Monday, October 3, 2011

Συνέντευξη Φώτη Κουβέλη στο Newsbomb.gr

Συνέντευξη: Κατερίνα Σινάνη

Αλαλούμ αποφάσεων καταλογίζει στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης στην αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο "Newsbomb.gr". Παρουσιάζει τις προτάσεις του κόμματός του για δημόσια έσοδα, την εργασιακή εφεδρεία και τους συσχετισμούς στην Αριστερά, αποδίδοντας εμμέσως πλην σαφώς τα του καίσαρος τω καίσαρι.

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, την οποία παρουσιάζουμε σε δύο μέρη (το δεύτερο μέρος της θα δημοσιευτεί αύριο), ο κ. Κουβέλης τάσσεται σαφώς υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη και στην Ε.Ε., ζητά η ηγεσία της Δικαιοσύνης να μην ορίζεται από την κυβέρνηση αλλά να εκλέγεται από τους ίδιους τους δικαστές, κατηγορεί εμμέσως το ΠΑΣΟΚ για δεξιά πολιτική και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει γίνει «ουρά» του ΚΚΕ και βλέπει τις εκλογές ως μόνη λύση στο αδιέξοδο.

  • Κύριε Κουβέλη ποια είναι η άποψη της Δημοκρατικής Αριστεράς για τα απανωτά φορολογικά μέτρα και τον επιπόλαιο τρόπο με τον οποίο ανακοινώνονται;

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των δημοσίων εσόδων, κατευθυντήρια θέση μας είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης με δραστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής, της φοροκλοπής και της εισφοροδιαφυγής.

Υποστηρίζουμε την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των φορολογικών κλιμακίων και την αύξηση της συμμετοχής άμεσων φόρων στα δημόσια έσοδα, τη μείωση των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και την ουσιαστική φορολόγηση του πλούτου.

Προτείνουμε την αναδιάρθρωση του ΦΠΑ με μείωση των συντελεστών 23, 13 και 6,5% και την ένταξη στο 5% των βασικών καταναλωτικών αγαθών, καθώς και τη θέσπιση συντελεστή 40% για είδη πολυτελείας.

Ζητήσαμε τουλάχιστον να μην υπάρξει το μέτρο της επιβολής του 23% στα είδη εστίασης. Η επιβολή αυτού του Φ.Π.Α. αυτονόητα θα οδηγήσει σε κλείσιμο επιχειρήσεων και ανεργία. Η κοινωνία δεν αντέχει να πληρώνει συνεχώς το αλαλούμ των κυβερνητικών αποφάσεων.

Έχουμε καταθέσει δημόσια τις προτάσεις μας για τον εντοπισμό και φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων πολιτών σε τράπεζες στην αλλοδαπή, τον έλεγχο των καταθέσεων που η προέλευσή τους δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, τη θέσπιση νόμου που θα υποχρεώνει όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και τους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας να δηλώνουν τη συμμετοχή τους σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες με την επιβολή αντίστοιχου φόρου.

Ζητήσαμε τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας και την κατάργηση της φοροαπαλλαγής των εμπορικών συναλλαγών τους.

Ζητήσαμε τη δραστική αντιμετώπιση του παραεμπορίου. Η κυβέρνηση ενεργεί απαράδεκτα και φορτώνει φορολογικά βάρη στους οικονομικά αδύναμους και τους συνθλίβει.

  • Η εφεδρεία είναι το θέμα των ημερών. Παρατηρείται ωστόσο το εξής φαινόμενο: ο απόφοιτος Δημοτικού πληρώνεται από το Ελληνικό Δημόσιο €19.000 το χρόνο, ενώ από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις €27.000, τη στιγμή που στον ιδιωτικό τομέα ο πτυχιούχος ΑΕΙ, αν βρει δουλειά, θα πληρώνεται με το βασικό μισθό, δηλαδή €8.600. Είναι όμως αυτός που με τους φόρους του πληρώνει τους μισθούς του Δημοσίου. Θα θέλαμε το σχόλιό σας.

Το ζητούμενο είναι το αποτελεσματικό και παραγωγικό κράτος. Η περιστολή των δαπανών του δημοσίου υπονομεύεται από το γεγονός ότι επί δύο ολόκληρα έτη δεν έχει πραγματοποιηθεί η αναδιάρθρωση φορέων με καταργήσεις και συνενώσεις οργανισμών και επιτροπών, που δεν προσφέρουν έργο, αλλά ιδρύθηκαν απλώς για την εξυπηρέτηση της κομματικής πελατείας των δύο κομμάτων εξουσίας.

Έχουμε ταχθεί υπέρ της απαλλαγής από όσες επιχειρήσεις του δημοσίου δεν συντρέχει λόγος να βρίσκονται στον έλεγχό του, μετά από κατά περίπτωση αντιμετώπιση και με διαφανείς διαδικασίες. Έχουμε ταχθεί υπέρ της διατήρησης, με κυρίαρχη την παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου, εκείνων των επιχειρήσεων, που είναι δημοσίου συμφέροντος και υπηρετούν κοινωνικό αγαθό.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας. Θα οδηγήσει σε απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και θα τροφοδοτήσει περαιτέρω την ανεργία. Υποστηρίζουμε ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος του πλεονάζοντος προσωπικού πρέπει να γίνει μόνο και αποκλειστικά με μετατάξεις.

Εξάλλου, όταν η κυβέρνηση επιβάλλει την εργασιακή εφεδρεία και προωθεί απολύσεις δεν υπολογίζει ούτε το κόστος της ανεργίας που θα διογκωθεί, ούτε το κόστος της κοινωνίας που γεμίζει ανέργους. Το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να είναι ενιαίο. Το ενιαίο μισθολόγιο σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να οδηγήσει στην περαιτέρω μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, με το δεδομένο ότι τα δυο προηγούμενα χρόνια έχουν περικοπεί οι αποδοχές τους σε ποσοστό περίπου 40%. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει βέβαια να αντιμετωπιστούν μισθολογικές ακρότητες και προνόμια του παρελθόντος, όπου υπάρχουν.

ο ενιαίο μισθολόγιο να υλοποιηθεί σε δύο στάδια, ώστε να υποβοηθά την πολιτική των μετατάξεων και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
  • Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται φαινόμενα κουρελιάσματος της Δικαιοσύνης (π.χ. Ψωμιάδης, που πέρασε στα «ψιλά»). Η ποιότητα της Δημοκρατίας μιας χώρας κρίνεται πρώτα απ’ όλα από τον τρόπο που λειτουργεί η Δικαιοσύνη της; Εκεί βρίσκουν τελικά στήριγμα οι υπόλοιπες εκτροπές; Ποια είναι η άποψή σας ως νομικού;

Η Δικαιοσύνη οφείλει να υπηρετήσει την ανεξαρτησία της. Πρέπει να παύσει να διορίζεται η ηγεσία της από την εκάστοτε κυβέρνηση και να εκλέγεται από τους ίδιους τους δικαστές. Αυτός ο διορισμός αποτελεί δυνάμει ιμάντα μεταφοράς από το χώρο της εκτελεστικής εξουσίας στο χώρο της δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα πρέπει να ανταποκριθεί στην έγκαιρη εκδίκαση των υποθέσεων. Σήμερα, η καθυστέρηση που σημειώνεται, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, συνιστά αρνησιδικία. Κυρίως, πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις εσωτερικού ελέγχου της λειτουργίας της Δικαιοσύνης, χωρίς να προσβάλλεται η ανεξαρτησία των δικαστών και να υπηρετείται η αντικειμενικότητά της.

  • Ζητάτε ανασυγκρότηση του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου, αποκλείοντας ΣΥΝ και ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., τις οποίες χαρακτηρίσατε παλαιοκομμουνιστικές δυνάμεις. Είναι πιο πολλά αυτά που σας χωρίζουν από αυτά που σας ενώνουν;
Μέσα στις δραματικές συνθήκες της οικονομικής κρίσης, της ρευστοποίησης της κοινωνίας, της αμφισβήτησης του σημερινού παρηκμασμένου πολιτικού συστήματος, καταγράφεται παντού η αναγκαιότητα για ένα νέο πολιτικό σύστημα με την ανάδειξη νέων πολιτικών υποκειμένων. Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί ότι την αφορά ευθέως η ανταπόκριση σ΄αυτή την αναγκαιότητα. Για τον ευρύτερο δημοκρατικό προοδευτικό χώρο διατυπώνουμε στην ελληνική κοινωνία ένα πολιτικό σχέδιο ανασυγκρότησης του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου. Ο χώρος του σοσιαλισμού, του ριζοσπαστικού μεταρρυθμισμού, παραμένει σήμερα χωρίς γνήσια έκφραση και εκπροσώπηση. Η μετακίνηση του ΠΑΣΟΚ σε θέσεις του οικονομικού φιλελευθερισμού και η μετακίνηση των άλλων δυνάμεων της Αριστεράς σε παλαιοκομμουνιστικές και αντιευρωπαϊκές θέσεις, παίρνοντας διαζύγιο από την ουσιαστική , προοδευτική διαχείριση των σύγχρονων προβλημάτων, δημιουργεί ένα μεγάλο πολιτικό κενό. Απευθυνόμαστε στους πολίτες του ευρύτερου χώρου της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, και του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της πολιτικής οικολογίας, σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις ενταγμένες σήμερα σε σχηματισμούς ή ανένταχτες, σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Τους καλούμε να οικοδομήσουμε σχέσεις διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων, ανοιχτής πολιτικής επικοινωνίας. Δεν υπάρχει, με δεδομένη την πολιτική που ακολουθούν, πεδίο δημιουργίας «τόξου της αριστεράς» τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με το ΚΚΕ.

2 comments:

law4 said...

pou leei oti o tsipras einai etoimos na paei sto KKE? o titlos einai astoxos.. mhn vazete logia ston kouveli pou den eipe

Κόκκινη Πιπεριά said...

πολυ σωστό αυτό....