Επτά ανοιχτές πληγές δεν αφήνουν περιθώρια για πανηγυρικούς εορτασμούς για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Επτά τομείς αντιμετωπίζουν τόσο κρίσιμα προβλήματα, ώστε οι απαραίτητες παρεμβάσεις σωτηρίας απαιτούν γενναίες τομές τόσο σε κεντρικό πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του WWF Ελλάς για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη χώρα μας, της οποίας τα αποτελέσματα βρίσκονται στην τελική φάση επεξεργασίας και θα δοθούν σύντομα στη δημοσιότητα, οι επτά «ανοιχτές περιβαλλοντικές πληγές» της Ελλάδας είναι οι εξής:
· Εγκληματική αδιαφορία για τον ελληνικό βιολογικό πλούτο. Από την περυσινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η αδιαφορία αυτή εκφράζεται με πλήρη απραξία στον τομέα της προστασίας των πολλών σημαντικών ή έστω των απειλούμενων ειδών χλωρίδας και πανίδας και της θεσμοθέτησης των πυρήνων βιοποικιλότητας, δηλαδή των προστατευόμενων περιοχών. Ακόμη και οι λιγοστές θεσμικά κατοχυρωμένες περιοχές βρίσκονται σε μια απογοητευτική κατάσταση διάλυσης.
· Σκουπίδια, σκουπίδια παντού! Από την περυσινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος (τόσο από την κεντρική διοίκηση όσο και από τους αρμόδιους ΟΤΑ) προς την κατεύθυνση της απαγόρευσης της λειτουργίας των περισσότερων από 1.400 ούτως ή άλλως παράνομων χωματερών, με μόνο κίνητρο την αποφυγή των προστίμων που θα επέλθουν αν η χώρα δεν τηρήσει την προθεσμία που έχει θέσει η ΕΕ για κλείσιμο των χωματερών μέχρι το 2008. Με απογοητευτικά αργούς ρυθμούς κινούνται και οι διαδικασίες διαχείρισης των τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων που εδώ και δεκαετίες «αποθηκεύονται προσωρινά» από τις βιομηχανίες, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας της ΕΕ. Η μικρή πρόοδος που σημειώθηκε με την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2004/12/ΕΚ για την ανακύκλωση των συσκευασιών και την ανακοίνωση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων δε γεννά αισιοδοξία, καθώς οφείλεται στην εκκίνηση από την ΕΕ διαδικασιών παράβασης της σχετικής νομοθεσίας.
· Τα δάση που πληγώνουμε. Από την περυσινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ζήσαμε μέρες μεγάλης αγωνίας, καθώς η πρόταση της Κυβέρνησης για αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος έβαλε ξεκάθαρα στο στόχαστρο τον εθνικό μας δασικό θησαυρό.
· Το νερό δεν κυλάει στο αυλάκι. Από την περυσινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αγωνιζόμαστε για να αποτρέψουμε ένα έγκλημα κατά του υδάτινου πλούτου της χώρας, την εκτροπή του Αχελώου που εγκρίθηκε από τη Βουλή με νόμο που παρακάμπτει τις πολλές δικαστικές αποφάσεις που έχουν κρίνει το έργο παράνομο. Εξίσου σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν και στο «μέτωπο» διαχείρισης του νερού και της εφαρμογής της σχετικής Κοινοτικής πολιτικής για τη διαχείριση του νερού, με αποτέλεσμα η ΕΕ να προσφύγει δύο φορές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας. Σημειώσατε επίσης, ότι για αυτές και άλλες παραβάσεις, η χώρα μας «έπιασε πάτο» σε επίσημη αξιολόγηση των 27 κρατών μελών της ΕΕ.
· Αναπτυξιακή επίθεση στη φύση. Από την περσυνή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η φύση δέχεται αναπτυξιακή επίθεση. Το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό που τέθηκε σε διαβούλευση, η προαναφερόμενη προσπάθεια υποβάθμισης του άρθρου 24 του Συντάγματος, η απαράδεκτη και ένοχη καθυστέρηση ολοκλήρωσης του εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού δίνουν σαφές μήνυμα ότι τα σημαντικά απομεινάρια φυσικού χώρου και πόρων θα πληρώσουν το αναπτυξιακό έλλειμμα της χώρας.
