη, επικίνδυνη και ζέουσα, τότε οι δυσκολίες προς την ανεύρεση της προσωπικής του ισορροπίας μεγεθύνονται. Οι εντός του συγκρούσεις είναι αλλεπάλληλες, αν και η έκβαση είναι εκ των προτέρων γνωστή. Πρώτα ο νόμος και μετά όλα τα άλλα. Οχι γιατί η κοινωνία θα γίνει καλύτερη με την εφαρμογή του, απλώς επειδή ο εκτελεστής του, δηλαδή ο Ρέμπους, από αυτό το υλικό είναι φτιαγμένος.

Χάρη στον Ρέμπους και φυσικά τον δημιουργό του Ιαν Ράνκιν, το Εδιμβούργο επανεντάχθηκε στο χάρτη με τις λογοτεχνικές πρωτεύουσες του κόσμου. Η πόλη παρακολουθεί τον Ρέμπους, τον επηρεάζει, τον οδηγεί. Μια ολόκληρη κοινωνία κινείται γύρω από το έγκλημα που ο επιθεωρητής καλείται κάθε φορά να εξιχνιάσει. Μάλιστα οι συχνές «βόλτες» του Ρέμπους στο άγνωστο Εδιμβούργο είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός τουριστικού μηχανισμού για την προβολή των συγκεκριμένων περιοχών. Η ιστοσελίδα www. rebustours. com προσφέρει στους επισκέπτες της έναν εναλλακτικό τρόπο για να γνωρίσουν το Εδιμβούργο, ακολουθώντας τις διαδρομές του επιθεωρητή, ο οποίος μέσα από τα βιβλία του Ράνκιν, έγινε όχι μόνο ένας αγαπητός λογοτεχνικός χαρακτήρας αλλά και έμβλημα της πόλης, ο φύλακας-άγγελός της.

«Μνήμη νεκρών»: το πλέον πρόσφατο βιβλίο του Ράνκιν που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, με ήρωα τον επιθεωρητή Ρέμπους

Αδιάφθορος, ηθικός, ευφυής, λιγομίλητος, μεθοδικός, με ανεπάντεχα ξεσπάσματα ευαισθησίας, ενίοτε θύμα του ποδόγυρου, λάτρης του ποτού και του φαγητού και με μουσικές γνώσεις, ο Ρέμπους χαρακτηρίζεται από την ουλή της απογοήτευσης που χαράχθηκε στο πρόσωπο της νεολαίας του '60-'70 και οδήγησε σε προσωπικές απογοητεύσεις και κοινωνικά αδιέξοδα. Δεν πιστεύει σε συλλογικά οράματα και λειτουργεί σχεδόν σαν ιδιωτικός ντετέκτιβ μέσα στο αστυνομικό τμήμα, αφού του αρέσει να κάνει τη δική του έρευνα πέραν εκείνης που γίνεται επίσημα. Αλλ' αυτό δεν είναι το μόνο στο οποίο διαφοροποιείται. Στον κόσμο της πολιτικής ορθότητας, ο Ρέμπους δεν παύει να πίνει και να καπνίζει, προσπαθώντας έτσι να αντιμετωπίσει το συνεχές στρες που γεννούν η δουλειά και η ζωή του.

Εκεί που ζορίζεται είναι σε θέματα τεχνολογίας, τα οποία ως άνθρωπος του παλιού κόσμου δεν πολυκαταλαβαίνει. Τότε ζητά από κάποιον νεότερο ή ειδικότερο να τον κατατοπίσει. Οσο για τις παντός τύπου συμβάσεις, αυτές μάλλον τις αγνοεί. Ενίοτε δε, δύσθυμος καθώς είναι, το παρατραβά. Οπως όταν εκσφενδόνισε μια κούπα στην προϊσταμένη του και αναγκάστηκε να επιστρέψει στη σχολή αξιωματικών για επανεκπαίδευση.

Ο Ρέμπους είναι χωρισμένος, ζει μόνος και «απέχει» από τις γυναίκες. Ο Ράνκιν προσπάθησε να τού συστήσει αρκετές κυρίες στα βιβλία του, αλλά φαίνεται πως ο μονόχνοτος επιθεωρητής είναι ερωτευμένος μόνο με τη δουλειά του, γνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι, όποτε επιχειρεί την... υπέρβαση, συνήθως καταλήγει να πληγώνει αυτούς που αγαπά. Το αποτέλεσμα είναι ότι αδυνατεί να βιώσει ολοκληρωτικά τον έρωτα. Και, φυσικά, το ενδεχόμενο σχέσης, έστω περιστασιακής με τη συνάδελφό του Σίβον αποκλείεται, αφού τότε η εργασιακή τους σχέση θα κλονιζόταν.

Είναι προφανές ότι κάποια στιγμή ο Ρέμπους θα βγει στη σύνταξη. Ξεκίνησε 40άρης αλλά τώρα, έχοντας πια μεγαλώσει, τα πράγματα δείχνουν να δυσκολεύουν, οι αντοχές του είναι μειωμένες. Το -αναπόφευκτο- τέλος του, όπως θα το φανταστεί ο ίδιος ο δημιουργός του, ο Ιαν Ράνκιν, πλησιάζει. Εκτός κι αν ο Ράνκιν αναγκαστεί, όπως ο Ντόιλ με τον Χολμς, μη αντέχοντας τις διαμαρτυρίες των φανατικών «ρεμπουσικών», αφού τον σκοτώσει, μετά να τον «αναστήσει». Δεν είναι σπάνιο στον κόσμο της λογοτεχνίας, στο τέλος, ο ήρωας να υπερβαίνει σε δημοφιλία κι αυτόν ακόμη τον δημιουργό του...

*Τα βιβλία του Ράνκιν με ήρωα τον επιθεωρητή Ρέμπους τα οποία κυκλοφορούν στα ελληνικά:

-Οι καταρράκτες (εκδ. Μεταίχμιο).

-Οι αναστημένοι (εκδ. Μεταίχμιο).

-Υπόθεση αίματος (εκδ. Μεταίχμιο).

-Ο κρεμαστός κήπος (εκδ. Τραυλός).

-Σκελετοί στο κελάρι (εκδ. Μεταίχμιο).

-Επικίνδυνες αποστολές (εκδ. Μεταίχμιο).

-Μνήμη νεκρών (εκδ. Μεταίχμιο).

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
giannis@enet.gr ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/02/2008

No comments: