Tuesday, September 11, 2007

Ναυτίλος, η φόλα και οι νούλες

Τέλος δεν έχουν οι κουτοπονηριές της κυρίας Γιαννάκου.
Είχε δεσμευθεί να φέρει το δυσώνυμο βιβλίο της Ιστορίας για τη ΣΤ' Δημοτικού στα σχολεία και τη δημοσιότητα πριν τις εκλογές. Δεν το έκανε.
Για να τα κουκουλώσει πάλι, δεν έφερε και κανα-δυο βιβλία ακόμα. Αιτιολογία: φόρτος εργασίας των τυπογραφείων λόγω εκτύπωσης προεκλογικών φυλλαδίων - τρίχες.
Ομως τι να φέρει στα σχολεία (και στο φως) η κυρία Γιαννάκου. Τα διορθωμένα αδιόρθωτα;
Το βιβλίο δεν διορθώνεται. Είναι ξηρό, παιδαριώδες, αντιεπιστημονικό. Εγράφη κατόπιν συμφωνίας διακρατικής
Γιωργάκη-Τζεμ
συνεπώς είναι εκπεπτωκός από χέρι σε επίπεδο προπαγάνδας. Θα μπορούσε αυτή η προπαγάνδα να είναι πιο κομψή, αλλά λόγω ιδεοληψιών άμα τε και αγραμματοσύνης των πονηματιών της, η προπαγάνδα αυτή υπερέβη και την ύβρη σε χοντροκοπιά κι αναίδεια.
Το βιβλίο δεν διορθώνεται, διότι δεν διορθώνεται η λογική του -δεν είναι θέμα διατυπώσεων μόνον ή πραγματολογικών λαθών, είναι θέμα λογικής.
Η ιστορία αυτή έφθασε στο όριό της και μας κούρασε ψυχικώς πολλούς πολύ. Τώρα σβήνει σε ένα κρεσέντο χυδαιότητας.
Τα πράσινα παπαγαλάκια στον Τύπο (αλλά κι ορισμένοι πλανηθέντες της Αριστεράς) «χαρίζουν» αυτήν την υπόθεση στον κ. Καρατζαφέρη, τον κ. Χριστόδουλο και τους συν αυτοίς εθνικιστές, ελληνοκεντρικούς, ελληνόφρονες κι ελληναράδες.
Παραγνωρίζοντας τη σοβαρή κριτική σοβαρών ανθρώπων εξ όλου του πολιτικού φάσματος, «χαρίζουν» στους Καρατζαφεραίους την αντίδραση του 98% των Ελλήνων σε αυτό το τερατούργημα.
Ουδέν πιο χυδαίο πολιτικώς έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα -διότι είναι ή τελείως εκ του πονηρού ή αβάσταχτα ηλίθιο.

Γράφει ο Χομπσμπάουμ στο βιβλίο του «Εθνη και Εθνικισμός από το 1780 μέχρι σήμερα» (Εκδόσεις ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΑ) - σελ. 188: «Πάντως,
η μαζική εκδίωξη ακόμα και η γενοκτονία άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στα νότια όρια της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και μετά, καθώς οι Τούρκοι άρχισαν τη μαζική γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 και μετά τον Ελληνο-Τουρκικό πόλεμο του 1922, εξεδίωξαν έναν αριθμό Ελλήνων, μεταξύ 1,3 και 1,5 εκατομμυρίων περίπου από τη Μικρά Ασία, όπου ζούσαν από τον καιρό του Ομήρου».
Α τσα! Από τον καιρό του Ομήρου;
Και η ασυνέχεια του ελληνικού έθνους; (του εβραϊκού; του κινέζικου;)
Θύμα της μεταφυσικής του ακίνητου υποκειμένου στον χρόνο κι ο Χομπσμπάουμ ή βαθύς γνώστης της διαλεκτικής; Της εξέλιξης των προσδιορισμών μέσα από την αλληλοεπίδρασή τους στον χρόνο;
Ο γέρος του Μωριά γκάριζε «ωρέ Ελληνες», επειδή του 'κανε ιδιαίτερα ο Κοραής, μάλιστα, εις την λογίαν εκδοχή «ω άνδρες Ελληνες», ή επειδή του το 'μαθε η γιαγιά του η κωλαρού; ρωμιά ή αρβανίτισσα, δεν έχει σημασία...

Το βιβλίο της ΣΤ' Δημοτικού ήταν το κερασάκι σε μια τούρτα καθ' όλον δηλητηριασμένη. Μια βίαιη και χαζή «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση» βασισμένη στη διαδραστικότητα τη διαθεματικότητα και την πολιτικώς χρήσιμη αποδόμηση, διέτρεξε την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια που επικράτησε ο νεοφιλελευθερισμός.
Ηδη η Γαλλία και η Γερμανία, θορυβημένες απ' τα πρώτα της αποτελέσματα την επανεξετάζουν. Η Ιταλία, όπου μάλιστα αυτή η μεταρρύθμιση ήταν πιο ήπια, εμβρόντητη απ' την προβαίνουσα αποβλάκωση, ανακρούει πρύμναν κι επανέρχεται στην αύξηση των ωρών διδασκαλίας της Ιταλικής, της ιστορίας, της γεωγραφίας, της προπαίδειας και των μαθηματικών.
«Τις αλλαγές υπαγόρευσαν τα απίστευτα κενά που έχουν στις βασικές γνώσεις αυτών των μαθημάτων, οι μαθητές στο Λύκειο σε ποσοστό πάνω από το 40%!».
Κι εδώ παλεύουμε με τις κουτοπονηριές της Γιαννάκου, τη διαθεματικότητα (βρείτε τη σχέση του Κάλβου με τα σουρωτήρια) και τα συναφή λιγούρικα...

ΣΤΑΘΗΣ Σ. 11.ΙΧ.2007 stathis@enet.gr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/09/2007

ΣΧΟΛΙΟ ΠΙΠΕΡΙΑΣ: ΕΙΠΑΜΕ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΝΔ ΣΤΗΝ Α' ΑΘΗΝΩΝ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΕΙΝΑΙ: ΜΑΥΡΟ ΣΤΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ...

1 comment:

ange-ta said...

καλά φοβερός ο στάθης!
πολύ με συγκινεί!