· Αρνητική ενέργεια για το περιβάλλον. Από την περυσινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η ΔΕΗ ανέβηκε στη λίστα των πιο «βρώμικων» επιχειρήσεων παραγωγής ηλεκτρισμού της ΕΕ σε σχέση με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Ενώ στην κατάταξη του 2006 οι ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και Καρδιάς κατέλαβαν την πρώτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα, φέτος είχαμε αρνητική «αναβάθμισή» τους στην πρώτη και δεύτερη θέση. Παράλληλα, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία πρόβλεψη για να αποκτήσει η χώρα μας έναν ενεργειακό σχεδιασμό που θα οδηγήσει στη σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη και το πετρέλαιο, τα καύσιμα που δε συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
· Ένοχη (;) περιβαλλοντική μυστικοπάθεια. Από την περυσινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος τίποτα δεν άλλαξε στην πάγια πρακτική του ΥΠΕΧΩΔΕ να αρνείται να παράσχει πληροφόρηση σχετικά με τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος που οφείλει να διαθέτει για την προστασία του περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων και μέσα από το Ειδικό Ταμείο ΕΤΕΡΠΣ.
Είχαμε όμως και επτά θετικές εξελίξεις που αφήνουν περιθώρια ελπίδας: τη γενναία «ανταρσία» συμπολιτευόμενων βουλευτών και τη μαζική συσπείρωση φορέων από όλο το κοινωνικό φάσμα για την υπεράσπιση του άρθρου 24 του Συντάγματος, την εντεινόμενη κοινωνική ανησυχία και διάθεση για περιβαλλοντική κινητοποίηση που καταγράφεται από όλες τις δημοσκοπήσεις, την αυξανόμενη (αλλά ακόμα ελλιπή) περιβαλλοντική δραστηριοποίηση των ΜΜΕ, το πρώτο ξεκάθαρο βήμα για ασφαλή χημικά προϊόντα μέσα από την ψήφιση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού REACH, τη δέσμευση των ηγετών της ΕΕ (μεταξύ των οποίων και του Έλληνα Πρωθυπουργού) για «πράσινη ενέργεια» και την καλή ενσωμάτωση του περιβάλλοντος στον στρατηγικό σχεδιασμό του ΕΣΠΑ 2007-2012 (Δ’ ΚΠΣ).
«Οι επτά μεγάλες πληγές μας καλούν να σηκωθούμε από τον καναπέ και να ξεσηκωθούμε για να προασπίσουμε τα περιβαλλοντικά μας δικαιώματα και τη ζωή του πλανήτη. Οι επτά θετικές εξελίξεις μας δείχνουν ότι μπορούμε να το πετύχουμε!», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Διευθυντής του WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας.
Περισσότερες πληροφορίες:Θεοδότα Νάντσου, Συντονίστρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής, 210-3314893, tnantsou@wwf.
Πηγή: www.wwf.gr
2 comments:
Καλημέρα κόκκινη πιπεριά,
Προσβολή της φύσης!
Αυτό κάνουμε; ή αυτό νομίζουμε ότι κάνουμε;
Αλλά η φύση έχει πολλά πρόσωπα.
Σήμερα μας δείχνει το γλυκό της πρόσωπο. Το ωραίο.
Τα νερά της τα βαθειά γαλάζια, γεμάτα ζωή. Τα βουνά της, με νερά καθαρά, με ζώα όμορφα.
Τις πεδιάδες της, γεμάτες προσφορές για όλους μας, ανθρώπους και άλλα ζώα.
Και μας ρωτάει κάθε μέρα:
Σας αρέσει αυτό το πρόσωπο;
Ναί;;
Τότε σεβαστείτε το, αγκαλιάστε το!
Οχι;;;
Εχω και άλλο!
Αυτό που θα σας εξαφανίσει όλους!
καλημέρα ange-ta! Εχεισ απόλυτο δίκιο. Δυστυχώς εμείς οι άνθρωποι (;) δεν το καταλαβαίνουμε αυτό. Δυστυχώς. Νομίζουμε ότι όλα είναι... κατανάλωση!
Post a Comment