ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2007, σελίδα 14, για την "τύχη" του βιβλίου ιστορία της ΣΤ" Δημοτικού, γράφει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τσιόρδας: "Ο Κ. Καραμανλής συμμερίζεται αυτές τις θέσεις (σημείωση Πιπεριάς: ότι το βιβλίο πρέπει να αποσυρθεί). Σε συζήτηση που είχε, μάλιστα, πριν από λίγες εβδομάδες με «γαλάζιο» στέλεχος, είχε πει ότι «η καλύτερη λύση είναι το βιβλίο να αποσυρθεί». Σε τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση θα επαναφέρει προσωρινά το παλιό βιβλίο Ιστορίας". Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσιεύμα ο Κώστας Καραμανλής είναι υπερ της απόσυρσης του απαράδεκτου βιβλίου ιστορίας. Τι και ποιος (ή ποιοι;) εμποδίζει τον πρωθυπουργό της χώρας να αποσύρει το βιβλίο; Μπορεί να είναι η κ. Ρεπούση "ισχυρότερη" από τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας; Μπορεί;
Ολο το ρεπορταζ της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας", εδώ:http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=45603140
Στο μεταξύ...
Αν και είμαι σίγουρος κύριε Πρωθυπουργέ ότι έχετε διαβάσει το σημερινό "Βήμα της Κυριακής", εντούτοις σας παραθέτω μικρά αποσπάσματα από την συνέντευξη που παρέθεσε η κυρία Ρεπούση σχετικά με τις αλλαγές στο βιβλίο ιστορίας.
- Επειδή σας έχουμε ακούσει να υπερασπίζεστε τη φιλοσοφία του βιβλίου, γιατί προχωρήσατε σε αλλαγές;
«Προχωρήσαμε σε αλλαγές που είναι συμβατές με τη φιλοσοφία του βιβλίου. Οσο και να ψάξει κανείς, δεν θα βρει κρυφά σχολειά και δαίμονες που απειλούν τον Ελληνισμό. Αυτό το βιβλίο έχει αξία γιατί υπερασπίζεται μια συγκεκριμένη προσέγγιση για τη διδασκαλία της Ιστορίας. Προσπαθεί να ανανεώσει τη σχέση της σχολικής Ιστορίας με την ιστοριογραφία και να συμβάλει στη δημιουργία ενός ενεργητικού διερευνητικού μαθησιακού περιβάλλοντος. Θέλει μια σχολική Ιστορία που να είναι Ιστορία και όχι κατήχηση. Η προσέγγιση αυτή δεν είναι μόνο δική του. Χαρακτηρίζει πολλά σύγχρονα βιβλία. Δεν θα κάναμε σε καμία περίπτωση αλλαγές που αντιστρατεύονται αυτή την προσέγγιση. Δεν θα μπορούσαμε πια να το υπερασπιστούμε. Δεν θα ήταν δικό μας».
- Πώς κρίνετε το γεγονός ότι το βιβλίο επικρίθηκε τόσο από τη Δεξιά όσο και από την Αριστερά;
«Στην πολεμική κατά του βιβλίου βρέθηκε πράγματι πολύ κοντά ένα τμήμα της Δεξιάς με ένα τμήμα της Αριστεράς ή ό,τι παραδοσιακά αποκαλούμε Δεξιά και Αριστερά. Οι νέες συμμαχίες, τις οποίες έχουμε δει και σε άλλα θέματα και πιθανότατα θα βλέπουμε συχνότερα στο μέλλον. Και όσοι συνομιλούν μαζί τους. Το εντυπωσιακό σε αυτή την περίπτωση είναι η ομοιότητα των επιχειρημάτων τους. Οι ίδιοι φόβοι για την εθνική ταυτότητα και τα κέντρα που την απειλούν, οι ίδιες ανησυχίες για τη λεγόμενη "στρογγυλοποίηση" της εθνικής μας Ιστορίας. Και από κοντά ο Νίκος Σβορώνος και η αφήγηση. Σαν να συμφώνησαν ξαφνικά για το τι είναι Ιστορία και πώς πρέπει να διδάσκεται».
Αμετανόητη η κυρία Ρεπούση κύριε Πρωθυπουργέ. Αμετανόητη...
1 comment:
Να τολμήσει! Αλλά πώς; Αφού αυτός την έβαλε...
Post a Comment