Wednesday, May 23, 2007

Ο Αντώνης Λιάκος Πρόεδρος του ΟΠΕΚ του Σημίτη...

Οι στενές σχέσεις μεταξύ του Αντώνη Λιάκου καθώς και της ομάδας του με τον Σημίτη καθώς και τους εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ και κομμάτια του Συνασπισμού είναι γνωστές. Δεν είναι κάτι το καινούργιο ούτε κάτι το μη αναμενόμενο. Άλλωστε ο Αντώνης Λιάκος μαζί με τον Νίκο Μουζέλη αποτελούσαν και αποτελούν τους πιο προβεβλημένους θεωρητικούς του εκσυγχρονιστικού εγχειρήματος του ελληνικού καπιταλισμού. «Ένα μεγαλόπνοο εγχείρημα κοινωνικού μετασχηματισμού» όπως το αποκαλεί και ο Αλέξανδρος Καζαμίας, στην ενδιαφέρουσα παρέμβαση του στην προσπάθεια «αποτίμησης του Εκσυγχρονισμού», «εγχείρημα που, (το όποιο), απέβλεπε στην πραγματοποίηση του ιστορικού άλματος της Ελλάδας (δηλαδή του ελληνικού καπιταλισμού) από την ημιπεριφέρεια του παγκοσμίου συστήματος προς τον σκληρό πυρήνα των εκσυγχρονισμένων κοινωνιών (δηλαδή του ανεπτυγμένου καπιταλισμού) της Ευρώπης (δηλαδή τη δυτικής Ευρώπης). (Δες Θοδωρής Πελαγίδης (επιμέλεια), «Η εμπλοκή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα: Μια αποτίμηση του Εκσυγχρονισμού», Κέντρο Θεσμικών μεταρρυθμίσεων, Εκδόσεις Παπαζήση, σελίδα 60).
Τώρα τι σημασία έχουν όλα αυτά? Απλά είναι ένα δεδομένο το οποίο έχει την σημειολογική του σημασία και καλό είναι να το έχει υπόψη του κανείς, καθώς ποτέ ο Αντώνης Λιάκος καθώς και ο Νίκος Μουζέλης «δεν ξέχασαν» σε πια πλευρά της ταξικής πάλης βρίσκονται, σε αντίθεση δυστυχώς με πολλούς άλλους.
Το μόνο πάντως που δεν μπορεί να τους καταλογίσει κάνεις είναι η ασυνέπεια. Απλά, η πολιτική τους θέση είναι απόρροια του θεωρητικού τους έργου, ως προς το οποίο και φανήκαν συνεπείς.
Η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του μαγαζιού του Σημίτη είναι η ακόλουθη:
Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας - ΟΠΕΚ
Διοικητικό Συμβούλιο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αντώνης Λιάκος
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μυρσίνη Ζορμπά
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Γιάννης Τουτζιαράκης
ΤΑΜΙΑΣ: Βασίλης Βουτσάκης
ΜΕΛΗ: Nίκος Αλιβιζάτος, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Γιάννης Καλογήρου, Δημήτριος Καλουδιώτης, Θανάσης Κοντογεώργης, Ιωάννα Λαλιώτου, Λίλιαν Μήτρου, Γιώργος Παπαδημητρίου, Βασίλης Ράπανος, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, Νίκος Τσαραπατσάνης.
Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες...
http://www.opek.gr/opek/index.php?option=com_content&task=view&id=24&Itemid

Σχόλιο της "Κόκκινης Πιπεριάς": Ο κ. Λιάκος είναι από το "βαρύ πυροβολικό" των εκσυγχρονιστών με τους οποίους δυστυχώς ταυτίστηκε ο Αλ. Αλαβάνος στο θέμα των σχολικών βιβλίων. Ο ομφάλιος λώρος που ενωνεί (;) τον Συνασπισμό με το σημτικό Πασόκ δεν είναι άλλοι από τα πρώην μέλη του Συν και του ΚΚΕ Εσ. είναι γνωστός. Γιατί άραγε ο Αλ. Αλαβάνος δεν τον κόβει;

Πηγή: Athens.Indymedia.org

6 comments:

ange-ta said...

καλώς ήρθες στο κόσμο του μπλόγκινγκ!
Κόκκινη πιπεριά, ωραίο παρανόμι.
Θα σε λινκάρω και σε μένα!

εξαποδώ said...

Καλή πορεία στη νέα σου σελίδα!

Ο Αλαβάνος δεν κόβει το λώρο συνειδητά!
Πρώτον, γιατί ο ΣΥΝ πιστεύει στον ευρωπαϊκού τύπου εκσυγχρονισμό!
Δεύτερον, γιατί αμφότεροι ομνύουν στον "αντεθνικισμό". Δηλαδή, αυτό που είπε πρόσφατα ο Αλαβάνος ότι η αντίσταση στη "νεοφιλελεύθερη" (γιατί κατ' αυτόν υπάρχει και η καλή εναλλακτική") παγκοσμιοποίηση δεν μπορεί να γίνει μέσω εθνικής αναδίπλωσης αλλά με τη δημιουργία κινημάτων σε επίπεδο Ευρώπης (αναπαράγοντας τις παπαριές του Νέγκρι και εννοώντας τον εκδρομικό ακτιβισμό των Φόρουμ.)
Τρίτον, για καθαρούς λόγους ψηφοθηρίας, καθώς με όχημα τον "αντεθνικισμό" πιστεύει ότι θα τσιμπήσει ψηφαλάκια αμφίπλευρα: Και από τους ανανεωτικούς που ερωτεύτηκαν, με το αζημίωτο, τον Σημιτικό εκσυγχρονισμό και φοβούνται τώρα ότι με τον Γιωργάκη θα μείνουν πάλι εκτός εξουσίας. Και από τα "Εξάρχεια" που μέχρι τώρα δεν πολυψήφιζαν.

Καλή συνέχεια

lumpenproletar said...

entaksi re paidia mi ta kseftylisoyme ola!dld epeidh o syn phre thesi yper toy vivlioy ths istorias einai eksyxronistiko pasok? I o syn sthrikse to vivlio giati perimenei psifoys apo to eksyxronistiko pasok? To oti o syn tosa xronia einai prwtoporos stin ellada sto diethnismismo opws to komma ths eyrwpaikhs aristeras kai oti exei vathia antiratsistikes kai antethnikistikes idees de sas leei kati? Kai oson afora to pikroxola sxolia toy apopanw, de moy les theodore thewreis paparies to megalyero pagkosmio kinhma ths telytaias dekaetias? Itan paparia gia esena oti prwti fora anthrwpoi ksesikwthikan sto WTO kai sto g8? O diethnismos ws vasikh idea toy marxismoy - lenismoy soy leei kati? O antethnikismos sto syn einai thema ideologiko kai oxi psifothiriko! Kai tis laspes peri eyrwpaikoy eksygxronismoy kai enalaktikhs pagkosmiopoihshs pes tis alloy! O syn exei apodiksei to orama toy gia to melon me to neo proedro!

Anonymous said...

Αγαπητέ Χάρη ας πούμε ότι ισχύουν αυτά που υποστηρίζεις. Ας πούμε. Πως γίνεται όμως οι Λιάκοι και οι Ρεπούσηδες να είναι ΥΠΕΡ της κατάργησης του άρθρου 16 και παράλληλα να είναι συγγραφείς (ή υποστηρικτές...) του βιβλίου; Σου λεει κάτι αυτό; Ετσι λοιπόν έβαλα τα ερωτηματικά. Δεν είναι μόνο το βιβλίο. Είναι ότι ο εν λόγω εκσυγχρονιστικός συμφερτός είναι ΕΝΑΝΤΙΑ σ' αυτά που υποτίθεται ότι υποστηρίζει ο ΣΥΝ. Θες στα κοινωνικά θέματα, θες στα οικονομικά, στα εργασιακά. Παντού είναι ΑΠΕΝΑΝΤΙ απ'την αριστερά που υποτίθεται ότι θέλει να εκφράσει ο ΣΥΝ. Ετσι απλά φίλε Χάρη!

Μάκης Διόγος

lumpenproletar said...

Δηλαδή δε κατάλαβα, ο ΣΥΝ είναι κατά του άρθρου 16 και υπέρ του νέου βιβλίου επειδή θέλει τη στήριξη των εκσυγχρονιστικών πασόκων?? Ελπίζω να μην ενοείς αυτο!!!!
Το ότι κάτι τύποι σαν και αυτούς είναι η μετάλλαξη της σοσιαλοδημοκρατίας του Αντρέα και έχουν μερικά γονιδία απο τη μαρξιστική θεώρηση (όχι οτι λέω οτι ο Αντρίκος ήταν μαρξιστής!) και έχουν κάποιες κοινές θεωρήσεις με την αριστερά σημαίνει κάτι αυτό?? Δλδ ο ΣΥΝ δεν έκανε αντιπολίτευση επί Σημιτικού ΠΑΣΟΚ??
Και το υποτίθετε σε παρακαλώ να το αφαιρέσεις απο την υπόλοιπη πρόταση για την στάση του ΣΥΝ στα ζητήματα της κοινωνίας! Αν θέλεις κάνε κρητική επί των θέσεων και τότε βάλε το υποτίθετε! Αν εσύ θεωρείς ότι καλό είναι τα παιδάκια στο σχολείο να μαθαίνουν για κρυφά σχολειά και πεφωτισμένους ηγέτες της ελληνικής επανάστασης και επιφήτηση του αγιού πνεύματος στο ελληνικό έθνος, no problem, στείλτε τα παιδιά σας στο νέο πανεπιστημιο του Χριστόδουλου! Ο ΣΥΝ αυτό που έθεσε ως βασική του θέση σε αυτό το ζήτημα ήταν οτι δε μπορείς να στείλεις στη πυρα ένα βιβλίο επειδ'σου θήγει κάποια εθνικά ιδεολογήματα! Δε είπε ότι ειναι τέλειο, αλλά ότι απλά πρέπει η ειδική (Διδακτικό προσωπικο κτλ) να το αποφασίσει αυτό και όχι κάποιοι τηλεευαγγελιστές ή νεοφασίστες! Κριτική στάση απέναντι στο βιβλίο!
Αντί να κάθεστε να κοιτάτε τι κάνει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που σταθερά έχουν πάνω απο 70% του εκλογικού ποσοστού και παρόλα αυτά αποτυγχάνουν να απαντήσουν στα σημερινά προβλήματα του κάθε έλληνα, κοιτάτε να ασκήσετε κριτική στο ΣΥΝ και να προσάψετε φιλοπασόκικα συναισθήματα! Ο ΣΥΝ μέσω του προέδρου έχει ξεκαθαρίσει την απέχθειά του για το ΠΑΣΟΚ και τη Σοσιαλοδημοκρατία(παρόλη την πρεμούρα κάποιον ξεχασμένων απολιφαδιών που ζουν ακόμα στο '70-'80)!

Anonymous said...

Λοιπόν φίλε Χάρη σχετικά με τα βιβλία, σου προτείνω να διαβάσεις την άποψη των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών (κινούνται στον χώρο του ΚΚΕ μ-λ). Διάβασε μια άλλη άποψη η οποία προφανώς δεν είναι εθνικιστική ή φιλοχριστουδουλική.
Πήγαινε στο http://deltioake.blogspot.com/2007/05/blog-post_1582.html