μεταναστες

μεταναστες

Thursday, December 29, 2011

Η ενημέρωση του λαού της αριστεράς

H "Λιμπερατσιόνε", η εφημερίδα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, θα αποτελέσει, από τα μεσάνυκτα της Πρωτοχρονιάς, το πρώτο επιφανές θύμα της προσπάθειας στραγγαλισμού της αριστερής, πολιτικής και κοινωνικής δημοσιογραφίας στην Ιταλία.
Η κυβέρνηση του τεχνοκράτη Μόντι, ακολουθώντας την πολιτική του Μπερλουσκόνι, θα στερήσει από 100 περίπου εκδοτικούς και ενημερωτικούς συνεταιρισμούς, κομματικά και κοινωνικά έντυπα την πενιχρή, για τα ιταλικά δεδομένα, χρηματοδότηση των 100 εκατ. ευρώ για να μπορέσουν να λειτουργούν εκτός των μεγάλων κυκλωμάτων της διαφήμισης, που ελέγχονται από τους μεγάλους εκδοτικούς ομίλους και τα κανάλια του Καβαλιέρε. Οι εκκλήσεις στον πρόεδρο της δημοκρατίας και πρώην «υπουργό Εξωτερικών» του ΙΚΚ, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, δεν είχαν αποτέλεσμα. Ο Μπερλουσκόνι και αργότερα ο Μόντι απέρριψαν ακόμη και τη διαμεσολάβηση του Ναπολιτάνο.
Η Λουτσιάνα Καστελίνα κράτησε τα ηνία της «Λιμπερατσιόνε» τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της, πριν από μια περίπου 20ετία, ενώ δίπλα της στέκονταν ο Λούτσιο Μάγκρι και η Ρίνα Γκαλιάρντι. Τρεις από τους ιδρυτές του «Μανιφέστο», που φιλοδοξούσαν να δώσουν νέο πνοή στο όραμα του ιταλικού δημοκρατικού κομμουνισμού μετά το τέλος του ΙΚΚ.
Η Ιταλία του Μπερλουσκόνι και του Βελτρόνι προσπάθησε να πνίξει τη ριζοσπαστική αριστερά με έναν ανελεύθερο εκλογικό νόμο. Η Ιταλία του τεχνοκράτη Μόντι και της μνημονιακής πολιτικής προσπαθεί να φιμώσει ακόμη και τις ελάχιστες φωνές που αντιστέκονται.
«Το τέλος της 'Λιμπερατσιόνε' θα είναι η αρχή», προειδοποίησε ο διευθυντής της εφημερίδας Ντίνο Γκρέκο στη συνέντευξή του, που θα δημοσιευτεί το Σάββατο στην «Εποχή, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση είναι ήδη οριακή και για τις άλλες πολιτικές εφημερίδες της αριστεράς και όχι μόνο, μεταξύ των οποίων το «Μανιφέστο» και η «Ουνιτά».
«Η κοινωνική δυναμική είναι η μόνη που μπορεί να ανατρέψει τα σχέδιά τους... η Κομμουνιστική Επανίδρυση δεν θα ανεχτεί να τη φιμώσουν και σύντομα θα αναλάβει νέες πρωτοβουλίες για να έχει τη δική της ανεξάρτητη φωνή», τόνισε ο Γκρέκο, εκτιμώντας ότι «σήμερα όσο ποτέ άλλοτε υπάρχει η ανάγκη άμεσης ενημέρωσης του λαού της αριστεράς».

Aρ. Π.

πηγή: Εφημερίδα Η ΑΥΓΗ

No comments: