Thursday, August 9, 2007

Νέα... ντρίμπλα από τον Ερντογάν!

Θετικά αντέδρασε η αντιπολίτευση στην ανακοίνωση χθες από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του κυβερνητικού υποψηφίου για τη θέση προέδρου της Βουλής. Το χρίσμα του νικηφόρου στις εκλογές κόμματος κατέλαβε ο βουλευτής Κιοκσάλ Τοπτάν, τον οποίο υπέδειξαν, κατόπιν διαδικασίας διαβουλεύσεως, βουλευτές και στελέχη του ΑΚΡ. Ο Τοπτάν, του οποίου η σύζυγος δεν φέρει ισλαμική μαντίλα, θα διαδεχθεί τον Μπουλέντ Αρίντς, που είχε προκαλέσει την αντιπάθεια σύσσωμης της αντιπολίτευσης (και των προοδευτικότερων στελεχών του ΑΚΡ) για το θρησκευτικό ζηλωτισμό του.
Για «επιλογή κοινής συναινέσεως» μιλούν αναλυτές, ενώ κάνουν λόγο για θετική έκπληξή τους από τη στάση που επέδειξαν ο Ερντογάν και τα στελέχη του ΑΚΡ εν όψει της επιλογής του κομματικού υποψηφίου. Ο Ερντογάν προτίμησε, πέραν από τα στελέχη και τους βουλευτές του κόμματός του, να συμβουλευθεί και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στελέχη του ΑΚΡ συζήτησαν με τις κοινοβουλευτικές ομάδες της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς (SDP), αλλά και με τους βουλευτές του Κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατικής Τουρκίας (DTP). Εντύπωση προκάλεσε η μη πραγματοποίηση σχετικής συνάντησης με την ομάδα του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ). Παρά ταύτα, πρώτο το ΜΗΡ ανακοίνωσε τη στήριξή του στο πρόσωπο του Τοπτάν. Ο γενικός γραμματέας του ΜΗΡ Τζιχάν Πατσατζή αποκάλεσε τον Τοπτάν «έμπειρο πολιτικό». Ο δε επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CHP Αλί Τοπούζ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Τοπτάν θα διατηρήσει ήπια, συναινετική στάση σε αντίθεση με τον προκάτοχό του. Με δεδομένη τη συναινετική στάση του ΑΚΡ και τη στήριξη της αντιπολίτευσης, αναμένεται ότι ο Τοπτάν θα εκλεγεί τουλάχιστον στον τρίτο γύρο της διαδικασίας (απλή πλειοψηφία της ολομέλειας), εάν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επιλέξουν να μην ψηφίσουν στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο (όπου απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων). Η διαδικασία εκλογής αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα.
Το ερώτημα που απασχολεί πάντες είναι εάν το ΑΚΡ θα ακολουθήσει εξίσου συναινετική στάση στο θέμα της επιλογής του κομματικού υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας. Μετά τη δήλωση του Ντεβλέτ Μπαχτσελί ότι το ΜΗΡ θα παραστεί στην ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή «όποιος και αν είναι ο υποψήφιος του ΑΚΡ», ο τελευταίος αναμένεται να εκλεγεί το αργότερο στον τρίτο γύρο, ενώ κίνδυνος ματαίωσης της εκλογής λόγω έλλειψης της απαιτούμενης απαρτίας δεν υφίσταται. Ο Μπαχτσελί κάλεσε ωστόσο τον Ερντογάν να συμβουλευθεί όλα τα κόμματα, ακόμη και όσα δεν εξέλεξαν βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση, σχετικά με το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο τελευταίος πρέπει, κατά τον Μπαχτσελί, να είναι «υπεράνω κομμάτων και κυβερνήσεων και να εκπροσωπεί όλη την Τουρκία». Οι φράσεις αυτές αποκλείουν τον Αμπντουλάχ Γκιουλ, αλλά και τον ίδιο τον Ερντογάν, το «ιδιαίτερα θρήσκο» προφίλ των οποίων κάνει την πλειοψηφία των Τούρκων να μην επιθυμεί να τους δει στην προεδρία, τονίζουν παρατηρητές.
Αίσθηση προκάλεσαν δηλώσεις του Φεχμί Κορού, αναλυτή της προσκείμενης στο ΑΚΡ «Γενί Σαφάκ», σύμφωνα με τις οποίες μόνη εναλλακτική στην υποψηφιότητα Γκιουλ είναι εκείνη του ίδιου του Ερντογάν.

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, www.kathimerini.gr, Του ανταποκριτή στην Κωνσταντινουπολη Αλεξανδρου Μασσαβετα
Σχόλιο "Πιπεριάς": Φαίνεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει σε κανέναν τη δυνατότητα να αμφισβητήσει την απόλυτη κυριαρχία του στην Τουρκική πολιτική σκηνή. Απλά θα υπογραμμίσω ότι ο Κιοκσάλ Τοπτάν είναι από τους λίγους (ίσως ο μοναδικός...) Τούρκους πολιτικούς που έχουν τοποθετηθεί, δημόσια, υπερ της επαναλειτουργίας της Θεολογικής σχολής της Χάλκης. Περιμένω τώρα τη κίνηση του Ερντογάν στο θέμα του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας. Πάντως οι πολιτικές εξελίξεις στην γειτονική χώρα είναι ενδιαφέρουσες και μακάρι οι "δικοί" μας να την παρακολουθούν με την απαιτούμενη προσοχή και... σοβαρότητα!

No comments: