Με τον τρόπο αυτό, η Δημοκρατική Αριστερά έχασε μια ακόμη ευκαιρία να τιμήσει τις ιδρυτικές της υποσχέσεις περί «Αριστεράς της ευθύνης» και να δικαιώσει τις προσδοκίες όσων πίστεψαν σε αυτές. Όπως προσπάθησα να εξηγήσω στην χθεσινή ομιλία μου, εκτιμώ ότι η ευκαιρία αυτή ήταν μάλλον η τελευταία.
Η Δημοκρατική Αριστερά έχει πλέον μπει σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο. Η ηγεσία της αντιλαμβάνεται την πολιτική δράση ως μια σειρά τακτικών ελιγμών (τα περίφημα «σλάλομ»), με μοναδικό στόχο τη διεύρυνση της εκλογικής επιρροής. Αρνείται ή αδυνατεί να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία που να παρεμβαίνει στις πολιτικές εξελίξεις. Αυτοπεριορίζεται σε έναν ρόλο απόμακρου και εκ του ασφαλούς σχολιαστή των εξελίξεων αυτών. Αναπαράγει (με ηπιότερο πράγματι ύφος) όλα τα λαϊκιστικά στερεότυπα που οδήγησαν την αριστερά στην ανυποληψία και τη χώρα στα πρόθυρα της χρεωκοπίας.
Όλα αυτά είναι φυσικό να προσελκύουν έναν τύπο ανθρώπου, και να απομακρύνουν έναν άλλον.
Δεν αμφιβάλλω ότι η πορεία που επελέγη μπορεί να αποφέρει εκλογικά οφέλη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Όμως, δεν συμμετείχα στην ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς για να βρεθώ σε ένα κόμμα που διαθέτει μερικούς βουλευτές παραπάνω στο κοινοβούλιο μιας διαλυμένης χώρας.
Θυμίζω σε όλους ότι η αρχική ιδέα ήταν διαφορετική: η συγκρότηση ενός υπεύθυνου κόμματος της αριστεράς, έτοιμου να συμβάλει με τις δυνάμεις του στην αποτροπή της διάλυσης της χώρας. Η Δημοκρατική Αριστερά έχει μέχρι τώρα επιλέξει να μην είναι ένα τέτοιο κόμμα. Θα μπορούσε βέβαια να γίνει στο μέλλον, αλλά ειλικρινά δεν βλέπω πώς - και ίσως να είναι ούτως ή άλλως αργά.
Εξ αιτίας των παραπάνω, η συμμετοχή μου στην Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν έχει πια νόημα. Υποβάλλω λοιπόν την παραίτησή μου, και εύχομαι στους υπόλοιπους καλή τύχη.
Μάνος Ματσαγγάνης
11 Νοεμβρίου 2011
4 comments:
Μάνο,
δεν σε ξέρω προσωπικά, αλλά διαφωνώ με την στάση σου. Από πότε όσοι διαφωνούμε με αυτήν την κυβέρνηση υπονομεύουν την δημοκρατική ομαλότητα? Η δημοκρατική ομαλότητα θα μπορούσε να υπάρξει μέσω εκλογών και από κει και πέρα θα μπορούσανε να γίνουνε νέες συμμαχίες. Με άλλες συνθήκες γίνανε οι εκλογές του 09 και άλλες είναι οι συνθήκες τώρα. Σαν αριστερός θα έπρεπε να είσαι πιο διορατικός και να έβλεπες ότα αυτά τα διλλήματα δεν είναι τα πραγματικά. Η ανανεωτική αριστερά δεν θα εξαντλήσει τον ευρωπαισμό της σε ένα απλό ΝΑΙ ενός πακέτου-''στήριξης'' που περιέχει μέτρα ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων, ενάντια στο κοινωνικό κράτος. Αν έλεγε το ΝΑΙ για σένα θα ήταν αριστερά της ευθύνης. Όμως θα ήτανε ακόμα αριστερά, συνεργαζόμενη σε μία κυβέρνηση με τα παλιά φθαρμένα πολιτικά στελέχη και μάλιστα και με την συμμετοχή της ακροδεξιάς?
Η δημοκρατική αριστερά από ότι έχω καταλάβει ιδρυθηκε για να καλύψει το κενό της σοσιαλημοκρατίας( με της δεξιόστροφη πορεία του ΠΑΣΟΚ). ε ποιο κάλυπτε το κενό άμα συμμετείχε σε μία κυβέρνηση όπου έχει δείξει την νεοφιλελέυθερη αντίληψη της και την άρνηση της να στηρίξει τα χαμηλά στρώματα?
Έχασε η βενετιά βελόνι.
Για την ανεργία των νέων
-" Μήπως αυτό σημαίνει ότι όσοι περισσότεροι νέοι εργάζονται, τόσο καλύτερα; Όχι αναγκαστικά."
!!!
"Το πρόβλημά μας δεν είναι, απλώς, ότι υπερβολικά λίγοι νέοι εργάζονται, αλλά και ότι οι λίγες δουλειές που υπάρχουν είναι κακοπληρωμένες."
-"Η οικογενειακή θαλπωρή επιτρέπει μεν στους νέους
**να απορρίπτουν «μη ελκυστικές» θέσεις εργασίας,!!!
αλλά ταυτόχρονα εθίζει σε μια πλασματική ευμάρεια, η οποία με τη σειρά της παρατείνει την ανωριμότητα."
!
..............
η φοροδιαφυγή
.."Και ας μην επικαλεστεί κανείς το άλλοθι της διαφθοράς των πολιτικών. Όπως έγραψα σε προηγούμενο άρθρο μου, αυτή είναι προφανώς υπαρκτή, αλλά δεν τροφοδοτεί μόνο τη διαφθορά της κοινωνίας,
**τροφοδοτείται επίσης από αυτή."
..................
Για την διαφθορά φταίνε οι πολίτες, αλλά όχι οι διεθαρμένες πολιτικές έτσι κ.Ματασαγγάνη;
Το μνημόνιο είναι καλό, αλλά λίγο.!
Θέλει περισσότερα μέτρα ο καθηγητής κοινωνικής πολιτικής.
Δεν πάμε καλά. Καθόλου καλά.
Και άλλα, Μάκη...
Προκοπάκη, Ματσαγγάνη και όλους τους συναφείς υπερασπιστές της μαμάς τρόϊκας.
Αντικοιωνικό μένος, διακρίνω.
Κουβέντα, για τις διεφθαρμένες πολιτικές που είχαμε. Κουβέντα,!
Και κάτι άλλο, Μάκη.
Μην τα βάζεις όλα σε ένα κουβά.
Η άποψη της Κ. Επιτροπάκη είναι μια πολιτική εκτίμηση για μια στάση στην συγκεκριμένη παρούσα φάση -κατά την γνώμη μου, όχι η ενδεδειγμένη -
..αλλά την διαχωρίζω από τις παγιωμένες αντικοινωνικές, αντιδραστικές πολιτικές θέσεις των κυρίων που προανέφερα.
Post a Comment