Monday, October 15, 2007

Υπονομεύονται τα Ελληνικά Βιολογικά Προϊόντα

ΟΧΙ στις κρυφο-μεταλλαγμένες ζωοτροφές
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΑΑ&Τ) υπέγραψε πράξη υπονόμευσης των Ελληνικών Βιολογικών Κτηνοτροφικών Προϊόντων([i]), υποβαθμίζοντας την τροφή των ζώων με συμβατικές ζωοτροφές! Έτσι εν’ ονόματι της ακρίβειας των βιολογικών ζωοτροφών στις καμένες περιοχές αντί να βάλει το χέρι στην τσέπη και να ενισχύσει τους βιο-κτηνοτρόφους για να τις αγοράσουν, προχώρησε σε μέτρο υπονόμευσης της ελληνικής βιολογικής παραγωγής.

«Ποιός καταναλωτής θα αγοράσει ελληνικά κτηνοτροφικά προϊόντα, όταν τα ζώα θα μπορούν να τρέφονται με συμβατικές ζωοτροφές, που είναι πιθανόν να περιέχουν μεταλλαγμένους([ii]) οργανισμούς ; », δήλωσε ο Γιωργάκης Κωστής πρόεδρος της ΒΙΟΖΩ και συνέχισε «Καλούμε τον κ. Κοντό, που τον διέκρινε ευαισθησία απέναντι στα βιολογικά προϊόντα, να αποσύρει την υπουργική απόφαση υπονόμευσης της ελληνική βιολογικής παραγωγής([iii]). Οι καταναλωτές δεν θα αγοράσουν υποβαθμισμένα σε συμβατικά, τα ελληνικά βιολογικά κτηνοτροφικά προϊόντα πληρώνοντάς τα σαν βιολογικά».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΒΙΟΖΩ καλεί τον Υπουργό ΑΑ&Τ να αποσύρει άμεσα την σχετική απόφαση και να επανεντάξει τους βιο-καταναλωτές στους συνομιλητές του, αποφεύγοντας τις σειρήνες των πελατειακών σχέσεων. Ζητά στην συνέχεια να επιδοτήσει άμεσα τις βιολογικές κτηνοτροφές, τις μοναδικές, που πιστοποιούνται εκτός των άλλων ότι δεν περιέχουν μεταλλαγμένους οργανισμούς.

Καλεί τους βιο-κτηνοτρόφους να μην εφαρμόσουν την νέα υπουργική απόφαση, αποστέλλοντας σχετική δήλωση - επιστολή τους στους οργανισμούς πιστοποίησης με κοινοποίηση στην ΒΙΟΖΩ, ώστε να σχηματιστεί κατάλογος βιο-κτηνοτρόφων, που εφαρμόζουν τον κανονισμό της βιολογικής κτηνοτροφίας ως είχε. Το ΔΣ της ΒΙΟΖΩ θα εκδώσει κατάλογο κτηνοτροφικών επιχειρήσεων, που δεν χρησιμοποιούν συμβατικές ζωοτροφές.

Καλεί τα υπουργεία ΑΑ&Τ και Ανάπτυξης, επιτέλους να εφαρμόσουν την ιχνηλασιμότητα των μεταλλαγμένων οργανισμών, με βάση τους κανόνες του ISO και όχι των πελατειακών σχέσεων, υποχρεώνοντας παραγωγούς και εμπόρους ζωοτροφών να αναγράφουν στα φορολογικά, τα μοναδικά ευρέως ελεγχόμενα έγγραφα, όπως το τιμολόγιο και το δελτίο αποστολής, αν οι διακινούμενες ζωοτροφές περιέχουν μεταλλαγμένους οργανισμούς.

Οι καιροί ου μενετοί

Καλεί καταναλωτές, παραγωγούς, επιστήμονες και εμπόρους της βιολογικής γεωργίας να συσπειρωθούν και να δημιουργήσουν ενωτικό κίνημα, γιατί οι εχθροί είναι πια εντός των τειχών.


Πηγή: http://www.biozo.org/

2 comments:

vetdino said...

Αγαπητέ Μάκη, επειδή είμαι κτηνίατρος και ξέρω 5 πράγματα παραπάνω για το θέμα (έχω ασχοληθεί και ειδικότερα με τη βιολόγική-οικολογική κτηνοτροφία)... αυτά που λέει ο Γιωργάκης Κωστής είναι αστεία!!

Κατ'αρχήν χρήση συμβατικών ζωοτροφών γινόταν ούτως ή άλλως (παράνομα ή ημιπαράνομα) από βιο-κτηνοτρόφους, κι από αυτή η χρήση ούτε τα προϊόντα υποβαθμίζονται, ούτε φυσικά εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Η κατανάλωση μεταλλαγμένων ζωοτροφών δεν έχει (αποδεδειγμένα τουλάχιστον) καμία επίπτωση στην υγεία του ζώου και στην ποιότητα στου σφάγειου, και άρα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Η ελληνική κτηνοτροφία (και πρέπει να είμαστε ρεαλιστες και να ασχολούμαστε με υπαρκτά προβλήματα) έχει άλλα πολύ σοβαρότερα θέματα να ασχοληθεί, όπως για παράδειγμα την εκρίζωση της βρουκέλλωσης από τα μηρυκαστικά μας, που είναι μία σοβαρή ζωονόσος και παλεύουμε εδώ και δεκαετίες να απαλλαγούμε από αυτή.

Ή την εκρίζωση της σαλμωνέλλας στα κοτόπουλά μας, που η ΕΕ επιθυμεί τα επόμενα χρόνια να είναι αρνητική.

Η σωστη αντιμετώπιση της κρίσης της γρίπης των πτηνών, που δεν πέρασε σε οικόσιτα πτηνά, αποτελεί μία σημαντική επιτυχία και πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για το μέλλον.

Αυτό που προέχει είναι η εφαρμογή και στην Ελλάδα των κανονισμών της ΕΕ που επιβάλλουν την παρουσία εγκεκριμένου κτηνίατρου σε κάθε κτηνοτροφική επιχείρηση που θα επιβλέπει την τήρηση όλων των κτηνιατρικών-υγειονομικών μέτρων σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Αυτό περιλαμβάνει πλήρη καταγραφή των φαρμάκων που λαμβάνουν τα ζώα, απόρριψη ζωικών προϊόντων (πχ γάλα) που περιέχουν κατάλοιπα φαρμάκων κτλ. Μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί η ποιότητα και η καταλληλότητα των προϊόντων...

Τι να την κάνω πχ μια "βιολογική" κτηνοτροφική επιχείρηση όταν ο κτηνοτρόφος ταϊζει μη-μεταλλαγμένες ζωοτροφές, αλλά από την άλλη δεν υπάρχει κτηνίατρος, κι ο κτηνοτρόφος δίνει αβέρτα παράνομα αντιβιωτικά που "περνάνε" στο κρεας ή το γάλα (και μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως αυτή είναι η πραγματικότητα σε πολλές περιπτώσεις);

Δεν ξέρω τι συμφέροντα κρύβονται πίσω από τη "βιοζω" ή αν άπλώς δεν έχουν γνώσεις και σοβαρούς συμβούλους, αλλά αν θέλουμε ποιοτικά προϊόντα, πρέπει να επιλέξουμε σωστές πρωτεραιότητες.

Κόκκινη Πιπεριά said...

Αγαπητέ vetdino όσα γράφεις παρουσιάζουν ενδιαφέρων. Το κείμενο της ΒΙΟΖΩ το έβαλα για να ανοίξει κουβέντα και χαίρομαι γιατί πρέπει να μάθουμε και εμείς οι... άσχετοι...