Υπέρ μιας ειδικής σχέσης ΕΕ-Τουρκίας τάχθηκε ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας στο Διεθνές Κέντρο Διοίκησης και Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Το θέμα της ομιλίας του τέως πρωθυπουργού ήταν Ευρωπαϊκές προκλήσεις, η νέα ευρωπαϊκή συνθήκη. Την παρακολούθησαν ακαδημαϊκοί, φοιτητές και επιχειρηματίες.
Μετά το πέρας της, ο κ. Σημίτης ρωτήθηκε για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας: «Η άποψή μου είναι ότι η Ελλάδα θα ωφεληθεί εάν η Τουρκία ενταχθεί στην ΕΕ. Θα υπάρξει μεγαλύτερη σταθερότητα, καλύτερη συνεργασία, θα αναπτυχθούν περισσότερο οι οικονομικές μας σχέσεις και οι αγορές μας, οι προοπτικές για την Ελλάδα είναι θετικές.
"Αυτή τη στιγμή οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία τυπικά είναι καλές, στην πραγματικότητα υπάρχει πάντα ένταση. Μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες εάν η Τουρκία γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Μπορούμε να τις ξεπεράσουμε αν προσπαθήσουμε να τις λύσουμε.»
Ωστόσο, ο τέως πρωθυπουργός έσπευσε να υπενθυμίσει ότι για πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την Τουρκία. «Η Τουρκία σε λίγα χρόνια θα έχει πληθυσμό 100 εκατομμύρια, θα είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα της ΕΕ και θα έχει φυσικά τις περισσότερες ψήφους στο Συμβούλιο. Θα είναι μια ιδιόρυθμη κατάσταση, την οποία δεν βλέπω να αποδέχονται οι ευρωπαϊκές χώρες.»
Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο ειδικών σχέσεων, άποψη με την οποία συμφωνούν και οι πολιτικοί ηγέτες της Γερμανίας και της Αυστρίας.
«Εάν η Τουρκία γίνει μέλος της ΕΕ θα είναι δύσκολο να επιλυθούν τα προβλήματα και θα ενισχυθεί η πιθανότητα να αναπτυχθούν δύο και τρεις ταχύτητες μέσα στην Ένωση. Επαναλαμβάνω ότι η καλύτερη λύση κατά την άποψή μου είναι το πλαίσιο των ειδικών σχέσεων με την Τουρκία, και μέσα από τις ειδικές σχέσεις και η Ελλάδα μπορεί να λύσει μερικά από τα προβλήματά της στη νοτιοανατολική Ευρώπη.»
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ
Απορία "Πιπεριάς": Γιατί οι δηλώσεις του Κ. Σημίτη "θάφτηκαν" από τα ΜΜΕ; Μήπως οι συγκεκριμένες απόψεις του Κ. Σημίτη δεν.... βολεύουν;
2 comments:
Και για δεν τάλεγε σαν πρωθυπουργός;
Θάφτηκαν γιατί παρουσίαζαν το ΠΑΣΟΚ για άλλη μια φορά ως αναξιόπιστο... Θάφτηκαν γιατί παρουσίαζαν το βάθος της υποκρισίας των πολιτικών μας ταγών... Θάφτηκαν γιατί "έπρεπε" να θαφτούν, καθώς ενόχλησαν πολύ, πάρα πολύ, τον Giorgos. Τέλος!
Post a Comment