Thursday, September 15, 2016

Το Ωραιόκαστρο και το Ασχημόκαστρο

Του Γιώργου Παπαδόπουλου- Τετράδη

Η υπόθεση στο Ωραιόκαστρο, με τους γονείς, το δήμαρχο, τους πρόσφυγες, την κυβέρνηση, τη Δικαιοσύνη δεν είναι παρά μια μικρογραφία της ελληνικής κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Ρατσισμός; Μη βιαζόμαστε να βγάλουμε εύκολα συμπεράσματα.

Τι πραγματικά έγινε στο Ωραιόκαστρο;

Τον Αύγουστο και χωρίς να υπάρχει προσυνεννόηση με κανέναν φορέα αυτοδιοίκησης η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή με νομοθετική ρύθμιση εξουσιοδότησε τον υπουργό Παιδείας να προχωρήσει στον καθορισμό προϋποθέσεων, ώστε τα παιδιά προσφύγων hot spots να φοιτούν σε κοντινά σχολεία.

Η φοίτηση θα γίνεται τις απογευματινές ώρες, μετά τις 4, για να μη συμπίπτει με τις διδακτικές ώρες των υπόλοιπων παιδιών.

Μετά από λίγες μέρες ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου μαθαίνει από δηλώσεις του γ.γ. του υπουργείου Παιδείας την ύπαρξη του σχετικού ΦΕΚ με τις αποφάσεις του υπουργού.

Με δεδομένο ότι στην περιοχή υπάρχει καταυλισμός με 720 παιδιά σύμφωνα με πληροφορίες, καλεί για την 1η Σεπτεμβρίου έκτακτο δημοτικό συμβούλιο.

Εκεί, «ως δήμαρχος και γιατρός» πληροφόρησε τους παρόντες ότι τα ελληνόπουλα κινδυνεύουν από τα παιδιά των προσφύγων με ηπατίτιδα C, που όπως είπε ενοχοποιείται 100% για καρκίνο του ήπατος, καθώς και με άλλες μολυσματικές ασθένειες. Είπε ότι όλα τα Κέντρα Φιλοξενίας είναι υγειονομικές βόμβες και ότι η ελονοσία είναι παρούσα. Επομένως, κατέληξε, δεν μπορούν να συνευρεθούν σε αίθουσες σχολείων τα προσφυγόπουλα με τα παιδιά της περιοχής.

Στη διάρκεια του συμβουλίου και σε ερωτήσεις πολιτών τι πρέπει να κάνουν αν δεν εισακουστούν οι αντιρρήσεις τους δεν τους απέτρεψε από άσκηση βίας. (Τα αποσπάσματα υπάρχουν στο διαδίκτυο).

Μετά από εισήγησή του το δημοτικό συμβούλιο υπερψήφισε απόφαση να μη δεχτεί παιδιά προσφύγων που δεν διαθέτουν πιστοποιητικά υγείας και να δημιουργηθούν σχολεία προσφύγων εκτός των σχολείων και του τοπικού Δήμου, αλλιώς οι κάτοικοι θα κάνουν κινητοποιήσεις.

Μετά απ αυτό, δύο σύλλογοι γονέων σε δύο σχολεία της περιοχής, αφού ενημερώθηκαν από το Δήμο για τα καθέκαστα, κάλεσαν έκτακτες συνελεύσεις και στις 8 Σεπτεμβρίου αποφάσισαν σχεδόν ομόφωνα (στο ένα με ψήφους 136 επί 138 παρόντων) να μη δεχτούν να ενταχθούν παιδιά προσφύγων στα σχολεία των παιδιών τους και σε αντίθετη περίπτωση να καταλάβουν τα σχολεία.

Σύμφωνα με τους γονείς, βασικό πρόβλημα είναι ότι τα μισά παιδιά τους ( το 50%) δεν έχουν εμβολιαστεί για ελονοσία και φυματίωση εδώ και 3 χρόνια, αρρώστιες που μαθαίνουν ότι υπάρχουν στα hot spots, εξ αιτίας έλλειψης εμβολίων.

Στο 5ο Δημοτικό και στη διάρκεια της συνέλευσης, μία μαία με πολύχρονη πείρα σε καταυλισμούς, πληροφόρησε τους συγκεντρωμένους, που την άκουσαν τελικώς με προσοχή, ότι λεκάνες με χλώριο στους χώρους αποτρέπουν τη μετάδοση ασθενειών και πως οι πληροφορίες τους για κίνδυνο της υγείας των παιδιών τους είναι εσφαλμένες.

Ο διευθυντής του ενός σχολείου δήλωσε ότι δεν έχει πρόβλημα να εντάξει προσφυγόπουλα, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης όλων των γονέων Ωραιοκάστρου ζητάει επίσημη ενημέρωση του Δήμου από το υπουργείο Παιδείας και του συλλόγου από το Δήμο για να πάρει θέση.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Μακεδονίας είναι έτοιμη να λειτουργήσει τα σχολεία των προσφυγόπουλων μέσα στον Σεπτέμβριο.

Μετά από όλα αυτά, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε οτι η συμπεριφορά των γονιών «είναι ακατανόητη, σε αντίθεση με τη συμπεριφορά αγάπης, αλληλεγγύης, κατανόησης από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων- γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών- στη χώρα μας. Τέτοια φαινόμενα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά». Και συμπλήρωσε:

«Εμείς έχουμε πάρει όλα τα μέτρα. Τα παιδάκια θα πάνε το απόγευμα σε τάξεις υποδοχής, θα είναι εμβολιασμένα, θα έχουν τους δασκάλους τους. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο αρνούνται οι γονείς τα παιδιά αυτά στο χώρο- όχι στις τάξεις μαζί με τα παιδιά τους» και ολοκλήρωσε:

«Όλοι μαζί θα πρέπει να εξηγήσουμε- και η εκκλησία και οι Δήμοι- ώστε να μη γίνει αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης το θέμα».

Χτες το μεσημέρι μπήκε στο χορό και ο πρωθυπουργός μέσω τουίτερ: «Η Ελλάδα είναι το πρόσωπο της αλληλεγγύης της Ευρώπης προς τους πρόσφυγες και τους κατατρεγμένους. Η αντίδραση κάποιων Συλλόγων γονέων και του δημάρχου Ωραιοκάστρου δεν συνάδουν με την στάση της χώρας μας και δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού».

Επιστέγασμα: Η εισαγγελέας Πρωτοδικών παρήγγειλε το βράδυ προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετούνται αδικήματα που εμπίπτουν στο νόμο περί ρατσιστικής βίας και από την απόφαση των γονέων και από τις δηλώσεις του δημάρχου.

Στο ενδιάμεσο αυτών, που είναι τα γεγονότα, το ηλεκτρονικό καφενείο έχει πάρει φωτιά, οι κάτοικοι κατηγορούνται για ρατσισμό, ο δήμαρχος για φασίστας, οι υποστηρικτές τους για χρυσαυγίτες, ενώ από την άλλη, οι υπερασπιστές του υπουργού και της δυνατότητας των προσφύγων να συνυπάρξουν στα ίδια σχολεία εξυβρίζονται για ανθέλληνες, εγκληματίες κατά του λαού, διεθνιστικά αποβράσματα και πάει λέγοντας.

Όπως καταλαβαίνει ένας ψύχραιμος άνθρωπος, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα αλαλούμ, που έχει γίνει ντόμινο και που έχει αρχικές αιτίες. Στο παρελθόν και στο παρόν. Αν δεν μπορεί κανείς να το δει αυτό, δεν μπορεί ούτε να δει το θέμα, ούτε και να το αντιμετωπίσει.

Από πού προκλήθηκε η εμπλοκή; Από τρείς κύριους παράγοντες:
Ο υπουργός φέρνει μια ρύθμιση, που θα αλλάξει τη ζωή σε αρκετές τοπικές κοινωνίες και με ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, χωρίς να τις ενημερώσει καν, έστω δια του κεντρικού τους οργάνου. Εν κρυπτώ. Φόβος για αντιδράσεις; Αδιαφορία; Κουτοπονηριά; Άγνοια; Όλα μαζί;
Ο δήμαρχος, επικαλούμενος και την ιδιότητα του γιατρού (και ξέρουν πολύ καλά οι μικρές κοινωνίες τι μαγική ισχύ προκαλεί ιδιότητα του γιατρού) σπέρνει στον τοπικό πληθυσμό τον τρόμο με τις απειλές των μολυσματικών ασθενειών. Ρατσισμός; Ξενοφοβία; Κομπογιαννιτισμός; Ανευθυνότητα; Οργή που αγνοήθηκε; Όλα μαζί;
Οι γονείς, που ζουν στην άγνοια σε τρία επίπεδα τρομοκρατούνται. Το ένα επίπεδο άγνοιας είναι που η κυβέρνηση δεν έκανε τον κόπο να ενημερώσει το Δήμο για να ενημερωθούν κι αυτοί από επίσημα και υπεύθυνα χείλη. Αυτό ενίσχυσε την καχυποψία.

Το δεύτερο επίπεδο είναι η άγνοια περί την επιστήμη, που ευαγγελίζεται ο γιατρός και η άγνοια περί τα υγειονομικά, που είναι δουλειά των υπηρεσιών Υγείας να κρατάνε ενήμερους τους πολίτες.

Το τρίο επίπεδο είναι οι διαχρονικές κυβερνήσεις, που αντί να λειτουργήσουν ως πρότυπα με τη στάση τους, με την εκπαίδευση, με την Παιδεία, για ξαναγύρισμα στη χαμένη ελληνική κοινωνικότητα (ψίγματά της οποίας είναι τα ελεήμονα συναισθήματα για τους πρόσφυγες από μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού) γιγάντωσαν μια νοοτροπία που αποτελεί τηνκυρίαρχη ιδεολογία του νεοέλληνα ως πρότυπο αυτών των εγκληματικών διακυβερνήσεων: Την υπερπροστασία των εαυτών και των κανακάρηδων ως στρέβλωση.

΄Ετσι, με ειλικρινή κριτική, οι τελευταίοι που ευθύνονται είναι οι γονείς. Ακόμα κι αν μεταξύ τους υπάρχουν ακραίες αντιλήψεις. Η Διαμόρφωση του λαού είναι ευθύνη των κυβερνητών του ή των πνευματικών οδηγών του. Αυτούς είχε και έχει, αυτό γίνεται. Με επίδειξη αρπακολισμού και αυθαιρεσίας δεν καταπολεμάς τον φασισμό. Του δίνεις τροφή.

Το πιο σημαντικό. Οι πολίτες δεν είναι ηλίθιοι. Καταλαβαίνουν τα πάντα, αρκεί να τους τα εξηγήσεις με ειλικρίνεια, σοβαρότητα και σεβασμό. Αυτά τα τρία τους λείπουν.

Τι κάνει μια υπεύθυνη πολιτεία μόλις διαπιστώνει ένα πρόβλημα, που μπορεί να βάλει φωτιά στο τοπίο πολλών περιοχών της χώρας; Προσπαθεί να εξαλείψει τις αιτίες που το προκάλεσαν. Τι έκανε η ελληνική πολιτεία στην περίπτωση;
Ο υπουργός κατηγόρησε ευθέως τους γονείς, ομολογώντας ότι γι αυτόν η αντίδρασή τους είναι ακατανόητη. Φυσικό. Η δυνατότητα κατανόησης απλών πραγμάτων για αυτόν τον υπουργό είναι περιορισμένη. Το αποδεικνύουν οι πράξεις του και τα λεγόμενά του.

Επιπλέον, βάζει φωτιά στο τοπίο δηλώνοντας ότι οι ίδιοι «δεν είναι αποδεκτοί» με τη συμπεριφορά τους. Αν στις επόμενες εκλογές δούμε στο Ωραιόκαστρο πρώτη τη Χρυσή Αυγή αντί για τον ΣΥΡΙΖΑ (πήρε 32,5%) θα ξέρουμε τον φταίχτη.

Τέλος, με καθυστέρηση δύο μηνών ο υπουργός έρχεται εκ των υστέρων να εξηγήσει λεπτομερώς αυτά που ώφειλε να εξηγήσει πριν τη νομοθετική ρύθμιση, ώστε να ξέρει καθένας στους Δήμους τι ισχύει για τους εμβολιασμούς, τις ώρες, τους χώρους.

Και αφού εξηγεί, καλεί και την εκκλησία να σβήσει τη φωτιά από άμβωνος για να ησυχάσουν οι πολίτες που είναι στα κάγκελα. Τώρα του χρειάζεται η εκκλησία, δεν είναι για πέταμα!

Από κοντά και ο πρωθυπουργός επιτίθεται στους γονείς του Ωραιόκαστρου, για να καταλάβει και ο τελευταίος πολίτης πόσο έχει σκεφτεί και πόσο τον έχει νοιάξει στη ζωή του να σκύψει να δει τι είναι αυτός ο λαός που θέλει και τον κυβερνάει και γιατί είναι έτσι. Και τι επίπτωση έχουν σ αυτούς, αν τους κάνουν καλύτερους πολίτες τέτοιες επιπόλαιες και ρηχές δηλώσεις του πρωθυπουργού τους.

Φυσικά, το τελευταίο που χρειάζεται για να μην αρπάξει φωτιά το τοπίο είναι η παρέμβαση της δικαιοσύνης κατά των πολιτών. Κατά του Δημάρχου ναι και για πολλές αιτίες. Κυρίως, για την ενθάρρυνση σε πράξεις βίας και για τη σπορά πανικού στους κατοίκους εκμεταλλευόμενος την ιατρική του ιδιότητα.

Η χώρα έχει χιλιάδες Ωραιόκαστρα. Που με το καλό πρότυπο από μια διακυβέρνηση μπορούν να γίνουν ακόμα ωραιότερα. Δυστυχώς, τα παραμορφώνει αυτό που εδώ και χρόνια την κυβερνάει. Το Ασχημόκαστρο.

Πηγή: www.liberal.gr

No comments: