Saturday, November 3, 2007

Δεξιότερα... Πρετεντέρη!

Ολοκληρώνεται τη Κυριακή 4/11 η Εθνική συνδιάσκεψη του ΠαΣοΚ. Η εκλογή του νέου προέδρου θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 11/11 με ανοιχτή ψηφοφορία (χμ, χμ...). Είναι σαφές ότι το πραγματικό πρόβλημα του ΠαΣοΚ, που η είναι η δεξιά, νεοφιλελεύθερη πολιτική του γραμμή που εδραιώθηκε επί Σημίτη μάλλον δεν θα αλλάξει. Παρ' όλα αυτά οι εξελίξεις στο ΠαΣοΚ, το ποιος θα είναι πρόεδρος μετρά τις 11 Νοέμβρη έχουν σημασία. Είναι η δεύτερη φορά που τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, οι "βαρώνοι" της τηλοψίας, εκτέθηκαν δημόσια υπερ ενός πολιτικού, υπερ του κυρίου Ευάγγελου Βενιζέλου. Τέτοιο "σπρώξιμο", τέτοια "αγιοποίηση" είχαμε να δούμε από την εποχή του Σημίτη. Τότε που ο "σημιτισμός" ήταν διαβατήριο για κοινωνική άνοδο, ενώ γνωστοί δημοσιογράφοι συνέτρωγαν στα Δολιανά, "φτιάχνοντας" τη γραμμή του ΠαΣοΚ. Είναι τυχαίο ότι τα ορφανά του Σημίτη (ο ίδιος δεν συμμετέχει στις διαδικασίες του κόμματος που υπήρξε πρόεδρος και πρωθυπουργός. Για τέτοιο τύπο μιλάμε...) και "στήριγμα" τον ΔΟΛ υποστηρίζουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο; Μόνο τυχαίο δεν είναι... Με την ευκαιρία της εθνικής συνδιάσκεψης του ΠαΣοΚ, αλλά και της επικείμενης εκλογής νέου προέδρου "σέρφαρα" στην "μπλοκόσφαιρα" και ιδιαίτερα στα "πράσινα" μπλόγκια. Η αλήθεια είναι ότι οι υποστηρικτές του ΓΑΠ δίνουν μεγάλη μάχη στα "μπλογκ" και έχουν ενδιαφέρουσα παρουσία (ΕΔΩ μπορείτε να δείτε ένα κατάλογο με ΓΑΠικα μπλογκ). Εξάλλου δεν πρέπει να αδικούμε τον ΓΑΠ, καθώς ασχολείται με το διαδίκτυο πολλά χρόνια. "Σερφάροντας" λοιπόν πέτυχα την "Εξόρμηση των ιδεων" του δημοσιογράφου Νίκου Λαγκαδινού στην οποία είχε δημοσιεύσει το κείμενο "Δεξιότερα... Πρετεντέρη", κατά το "Δεξιότερα Κουροπάτκιν". Το κείμενο μ' άρεσε και το αναδημοσιεύω:

"Ανελλιπώς διαβάζω τα κείμενα του δημοσιογράφου, αναλυτή, σχολιογράφου και σε λίγο επθεωρησιογράφου (άλλωστε υπάρχει η παράδοση...) Γιάννη Πρετεντέρη. Σήμερα κατάφερε (μετά τους Πασόκους, που καθημερινώς τους περνάει από γενεές δεκατέσσερις - εννοώ δηλαδή ότι συμβουλεύει και τις περασμένες γενεές μπας και διορθωθούν και ορισμένα ιστορικά λάθη), να βάλει στο ανατομικό τραπέζι τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες σε μια ενδελεχή και τεκμηριωμένη ανάλυση με τίτλο "Αριστερή στροφή"... Όποιος θέλει, μπορεί να πάρει την εφημερίδα (1 Νοεμβρίου) και να διαβάσει την επιχειρηματολογία του κ. Πρετεντέρη. Ωστόσο, διαβάζοντας τα "Εμπιστευτικά" του (είναι μεγάλη υπόθεση ο δημοσιογράφος να εμπιστεύεται έναν απλό αναγνώστη), μου ήρθε στο μυαλό εκείνο το εκπληκτικό "Δεξιότερα Κουροπάτκιν", που αποτελούσε το μοτίβο των συζητήσεων των θαμώνων στο ξακουστό καφενείο του Ζαχαράτου στο Σύνταγμα μιας άλλης εποχής, που παρακολουθούσαν, αφού δεν υπήρχε το Mega το Alter ή το CΝΝ ώστε να έχουν αυτόματη ενημέρωση, ας πούμε, με καθυστέρηση αρκετών ημερών την εξέλιξη της πιο φονικής ίσως μάχης του Ρωσο-ιαπωνικού πολέμου (20 Φεβρουαρίου - 11 Μαρτίου 1905). [Κάτι σχετικό, παλιότερα για τον Κουροπάτκιν γράφτηκε και στον Αθεόφοβο, από όπου πήρε και τη φωτογραφία του Κουροπάτκιν - τον ευχαριστώ]

Την τακτική που θα ακολουθούσε ο Ρώσος στρατηγός Κουροπάτκιν εναντίον των Γιαπωνέζων την ανέλυαν οι θαμώνες του Ζαχαράτου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν κάθε είδους συνταξιούχοι, κάποιο ξερόλες αλλά και απόστρατοι αξιωματικοί που επιδείκνυαν στρατιωτικές γνώσεις. Η κραυγή "Δεξιότερα Κουροπάτκιν" αντηχούσε στην πλατεία Συντάγματος κι όλοι θεωρούσαν ότι μπορούσαν με τις γνώμες και συμβουλές τους να βοηθήσουν τον Ρωσικό στρατό (που τελικά ηττήθηκε), να κατατροπώσει τους Γιαπωνέζους. Κι αυτό, όπως καταλαβαίνετε, οι Ρώσοι το πλήρωσαν ακριβά: δεν άκουσαν το "Δεξιότερα Κουροπάτκιν", πήραν λάθος απόφαση, έκαναν αριστερότερα και φάγανε τα μούτρα τους.
Τώρα αρχίζω να καταλαβαίνω γιατί δεν πάει καλά το ΠΑΣΟΚ. Παρά την επιμονή του ανωτέρω δημοσιογράφου να συμβουλεύει τους Πασόκους (Παπανδρέου, στελέχη, οπαδούς κ.λπ.), αυτοί δεν βάζουν μυαλό και γι' αυτό δεν πάνε καλά! Τους συνιστώ να διαβάζουν Πρετεντέρη και να τον ακούνε..."

1 comment:

Anonymous said...

Αποκωδικοποίηση....: θρησκειών, μυθολογιών, ψυχής, σιωπής,.....
Σχηματοποίηση λόγου, κοσμογονία, θεογονία,....
URL : www.siopi.gr
Γεια.....