Monday, October 15, 2007

«Οποιος υπερασπίζεται τη γη του δεν είναι τρομοκράτης»

Ο Ισμαήλ Ναουάχντα έχει μπάσα και δυνατή φωνή. Μιλάει με σιγουριά και ηρεμία. Για τον ιμάμη του Αλ Ακσά όσα λέγονται περί τρομοκρατίας για τη Χεζμπολάχ ή τη Χαμάς δεν έχουν βάση. Ο ίδιος πιστεύει ότι μια οργάνωση που βοηθάει τον κόσμο, που τον υπερασπίζεται, δεν μπορεί να αποκαλείται τρομοκρατική. Ο ίδιος ζητάει ειρήνη και δικαιοσύνη, δεν ασπάζεται τη βία και καλεί όσους βρεθούν στους ιερούς τόπους να επισκεφθούν τις περιοχές όπου ζουν οι Παλαιστίνιοι.

*Και τι σημαίνει ειρήνη και δικαιοσύνη για εσάς;

**«Ειρήνη και δικαιοσύνη σημαίνει να μη ζουν κάποιοι εις βάρος άλλων. Οσοι έρθουν στην Παλαιστίνη καλό θα ήταν να επισκεφθούν και να δουν πώς ζουν οι άνθρωποι. Εμείς στο Αλ Ακσά δεν μπορούμε να προσευχηθούμε όποτε θέλουμε. Οι Ισραηλινοί όποτε θέλουν μας το επιτρέπουν και όποτε θέλουν μας το απαγορεύουν. Σε όλο τον κόσμο η λατρεία του θεού είναι ελεύθερη. Στα Ιεροσόλυμα όχι».

Με τη βοήθεια του μεταφραστή Ιμπραήμ Ελ Γαντούρ ρωτάμε τον ιμάμη του Αλ Ακσά για τις διαφορές που χωρίζουν τη Φατάχ από τη Χαμάς. «Πονάω από τις διαφορές που έχουν προκύψει. Εύχομαι να ενωθούν και να συμφιλιωθούν. Δική μας επιθυμία είναι να σταματήσουν να λύνουν τις διαφορές τους με τη βία».

*Η «Χαμάς» είναι τρομοκρατική οργάνωση;

**«Υπάρχουν άνθρωποι που τους έδιωξαν από τα σπίτια τους, υπάρχουν άνθρωποι που ζουν στον δρόμο. Αυτοί που προκάλεσαν αυτή την κατάσταση είναι οι τρομοκράτες».

*Τι χωρίζει τους μουσουλμάνους από τους εβραίους που ζουν στα Ιεροσόλυμα;

**«Το θέμα δεν είναι ότι εμείς είμαστε μουσουλμάνοι και εκείνοι εβραίοι. Το πρόβλημα είναι ότι εκείνοι ξεκινούν κάποιες πράξεις που ενοχλούν τον παλαιστινιακό λαό. Δεν είναι θρησκευτική διαμάχη. Σας λέω ότι τρομοκράτης είναι αυτός που διώχνει τους ανθρώπους από τα εδάφη τους, όχι εκείνος που τα υπερασπίζεται. Δεν μπορείς να αποκαλέσεις κάποιον που υπερασπίζεται τη γη του τρομοκράτη. Οποιος υπερασπίζεται τα εδάφη του είναι τρομοκράτης;».

*Να περάσουμε σ' ένα άλλο θέμα. Είδαμε σήμερα τις γυναίκες να συμμετέχουν στην προσευχή ξεχωριστά από τους άνδρες. Αυτό δεν είναι διάκριση;

**«Το Ισλάμ δίνει στη γυναίκα τα δικαιώματά της. Τα δικαιώματα που έχει η γυναίκα στο Ισλάμ δεν τα έχουν οι γυναίκες στις άλλες θρησκείες. Οι γυναίκες στη διάρκεια της προσευχής κάθονται πίσω για λόγους οργάνωσης. Δεν θέλει κανείς να υποβιβάσει τις γυναίκες, αλλά θέλει να τις προστατέψει. Ξέρετε, οι γυναίκες δεν είναι για να τις εκμεταλλεύονται για να προωθούν κάποιοι τα εμπορικά τους προϊόντα. Δεν είναι εμπορεύσιμο είδος».

Στη συζήτηση παρεμβαίνει η μορφωτική ακόλουθος της Πρεσβείας του Ιράν. Ντυμένη στα μαύρα, το μόνο που ξεχωρίζει κανείς είναι το πρόσωπο και τα χέρια της. Εχει την όψη καλόγριας. Μιλάει στον ιμάμη χαμογελαστή, σαν να συναινεί σε όσα εκείνος λέει. «Απόδειξη όσων σας λέω είναι και ο διάλογος με την κυρία που συναντώ πρώτη φορά», λέει ο Ισμαήλ Ναουάχντα.

Το τελευταίο μέρος της συζήτησης αφορά τις σχέσεις με τους ορθόδοξους χριστιανούς στα Ιεροσόλυμα, τους οποίους ο Ισμαήλ Ναουάχντα θεωρεί «αδελφούς». Οσα έγιναν πριν από δύο χρόνια πόσο επηρέασαν τις σχέσεις σας; Κάποιοι πούλησαν ακίνητα στην παλιά πόλη. «Οσα έγιναν δεν ήταν τόσο σπουδαία, διογκώθηκαν. Τα αδέλφια μας, ενωμένα, αποφάσισαν να διώξουν τον Πατριάρχη. Το θέμα διογκώθηκε από τα Μέσα Ενημέρωσης».

Πηγή: Του Θωμά Τσάτση, Ελευθεροτυπία (15/10/07)



No comments: