Friday, February 21, 2014

Γαλλοαλγερινό reggae πανηγύρι

Την τελευταία φορά που έπαιξαν στο Kosmos Festival είχε γίνει πανικός. Είναι και ο τραγουδιστής τους, ο Μπουσκούρ, υπερβολικά γοητευτικός

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Tο ζητούμενο στην παρούσα περίπτωση με τους Dub Inc δεν είναι πως πρόκειται για ένα από τα κορυφαία ευρωπαϊκά συγκροτήματα της world reggae μουσικής σκηνής, αλλά πως στις συναυλίες τους γίνεται πανηγύρι. Αρα πιο κατάλληλο timing από τώρα που είναι Απόκριες δεν νομίζουμε πως μπορούσε να βρεθεί.

Στο πλαίσιο της μεγάλης παγκόσμια περιοδείας τους «Paradise» Tour 2014 οι Γάλλοι σχεδίασαν μία μικρή tour στη χώρα μας: αύριο παίζουν στο Gagarin 205 εδώ στην Αθήνα, το Σάββατο στο Block 33 της Θεσσαλονίκης και την Κυριακή στο Cine Studio, στο Ηράκλειο. Για φτιάξτε το πρόγραμμά σας, άνδρες και γυναίκες. Ειδικά οι τελευταίες γιατί ο τραγουδιστής τους, ο Bouchkour, όπως με πληροφόρησαν οι γυναίκες του καλλιτεχνικού τμήματος της εφημερίδας μας, ανάβει φωτιές με το πέρασμά του. Τη φορά, θυμάμαι, που ήρθε κι έπαιξε στο Kosmos Festival δημιούργησε πανικό. Τα κορίτσια της παραγωγής έριξαν κλήρο ποια θα συνοδεύσει το συγκρότημα μετά στο ξενοδοχείο, να πιουν κι ένα ποτό μαζί του στο λόμπι αν ήταν…

Είναι τακτικοί επισκέπτες μας άλλωστε οι Dub Inc, αν και πέρασαν ήδη τρία χρόνια από τότε που τους είδαμε live στην Αθήνα για τελευταία φορά. Κρίνοντας δε από τα εισιτήρια και τον ρυθμό με τον οποίο εξαφανίζονται μάλλον μας έλειψαν, αφού η αθηναϊκή συναυλία τους, τουλάχιστον, πάει για sold out. Υπάρχουν ακόμα εισιτήρια βέβαια, μην απογοητευθείτε, αλλά σπεύσατε όσοι ενδιαφέρεστε. Κι έχουν και καινούργιο (περσινό) άλμπουμ να μας παρουσιάσουν, το «Paradise», που έδωσε και τον τίτλο στην περιοδεία τους.

Ποιοι είναι λοιπόν οι Dub Inc, που ξεκίνησαν σαν μια παρέα από το St. Etienne; Επιγραμματικά: μια εκρηκτική στα live της μπάντα που παίζει reggae, dub, hip-hop και ethnic. Ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του ’90, φέρνοντας μια πνοή φρέσκου αέρα στη γαλλική reggae dub σκηνή. Οι επιρροές τους προέρχονται κυρίως από αφρικάνικους παραδοσιακούς ρυθμούς και μελωδίες. Είναι και Γαλλοαλγερινοί, γι” αυτό.

Το πρώτο τους άλμπουμ «Diversitè» κυκλοφόρησε το 2003, ενώ καθιερώθηκαν με το «Dans le décor» το 2005, στο οποίο συμμετείχε μεταξύ πολλών σημαντικών τραγουδιστών του είδους και ο Ντέιβιντ Χιντς των Steel Pulse. Το «Afrikya» το 2008 ήταν επίσης εξαιρετικό δισκάκι, όπως και το «Hors Controle» που ακολούθησε το 2010 με σαφείς πολιτικές αναφορές στους στίχους του και σκληρή κριτική στη γαλλική πολιτική σκηνή. Και από τραγούδια, θυμηθείτε τα «Rudeboy», «My Freestyle», «Murderer», «Day after day» κ.ά. Το «Paradise» κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2013 και έχει βάση του, φυσικά, τη reggae, αλλά περιέχει και πολλά στοιχεία dancehall ή dub. Ακόμη και αλγερινή rai μουσική παίζουν σε ένα κομμάτι που τραγουδάει ο Bouchkour στη γλώσσα Kabyle (παραδοσιακή αλγερινή).

Να πούμε και δυο λόγια για το ντοκιμαντέρ του Kamir Meridja «Rude Boy Story» που παρουσιάζει την ιστορία των Dub Inc. Μέσα από αυτό έρχονται στο φως πολλά άγνωστα στοιχεία ενός συγκροτήματος, που από την αρχή κιόλας της πορείας του διατήρησε πλήρη αυτονομία σε όλα τα επίπεδα. Το «Rude Boy Story» προλάβαμε και το είδαμε σε μια ειδική προβολή που έγινε στο Floral την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά θα προβληθεί και αλλού στην Αθήνα, όπως και στις δύο πόλεις που θα επισκεφτεί το συγκρότημα.

* INFO: Τιμές εισιτηρίων: Από 17€ έως και 23€ Παρασκευή – Gagarin 205, Αθήνα, Σάββατο – Block 33, Θεσσαλονίκη, Κυριακή – Cine Studio, Ηράκλειο.

d.kanellopoulos@efsyn.gr

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
 

No comments: