Monday, September 1, 2014

Σταύρος Θεοδωράκης στο Der Spiegel: “Θέλουμε να χτίσουμε μία συμμαχία”

Συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη φιλοξενεί σήμερα το εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Σε ερώτηση γιατί η Ελλάδα χρειάζεται το Ποτάμι, ο κ. Θεοδωράκης απαντά ότι «μια χώρα που βιώνει μια κρίση χρειάζεται μια νέα ηγεσία» και πως «δεν είναι δυνατόν οι πολιτικοί που έφεραν τη χώρα σε κίνδυνο, να θέλουν τώρα να μας σώσουν. Ακόμη κι αν μετανιώνουν για τα λάθη τους, δεν είναι αξιόπιστοι».

Spiegel: Μισό χρόνο μετά την ίδρυση του, το κόμμα σας βρίσκεται λίγο κάτω από το 10% στις δημοσκοπήσεις. Για ποιο λόγο χρειάζεται η Ελλάδα Το Ποτάμι;

Σταύρος Θεοδωράκης: Μία χώρα σε κρίση χρειάζεται μία νέα ηγεσία. Δεν γίνεται αυτοί οι πολιτικοί, που μας έφεραν σε κίνδυνο μέχρι τώρα, να θέλουν να μας σώσουν. Επίσης, το να λένε ότι λυπούνται για τα λάθη τους, δεν είναι πιστευτό.
Spiegel: Γιατί πρέπει οι ψηφοφόροι να πιστέψουν εσάς περισσότερο;

Σταύρος Θεοδωράκης: Διότι εμείς δεν είμαστε ένα κόμμα όπως τα άλλα, που ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό του. Και δεν είμαστε ένα κίνημα διαμαρτυρίας. Το Ποτάμι θέλει να αλλάξει κάτι. Γι’ αυτό θέλουμε να κυβερνήσουμε.
Spiegel: Χωρίς κάποιο μέλος με πολιτική εμπειρία στις τάξεις σας;

Σταύρος Θεοδωράκης: Ξέρω πολιτικούς, που κυβερνούν χωρίς να έχουν καμία εμπειρία από τη ζωή, το οποίο είναι πολύ χειρότερο. Έχουμε μέλη με εμπειρία στη διοίκηση, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς. Και δεν θέλουμε μόνοι μας να κυβερνήσουμε, αλλά να χτίσουμε μία συμμαχία, μία συνωμοσία του καλού.
Spiegel: Πολλοί Έλληνες θέλουν να βγείτε από την Ευρωζώνη, ώστε να ξεφύγουν από τη λιτότητα. Εσείς επίσης;

Σταύρος Θεοδωράκης: Δεν μπορώ να φανταστώ κανένα σενάριο στο οποίο η Ελλάδα να φεύγει από την Ευρώπη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς θα είμαστε υπάκουοι απέναντι στις Βρυξέλλες με κάθε τίμημα. Δεν απειλούμε, αλλά ούτε υποτασσόμαστε.
Spiegel: Επιθυμείτε κάποιο υπουργείο στην επόμενη κυβέρνηση;

Σταύρος Θεοδωράκης: Δεν με ενδιαφέρει να γίνω υπουργός. Έχω για χρόνια υπάρξει παρουσιαστής της πιο πετυχημένης τηλεοπτικής εκπομπής της χώρας. Ήθελα πάντα κάτι να κάνω για την Ελλάδα, αλλά ποτέ να γίνω πολιτικός.

No comments: