Sunday, September 9, 2007

Γιατί ο Γιώργος Μαργαρίτης ψηφίζει ΚΚΕ;

"Η ψήφος στο ΚΚΕ. Επειδή βλέπουμε καθημερινά... Να συρρικνώνονται, να αφαιρούνται, να καταπατιούνται, όλα όσα οι εργαζόμενοι και οι πολίτες αυτού του τόπου - και του κόσμου ολόκληρου - κέρδισαν με τους αγώνες τους από τον καιρό της Γαλλικής και της Ρωσικής επανάστασης και δώθε, είτε στο χώρο της δουλιάς τους, είτε στο χώρο των πολιτικών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων.

Επειδή στη χώρα μας... Τα δύο κόμματα - εξουσίας - εξειδικεύονται και ανταγωνίζονται στον εκχυδαϊσμό της πολιτικής, ενδιαφερόμενα μόνο για τα συμφέροντα των ισχυρών του κεφαλαίου και για την εξυπηρέτηση των επιθυμιών των Βρυξελλών και των ΗΠΑ. Επειδή οι μικρότεροι πολιτικοί σχηματισμοί - Συνασπισμός και ΛΑΟΣ - ενδιαφέρονται πρώτιστα για τη συμμετοχή τους σε αυτή τη μορφή της εξουσίας προσφέροντας σε αντάλλαγμα τον ιδεολογικό αποπροσανατολισμό και την πολιτική σύγχυση των εργαζομένων.

Επειδή, όπως πρόσφατα είδαμε... Ο εκχυδαϊσμός της πολιτικής και η ταπείνωση των ανθρώπων που οι ταξικές πολιτικές κατέστρεψαν έχουν φτάσει στα έσχατα όρια. Οι σύγχρονοι Καίσαρες δημαγωγοί μοιράζουν αργύρια στον αέρα, χωρίς να ενδιαφέρονται αν αυτά πηγαίνουν σε πληγέντες ή μη (όπως έκαναν οι δημαγωγοί στην αρχαία Ρώμη, όπως έκαναν όλα τα διεφθαρμένα και ευτελή καθεστώτα στην ιστορία) και εξαπατούν υποσχόμενοι τη σωτηρία των πυροπαθών μέσα από τις "χορηγίες" και την ελεημοσύνη των πλουσίων, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο στην επωφελή για το κεφάλαιο "ανάπλαση" των περιοχών που η πολιτική τους η ίδια κατέστρεψε.

Γι' αυτά και για άλλα πολλά σήμερα πρέπει να αντισταθούμε, είναι πολύ σημαντικό να αντισταθούμε... Η ψήφος στο ΚΚΕ, ανεξάρτητα από τυχόν επιμέρους διαφωνίες που μπορεί να έχουμε με αυτό, είναι μια ισχυρή μορφή αντίστασης. Η ενίσχυση των δυνάμεων του ΚΚΕ στο εκλογικό σώμα και στη Βουλή προετοιμάζει την αντίσταση των εργαζομένων ενάντια στις επιθέσεις που έρχονται εναντίον τους. Σε καιρούς όπου οι πλούσιοι γίνονται επιδεικτικά πλουσιότεροι και οι φτωχοί απελπιστικά φτωχότεροι, αυτή η ψήφος αποκτά καίρια σημασία: Ναι! Μπορούμε να τους σταματήσουμε!»


Σχόλιο "Πιπεριάς": Ο Γιώργος Μαργαρίτης θεωρείται και είναι από τους κορυφαίους ιστορικούς της Ελλάδας, ιδιαίτερα για την περίοδο του εμφυλίου πολέμου. Τα συμπεράσματα μάλιστα που προκύπτουν από το έργο του και ο ίδιος διατυπώνει, απείχαν μακράν σε αναλυτικό επίπεδο από την (μέχρι σήμερα...) πολιτική του στήριξη στον Συνασπισμό. Ο Γιώργος Μαργαρίτης πήρε μέρος στην ιδεολογική (και πολιτική...) διαπάλη στο εσωτερικό του Συνασπισμού (και όχι μόνο...) γύρω από το απαράδεκτο βιβλίο ιστορίας της ΣΤ΄ δημοτικού, ενώ σφοδρή ήταν (και είναι...) η αντιπαράθεσή του με την παρέα της Ρεπούση και του Λιάκου πάντα από μαρξιστικές, αριστερές θέσεις. Ετσι η δημόσια τοποθέτησή του για τις επερχόμενες εκλογές έχει και ενδιαφέρων και σημασία...

7 comments:

Greg said...

Εξαιρετική σημασία!!!

Μάρκος said...

Ο Συνασπισμός προσφέρει το ιδεολογικό υπόβαθρο στα δύο μεγάλα κόμματα, όπως έγραψα και στο ιστολόγιό μου. Όποιος έχει μάτια το βλέπει και στρέφεται αλλού

Anonymous said...

Σημαστική η απόφαση του κ. Μαργαριτη!

και μια παρατηρηση: Μια ςκαι βαζετε τις ιστοσελιδες και των αλλων συνδιασμων, σας κανω γνωστο οτι ξεχασατε το ΕΝ.ΑΝΤ.Α
δηλ. www.enantia.gr

Anonymous said...

Οι παρεμβάσεις Μαργαρίτη για το επίμαχο βιβλίο Ιστορίας, εδώ:

http://pontosandaristera.wordpress.com/2007/07/25/17-4-2007/#more-790

Anonymous said...

Φίλε enallaks@antistrofws "βάλαμε" και το ΕΝΑΝΤΙΑ για να μην παραπονιέσαι...

ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΙΠΕΡΙΑ

Anonymous said...

Οι νέοι ιστορικοί -προσκείμενοι ή μέλη του ΚΚΕ-βλέπαμε εδώ και αρκετό καιρό την σύγκρουση σε επιστημονικό -που όμως σε τελική ανάλυση ανάγεται και σε ιδεολογικό (και αλλιώς δεν γίνεται)-επίπεδο. Άλλοι υποτηρίζαμε ότι αρκετά γρήγορα θα στηρίξει μα τον Α ή Β τρόπο το ΚΚΕ και άλλοι ότι θα αργήσει σχετικά η διαδικασία αυτή. Τελικά πιό γρήγορα και από ό,τι εμείς οι αισιόδοξοι πιστεύαμε ήρθε η υποστήριξη. Δεν ξέρω αν αυτή η σύμπλευση θα κρατήσει και πόσο, αλλά είναι μία πρώτη απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι το εθνικό κράτος δεν έχει πλέον ιστορικό ρόλο (κάποια στιγμή θα τον χάσει, αλλά η ώρα δεν ήρθε ακόμα) και ότι πρέπει να ξεχαστούν οι εθνικές ιστορίες (στο όνομα ποιάς ενότητας;μήπως της καπιταλιστικής;).

Anonymous said...

Η σύγκρουση στο προηγούμενο σχόλιο, αφορά στο εσωτερικό του ΣΥΝ (ανοήτως δεν το ανέφερα και η πρόταση όπως διατυπώθηκε δεν είχε νόημα).