Friday, August 1, 2014

«Η αναρρίχηση και τα μοναστήρια μπορούν να συνυπάρχουν στα Μετέωρα»

Δύο στελέχη του Ποταμιού, η Ζαχαρούλα Λούδα και ο Στέφανος Ψημένος, αναρριχηθήκαν το πρωί της Τρίτης 29 Ιουλίου στο βράχο Δούπιανη των Μετεώρων, και εν συνεχεία, μίλησαν σε ντόπιους επιχειρηματίες, κατοίκους της Καλαμπάκας και του Καστρακίου, αναρριχητές και δημοσιογράφους, παρουσιάζοντας τη θέση του Ποταμιού σχετικά με το θέμα της ματαίωσης του Διεθνούς Αναρριχητικού Φεστιβάλ που επρόκειτο να γίνει στα Μετέωρα στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η ματαίωση οφείλεται στην αρνητική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.) και την αντίστοιχη υπουργική απόφαση που ακολούθησε.

Το Ποτάμι υποστηρίζει την αναρρίχηση και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού (πεζοπορία, ποδηλασία, καταδύσεις, κ.λπ.) διότι αποτελούν μια μεγάλη και ανεκμετάλλευτη μέχρι σήμερα ευκαιρία για την επέκταση της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι που αγαπούν τα σπορ στη φύση σέβονται το περιβάλλον, αναζητούν και αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, και η ταξιδιωτική δαπάνη τους κατανέμεται σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων στους τόπους που επισκέπτονται.


Η αναρρίχηση είναι ένα σπορ που γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη παγκοσμίως. Είναι ασφαλές, μπορούν να το απολαύσουν άνθρωποι κάθε ηλικίας, δεν χρησιμοποιεί μηχανικά μέσα για τη διεξαγωγή του, δεν μολύνει και δεν αλλοιώνει το περιβάλλον ούτε κατ’ ελάχιστον. Η περίπτωση της Καλύμνου που υποδέχτηκε θετικά τους αναρριχητές και τη διεξαγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναρρίχησης το 2006, σήμερα αποτελεί ένα από τους δημοφιλέστερους αναρριχητικούς προορισμούς παγκοσμίως, έχει επεκτείνει την τουριστική της περίοδο στους εννέα μήνες, έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας και η τοπική κοινωνία βλέπει καλύτερες μέρες.

Η απαγόρευση της διεξαγωγής του Διεθνούς Αναρριχητικού Φεστιβάλ στα Μετέωρα απογοήτευσε τους ντόπιους επιχειρηματίες και τους κατοίκους της περιοχής, που βλέπουν να χάνεται μια σημαντική ευκαιρία για την προσέλκυση ενός διαφορετικού ταξιδιωτικού κοινού. Σήμερα στα Μετέωρα ανθεί ο θρησκευτικός τουρισμός, ένας τουρισμός που δεν αφήνει πολλά στην οικονομία του τόπου, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών στα μοναστήρια είναι ημερήσιοι επισκέπτες που δεν διανυκτερεύουν και πολύ συχνά ούτε καν επισκέπτονται την πόλη. Ο αναρριχητικός τουρισμός θα λειτουργήσει συμπληρωματικά, χωρίς να ενοχλεί καθόλου τους άλλους επισκέπτες του χώρου.

Το Ποτάμι πιστεύει ότι η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, υπό αυτές τις συνθήκες, είναι ατυχής και θα πρέπει να επανεξεταστεί.

No comments: