Tuesday, June 25, 2013

Η διολίσθηση και ο μεταρρυθμιστικός πόλος

Του Σταύρου Καπάκου

Την τακτική της διολίσθησης ακολουθούν τα κόμματα της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά. Μέχρι την περασμένη Πέμπτη, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. πρωταγωνιστούσαν στην τακτική αυτή. Πολλοί εντυπωσιάζονται από τους υψηλούς τόνους ορισμένων δηλώσεων ή τις αιχμηρές κομματικές ανακοινώσεις. Όλα όμως είναι μέσα στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης.

Για το θέμα της ΕΡΤ, ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις αιχμηρές ομιλίες του εμφανιζόταν ανυποχώρητος. "Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται" τόνιζε και έριχνε το μπαλάκι των ευθυνών στους δύο συνεταίρους του για την ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες. Ακόμη πιο αιχμηρές και ιοβόλες ήταν οι διαρροές από το λεγόμενο "περιβάλλον" τού πρωθυπουργού για Βενιζέλο και Κουβέλη ότι είχαν ενημερωθεί για το λουκέτο στην ΕΡΤ.

Θέμα δημοκρατίας έθεσαν, και σωστά, Βενιζέλος και Κουβέλης μετά το, θατσερικής έμπνευσης, μαύρο στην ΕΡΤ, που επέβαλε ο Σαμαράς. Σταδιακά όμως άρχισαν να διολισθαίνουν από "το μείζον ζήτημα δημοκρατίας" και "το κρίσιμο θέμα της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ" στο μεταβατικό σχήμα της λειτουργίας ενός δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Η διαπραγμάτευση Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη δεν ήταν σικέ. Κάθε συνασπισμός εξουσίας ενέχει αντιφάσεις, αντιμετωπίζει προβλήματα συνοχής. Πολύ περισσότερο στην περίπτωση της χώρας μας, η προγραμματική βάση αυτού του συνασπισμού εξουσίας συνεπάγεται αιματηρές θυσίες για τους εργαζόμενους, ενώ στο θέμα της ΕΡΤ, ο Σαμαράς έκανε επίδειξη πυγμής εκθέτοντας τους εταίρους του.

Η διολίσθηση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. ξεκίνησε από τις διαρροές του τύπου "δεν θέλαμε να χρεωθούμε την πτώση της κυβέρνησης για την ΕΡΤ". Αυτή την άποψη διακίνησε πρώτο το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια ακολούθησε η ΔΗΜ.ΑΡ. Ωστόσο, μετά τις έντονες αντιδράσεις στελεχών της, η ΔΗΜ.ΑΡ. επανήλθε την Πέμπτη το βράδυ στο "μείζον θέμα δημοκρατίας", ζητώντας από τον Σαμαρά να κάνει πίσω, να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ. Την Πέμπτη το βράδυ στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. έλεγαν: "Υπάρχει κυβερνητική κρίση, μην ερμηνεύετε λάθος τις εξελίξεις".

Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. ανέδειξαν το μαύρο στην ΕΡΤ ως θέμα δημοκρατίας, θέση η οποία αναδείκνυε την αυτονομία της στρατηγικής τους στο κρίσιμο θέμα της ενημέρωσης, και αυτή η θέση μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο για την (ανα)συγκρότηση ενός ενδιάμεσου μεταρρυθμιστικού πολιτικού πόλου. Στη συνέχεια άρχισαν να την αναιρούν διολισθαίνοντας, περισσότερο το ΠΑΣΟΚ, λιγότερο η ΔΗΜ.ΑΡ. Όσο υποχωρούν συνολικότερα, αποδεχόμενοι τη στρατηγική Σαμαρά, τορπιλίζουν κάθε προσπάθεια ανασυγκρότησης. Ο χώρος της Κεντροαριστεράς είναι υπαρκτός τόσο στο κοινωνικό όσο και στο πολιτικό επίπεδο, δεν καταργείται με βολονταρισμούς και αποφάσεις κεντρικής επιτροπής. Είναι, όμως, ευθύνη των δυνάμεων του μεταρρυθμιστικού χώρου να απεγκλωβιστούν από τις μνημονιακές πολιτικές σοκ δηλαδή τη στρατηγική Μέρκελ - Σαμαρά για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Αυτή η προϋπόθεση είναι δύσκολη, αλλά απολύτως αναγκαία για αξιόπιστη ανασυγκρότηση του μεταρρυθμιστικού πολιτικού πόλου.

Δεν φαίνεται ότι η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μπορεί να βαδίσει σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ η ηγεσία της ΔΗΜ.ΑΡ. βάδιζε μέχρι σήμερα σε άγονες ατραπούς. Στο χέρι τής ΔΗΜ.ΑΡ. είναι να ολοκληρώσει την πρώτη της σημαντική διαφοροποίηση και να μη μείνει στη μέση του δρόμου. Η στάση της αφορά ευθέως και τη ριζοσπαστική Αριστερά, η οποία οφείλει να διευκολύνει τις κινήσεις διαφοροποίησης, που ξεκίνησε ο Φώτης Κουβέλης, διαβλέποντας ότι οι κινήσεις αυτές θα επεκταθούν και προς τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ανοίγοντας τον δρόμο για γενικότερη μεταβολή των συσχετισμών, στη σκιά της κρίσης εκπροσώπησης, που παραμένει ισχυρή παρά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν κάτι έδειξε αυτή η κυβερνητική κρίση, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου αδυνατεί να χειραφετηθεί απέναντι στη μνημονιακή στρατηγική Σαμαρά και επομένως τορπιλίζει τη δυνατότητα (ανα)συγκρότησης, σε συνεργασία με τη ΔΗΜ.ΑΡ., ενός ενδιάμεσου μεταρρυθμιστικού πολιτικού πόλου, ο οποίος μπορεί να συμβάλει σε εναλλακτική πολιτική προοπτική. Θα επιχειρήσει αυτή την προσπάθεια η ΔΗΜ.ΑΡ. κάτω και από την πίεση του λαϊκού παράγοντα; Μακάρι, γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα αυξήσει τις δυνατότητες εναλλακτικής διεξόδου.

Πηγή: Κυριακάτικη ΑΥΓΗ

No comments: